Zdraží rozvody, obchodní rejstřík i soudy o peníze

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 15. 5. 2011 | 4 komentáře
Zdraží rozvody, obchodní rejstřík i soudy o peníze
Soudní poplatky s největší pravděpodobností brzy zdraží. Poslanci totiž schválili vládní návrh, připravený ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS). Zákon nyní posoudí Senát, má začít platit ve druhé polovině roku.

Zdražení poplatků se dotkne prakticky všech sporů – ať už jde o peněžní částky, či třeba rozvod manželství. Zdraží také zápis do obchodního rejstříku, exekuce nebo předběžné opatření.

Pospíšil připomíná, že poplatky se za posledních deset let nezvýšily, přestože inflace i hrubá mzda rostly. V zásadě tak jde jen o dorovnání na stav z roku 2001.

Změny poplatků ale mají také motivovat účastníky ke smírnému řešení sporů či k omezení šikanózních, neúčelných a zbytečných žalob. Mají také více odpovídat náročnosti některých řízení.

Přístup ke spravedlnosti se prý nezhorší

Podle Pospíšila jde především o dorovnání inflace, navíc zůstane i možnost osvobození od poplatku. Proto se neobává zhoršení přístupu ke spravedlnosti.

Stále zadarmo!

Za zápis do obchodního rejstříku se od léta možná bude platit místo pěti tisíc tisíců šest, pokud půjde o akciovku, tak dokonce dvanáct! Prohlížení obchodního rejstříku na Peníze.cz bude pořád zdarma!

„Například poplatek ve výši 600 korun odpovídal před deseti lety 4,17 % z průměrné hrubé měsíční mzdy. Nově navrhovaný poplatek 1 000 korun odpovídá 4,24 % z průměrné mzdy v roce 2009,“ říká Pospíšil.

Příjmy státu z poplatků by měly díky novele vzrůst o 300 až 400 milionů asi na 1,2 miliardy korun ročně. Provoz justice přitom stojí stát přes deset miliard za rok.

Připomíná také, že procentní výpočet soudního poplatku v Česku (čtyři procenta) je dosud nižší než v Polsku (pět procent) či na Slovensku (šest procent).

Spory o peníze

Podle schválené novely přijde návrh na spor o peněžní částku do 20 tisíc nově na tisícovku. Dosud to bylo 600 korun, ale jen do sporné částky 15 tisíc korun.

Poplatek za spory o částky mezi 20 tisíci a 40 miliony má nově činit pět procent z této částky, tedy maximálně dva miliony korun. Dosud činil čtyři procenta, avšak nejvýše jeden milion korun, a to i pro sporné částky nad 40 milionů.

Nově vznikne třetí skupina sporů o peníze: Kdo se chce soudit o více než 40 milionů, připlatí si k dvoumilionovému poplatku ještě jedno procento ze sporné částky nad 40 milionů (maximálně však do sporné částky 250 milionů).

Zdraži i návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, ten přesto zůstane výhodnější než klasická forma. Do sporné částky 20 tisíc má přijít na 800 korun, u vyšších částek na čtyři procenta.

Poslanci však zmírnili původní návrh ohledně poplatků týkajících se řízení na ochranu osobnosti s návrhem na náhradu nemajetkové újmy vyjádřené v penězích. Do částky 200 tisíc korun má poplatek činit 2 000 korun, u vyšších hodnot pak jedno procento z požadované částky.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novinka na Peníze.cz: obchodní rejstřík – víte kdo, víte kde a s kým!

4. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Novinka na Peníze.cz: obchodní rejstřík – víte kdo, víte kde a s kým!

Dočetli jste článek o nekalých praktikách firmy z vašeho města. Jak to, že jí to prochází? Snadno! Majitel má podíl v jiné firmě, jejíž spolumajitelé podnikají i v jiné společnosti... celý článek

Soudit se o nespravedlivou výpověď se vám může vyplatit

27. 8. 2010 | Petr Kučera | 8 komentářů

Soudit se o nespravedlivou výpověď se vám může vyplatit

Dostali jste výpověď a myslíte si, že na ni zaměstnavatel neměl právo? Nebojte se poradit s advokátem (ne vaším firemním právníkem) a případně se bránit u soudu.

Legislativní labyrint každodenního života

11. 1. 2005 | Lucie Aschenbrennerová

Legislativní labyrint každodenního života

Víte, jak se změnily podmínky pro doručování soudních obsílek, jakých nových přestupků se můžete dopustit jako držitelé občanských průkazů či pasů nebo co do roku 2005 vnesla novela... celý článek

Kolik stojí soud

4. 6. 2002 | Jan Heřman | 3 komentáře

Kolik stojí soud

"Každý se může domáhat svého práva u nezávislého a nestranného soudu", říká Listina základních práv a svobod. V praxi však velice často narazíte na rozličné problémy. Každý spor nějakou... celý článek

Partners Financial Services