Finanční plánování podle ZFP akademie I.

Finanční plánování podle ZFP akademie I.
Vytěžte ze státních příspěvků a daňových úlev, co to jde... Smlouvy vám nastavíme na momentální finanční situaci, životní změny budeme zapracovávat, až jak přijdou... Chcete-li si finanční plán připravit sám, zúčastněte se našich seminářů, rozšiřte naše řady a navíc získejte provize... Tak nějak by šlo ve stručnosti shrnout finanční poradenství ZFP akademie. Pokračujeme v našem testování finančních poradců.

V diskusních příspěvcích u článků o testech finančních poradců se často objevovalo jméno poradenské společnosti ZFP akademie. Rozhodli jsme se proto prověřit její činnost a zjistit, jak si ona poradí s naším zadáním, viz sloupek níže.


Přes e-mail cesta k poradci nevede

Jako ve všech předešlých testech jsem chtěl i tuto společnost kontaktovat pomocí internetu. Na svých webových stránkách ovšem nemá ZFP akademie žádný kontaktní formulář, ale pouze e-mailovou adresu na svou centrálu spolu s telefonními a faxovým číslem. Pod těmito kontakty je seznam všech jejích poradenských kanceláří s adresami a telefonním číslem.

V rámci zachování obvyklého přístupu jsem místo zavolání do poradenské kanceláře využil e-mail. Na adresu centrály jsem zaslal popis mého přání a čekal jsem na odpověď. Týden uplynul a nic se nedělo. Poslal jsem pro jistotu e-mail ještě jednou, ovšem další týden uplynul a nedělo se stále nic. E-mailem prostě společnost ZFP akademie nekomunikuje.

Jako skutečný klient bych už svého potencionálního dodavatele služeb dále kontaktovat nezkoušel a obrátil se na konkurenci. V mém případě jsem ale na příslušné faxové číslo poslal své přání setkat s poradcem. Tentokrát jsem již nečekal další týden, ale za dva dny jsem obdržel e- mailovou (!) odpověď, že pod kontakty na centrálu je uveden seznam všech poradenských kanceláří. Z těch si mám vybrat tu, která mi nejlépe vyhovuje z hlediska mého bydliště. Pokud bych měl nějaký problém, mám centrálu společnosti kontaktovat.

Sotva jsem si ovšem tento e-mail přečetl, zavolal mi poradce, že z centrály dostal můj fax, na základě kterého mi volá. Hned jsme si domluvili schůzku.

Zadání a cíl finančního plánu

Tříčlenná rodina s pětiletou dcerou s průměrným čistým příjmem cca 26 000 Kč u manžela a 18 000 Kč u manželky. Majetek rodiny se skládá z družstevního bytu 2+1, osobního auta Škoda Fabia pořízeného na leasing s měsíční splátkou 6 500 Kč (konec splácení za 1,5 roku). Nájem + poplatky činí asi 4 500 Kč měsíčně, výdaje na stravu a ostatní zhruba 7 000 Kč. Rodina je schopna měsíčně spořit asi 10 000 Kč. V bance má jeden termínovaný půlroční revolvingovaný vklad ve výši 300 000 Kč, uzavřená dvě stavební spoření na cílové částky 300 000 Kč a 170 000 Kč, pojištěný byt na pojistnou částku 500 000 Kč při ročním pojistném 2 500 Kč a pojištění odpovědnosti za škody občanů s pojistným 300 Kč za rok.

Cílem finančního plánu je pořízení většího bytu, auta a vybavení dětského pokoje v časovém horizontu tří let, kdy je také počítáno s druhým dítětem.


První schůzka: akademie

S poradcem jsem se sešel v jedné příjemné pražské restauraci. Hned po představení mi předal nejen svou vizitku, ale také se mi prokázal legitimací AFIZu (Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů). To se mi zatím stalo poprvé.

Vzápětí poradce začal představovat společnost ZFP akademie. A to zejména jako společnost vzdělávací, jejímž cílem je svými vzdělávacími semináři zvýšit finanční gramotnost obyvatel. Tím se prý odlišuje od ostatních poradensko- zprostředkovatelských společností na trhu, které svou vycvičenou armádu poradců posílají do boje o klienty. Naopak ZFP akademie potencionálním klientům nabízí své vzdělávací semináře a v podstatě je "vyučí" být sami sobě finančními poradci. Poradce mi nabízel účast na základním semináři "Akademie rodinného finančního poradce", po jeho absolvování bych se prý stal svým vlastním finančním poradcem. (Podle firemních materiálů tento základní vzdělávací seminář do konce roku 2005 absolvovalo přes 65 500 lidí, jeho cena činí 1 950 Kč).

