Levné volání je opravdu levné a dává svobodu

Levné volání je opravdu levné a dává svobodu
Stále dostupnější připojení na internet zažívá boom díky jeho využívání i pro telefonní spojení. Cena za takto provolaný čas je nižší než u pevných linek či mobilů. Levnější volání přes internet na pevné linky přispívá i k návratu pevných linek, které se díky tomu nevyplatí rušit.

Dlouhé telefonické vyřizování na úřadech či opakované volání na mobily lidem, kteří mají i pevné linky, se může pěkně prodražit. Pokud se někomu nechce utrácet za tyto hovory vysoké částky, nabízí se elegantní řešení. Tím je telefonování přes internet. Na pevné linky stojí jen pár korun nebo nic a dovolat se dá všude stejně jako mobilem nebo pevnou linkou.

Internetové telefonii v Česku ještě stále hodně lidí nevěří, nebo ji považují za zbytečně okázalý přepych. Na čtyřicet milionů světových uživatelů VoIP (dle letošního odhadu společnosti Point Topic), kteří takto denně volají, by jim ale dokázali hodiny vyprávět o všech výhodách tohoto speciálního spojení se světem. Mezi nejhlavnější přednosti patří kupříkladu fakt, že není třeba podepisovat žádnou závaznou smlouvu a ani nic povinně a pravidelně platit. Uživatel platí také jen, když službu opravdu využívá. Výraznou výhodou jsou i velmi nízké ceny, které jsou v rámci sítě většinou nulové.

O službě VoIP
VoIP (Voice over Internet Protocol)
Rizika služby VoIP
Jak na zabezpečení služby VoIP
Budoucnost VoIP
Díky posledním inovacím dnes může využívat výhody volání přes Internet, známého jako protokol VoIP (Voice over Internet Protocol) téměř každý. Pro připojení k síti VoIP ani není nutné vlastnit počítač. Ti, kdo počítač nemají, se proto nemusejí obávat, že by si ho kvůli tomu museli pořídit. Mohou mít buď mobil s připojením na internet, nebo speciální telefon, který se umí připojit na internet bez počítače. Ten mohou získat například u poskytovatele služby, který většina z nich nabízí i jako bonus zdarma za zřízení služby. Kromě toho dostává klient vlastní telefonní číslo, na které mu kdokoliv může volat.

Volání přes Internet může mít celou řadu podob. V zásadě lze rozdělit VoIP do tří základních skupin podle použitých koncových zařízení. Buď jsou oba telefonující spojeni přes počítač, nebo oba přes telefon, případně kombinovaně, kdy jeden telefonuje z počítače druhému na pevnou linku.

Provideři
Porovnání některých providerů s cenami za minutu volání.

SKYPE
  • Základní kredit: 11,50 Euro
  • Cena volání: Praha a pevné linky: 0,02 Euro
  • Mobilní telefony: 0,15 Euro
(včetně DPH)

FAYN
Tarif pro firmu či živnostníka
  • Základní kredit nutný pro registraci: 474 korun
Cena volání
  • Pevné linky: zdarma
  • Mobilní telefony: 3,29 koruny

EriVoip
  • Aktivace a přidělení čísla: 485 korun
  • Pevné linky: špička – 0,79 koruny, mimo špičku – 0,49 koruny
  • Mobilní linky: 3,89 koruny

SIPY
  • Registrace zdarma
  • Pevné linky ČR: 0,99 koruny
  • Mobilní telefony ČR: 3,99 koruny
  • EU, USA (i mobily) a Kanada (i mobily): 1,99 koruny
  • Ostatní země světa: od 2,99 koruny

VOIPEX
  • Nejnižší měsíční paušál 250 korun
  • Telefom za 1 korunu
  • Pevné linky: špička 1,19 koruny, mimo špičku 0,60 koruny
  • Mobilní linky: 5,00 korun

802.VOX
  • VoIP celá planeta: Zdarma
  • Pevné linky ČR: 0,35 Kč mimo špičku , 0,67 Kč ve špičce
  • Zahraniční hovory: 0,67 Kč
  • Mobil Česko: 3,45 Kč
  • Mobil Slovensko: 3,69 Kč
JAK SE DÁ TELEFONOVAT PŘES VoIP
počítač/počítač
– obě strany se spolu domlouvají jen přes počítače. Každý z nich si musí nainstalovat software (například Skype, Fayn atd.) a pak již účastníci hovoří za použití sluchátek (headset), mikrofonu a dostatečně způsobilé sítě. Toto spojení lze případně využít pro videohovory s kamerou.
počítač/telefon –Volající z počítače s nainstalovaným softwarem volá s využitím sluchátek a mikrofonu na pevnou linku, podobně jako kdyby používal klasický telefon ovládá virtuální telefon. Volající na pevné lince hovor přijímá stejně jako kdykoliv jindy, na displeji se mu ale zobrazí číslo dané použitou softwarovou aplikací a přejímací stranou. (číslo není tedy místně příslušné)
telefon/telefon – díky tomuto přístupu mohou obě hovořící strany používat klasické telefony a o vnitřním přenosu dat po síti nemusí mít ani ponětí. Telefonující si ale musí pořídit speciální telefon, který umí volat přes internet. Nejprve je oslovena takzvaná brána (do ní data z telefonu putují v „hlasové“ podobě), která zajistí převod hlasu na data. Tato data pak pokračují k cílové bráně, kde se zpět převedou na „hlasovou“ podobu, ve které se předají volané straně.

Technicky je VoIP velmi snadné. Přenáší se pouze síťová data jako každá jiná a případný operátor s nimi provádí všechny související operace. Pro lidi s počítačem je výhodou, že pro volání jim stačí virtuální telefon na obrazovce. Ti, kdo počítač nemají, využívají k připojení na internet již zmiňovaný speciální telefon.

Služba VoIP se platí jiným způsobem, než klasické hlasové volání. Zpravidla se hradí jen objem přenesených dat a ne délka hovoru. K rychlému rozšiřování služby významně napomáhá právě její nízká cena, domnívá se Ondřej Bitta ze specializovaného časopisu Computer. Nejznámější VoIP operátor Skype například umožňuje, aby všichni lidé u společnosti registrovaní, si volali z počítače na počítač zdarma. Volání na pevné či mobilní operátory sice už zdarma není a pro jeho aktivaci je třeba platit základní tarif, i tak se ale vyplatí. Volání na pevnou linku v ČR stojí zhruba padesát haléřů za minutu. Ještě dál jsou u nejstaršího českého VoIP operátora Fayn. V programu nonstop volání zprostředkují telefonický kontakt na všechny tuzemské pevné linky zdarma a na mobil stojí minuta 3,29 koruny. Velmi zajímavé ceny za VoIP nabízí i WiFi provideři A právě levné ceny volání na pevné linky z internetu dnes významně přispívají k renesanci opětovného užívání pevných linek.

„Možností, jak nahradit pevnou linku, je celkem dost. Budoucnost VoIP a dalších variant internetové telefonie je teprve před námi a určitě se máme na co těšit. Do karet uživatelů a zákazníků obecně pak bude nahrávat konkurenční prostředí na trhu,“ říká David Procházka, který se léta zabývá vývojem informačních systémů a průmyslových aplikací. A za pravdu mu dává i nový operátor na českém trhu U:fon, který má k internetovému telefonování blíže, než operátoři ostatní.

Je telefonování přes internet pro telekomunikační operátory konkurencí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2007 10:04, jezevec

V civilizovaných zemích už dávno přišli na to, že nejdražší na pevné lince jsou dráty, a "oznamovací tón" neboli infrastruktura kam dráty vedou. Proto tam mají veškeré místní hovory zdarma a čím dál víc hovorů je v nějakém paušálu - protože jestli se po drátech telefonuje nebo ne, už nenese prakticky žádné další náklady.
Bohužel naši zlatokopové to nějak nepochopili. Kdyby telekomunisti nabídli někdy před deseti lety za pětikilo neomezený nternet + neomezené místní volání v rámci ČR - mohli k němu dneska za pár šušní přidávat televizi, a drželi by většinu trhu. Takhle má pevná linka smysl jen pro pár nostalgiků a data tečou rychleji internetem než po specifických drátech. V podstatě tupost telekomu byla nevětším impulsem rozvoje wifi a alternatvních připojní k internetu - zbytečně.
Jinak v článku chybí zejména skutečnost, že spousty broadbandových připojení nemá na kvalitní VoIP dostatek přenosové kapacity, nebo dokonce tyto typy paketů úmyslně blokuje, neb z nich nic nemá. A garantované linky a připojení jsou drahá a už nikdy nebudou levná.

+72
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2007 8:50, Rafter

802.VOX-VoIP celá planeta: Zdarma
To je dost nepresna formulace. Plati pro prime spojeni res SIP a verejnou IP adresu a nebo v siti VOIP operatoru, kteri maji s VOX802 peeeringovou dohodu. A to rozhodne cela planeta neni.

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

16. 8. 2007 | Věra Tůmová

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

Poškodí-li někdo auto či vybavení firmě, kde pracuje, může s překvapením zjistit, že zaměstnavatel chce škodu zaplatit. Ze zákona může požadovat i částku ve výši několika měsíčních... celý článek

Končí éra stabilních akciových trhů

10. 8. 2007 | Andrej Ochotnický

Končí éra stabilních akciových trhů

I když celkové ekonomické prostředí a ocenění akcií na rozvinutých trzích zůstává příznivé a korekci na konci července lze chápat jako dobrou příležitost pro nákup akcií, se zvýšenou... celý článek

Pěkně drahý levný internet od O2

27. 6. 2007 | Michal Pravda | 4 komentáře

Pěkně drahý levný internet od O2

Toužíte po internetu za 179 korun měsíčně? S rychlostí 2 Mb/s a s neomezeným množstvím stažených dat? Telefónica O2 přišla s lákavou nabídkou, za kterou můžete zaplatit i více než dva... celý článek

Váš život v roce 2010

16. 3. 2007 | Simona Ely Plischke

Váš život v roce 2010

Máte představu, jak bude váš život vypadat v roce 2010? Automobil vám bude předčítat došlé e-maily a vy mu budete nahlas diktovat nejen odpovědi na maily, ale i příkazy kam jet. Možná... celý článek

Partners Financial Services