Jak mi poradce dále řekl, nejenže budu rozumět finančním produktům, které si teď budu moci sám vybírat, ale sám sobě budu také uzavírat různé smlouvy, za což budu odměněn provizemi. A budu-li uzavírat smlouvy i rodinným příslušníkům nebo známým, ze všech budu mít provize. To vše jen proto, že jsem se zúčastnil vzdělávací akademie ZFP. Zároveň budu prý moci také využívat slev, která má ZFP nasmlouvány s různými partnery.

Poradce byl v těchto chvílích velmi přesvědčivý, rád bych tuto akademii viděl na vlastní oči, leč povaha našeho setkání mi účast nedovolila. Ze semináře jsem se proto vymluvil.

Testy finančních poradců
Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Rádi byste věděli, jak dopadly námi testované poradenské firmy? Otevřete si sekci finančních poradců. Otestovali jsme pro vás společnosti: AWD, Benefita, Fincentrum, MBI, OVB, Slon, Sophia Finance a TriMan.


Poradenství

Opustili jsme tady téma vzdělávání a pustili se do poradenství. Filozofií ZFP akademie je "výtěžnost" státních příspěvků a daňových úlev. Stavebními pilíři ZFP je proto kombinace následujících finančních programů: stavebního spoření, penzijního připojištění, kapitálového životního pojištění a všech forem pojištění osob a programy daňových úlev.

Po více než dvou týdnech po ukončení celého testu a jedenácti týdnech od prvního kontaktu centrály ZFP akademie jsem dostal omluvný e-mail a kontakty na regionální kanceláře v Praze, s vysvětlením, že Microsoft Outlook identifikoval můj e-mail se žádostí o kontakt s poradcem jako spam. Tím byl automaticky přesunut do schránky s takto označenými e-maily a přišlo se na něj při "čištění" této schránky.
Na těchto pilířích také chtěl poradce vystavět můj finanční plán. Na pracovním papíru mi začal ukazovat možnosti, které státní příspěvky a daňové výhody jednotlivých programů skýtají. Jak mi také sdělil, že společně se svou mateřskou společností zastává názor, že je vhodné nastavit smlouvy na momentální rodinou finanční situaci. Až prý doba dospěje k nějaké změně, například naše do tří let plánované stěhování do většího bytu, nové, větší auto a druhé dítě, smlouvy, respektive výše příspěvků na ně se upraví poté. Do té doby ale máme získávat maximální výhody, které nám stát umožňuje.

Protože se jednalo o naší první informativní schůzku, z hlavy jsem nevěděl, jaké smlouvy s finančními institucemi máme s manželkou uzavřené ani naše rodinné cash flow. Domluvili jsme se tedy, že se na všechno doma s manželkou podíváme a všechny informace poradci pošleme e-mailem. S tím jsme se rozloučili a domluvili si termín druhého setkání.


Druhá schůzka: návrh smluv

Na naší druhé schůzce mi poradce doporučil, jaké smlouvy u jakých finančních institucí a na jaké částky uzavřít. Během následující hodiny mi tak postupně ukázal co navrhuje. Připojil také informaci, kolik bych si mohl vydělat na provizích, kdybych předtím již absolvoval první stupeň vzdělávací akademie. S malou lstí, že se s manželkou musíme domluvit na termínu, kdybychom se všichni mohli sejít, jsme se rozloučili.

Jaké byly konkrétní poradcovy návrhy a jak je zhodnotila naše odborná porota si přečtete v pokračování článku.

Jak byste ohodnotili přístup a vystupování poradce?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-115
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 706 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2006 22:11

Koukám, že "profíci" ze Akademie mají pořád stejný řeči o důchové reformě jako před rokem :-)Ke všeobecné - tedy i jejich škodě - se reforma bohužel spíš oddaluje, než přibližuje.
Otázkou spíš je, kdy stát začne sypat ještě menší podporu stavebku, a jejich slavná kombinace pak půjde do mínusu.

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2006 14:07, Martin

ZFPakademie je společnost s dobrým umyslem a kdo ho nechce zdílet tak na to má plné právo.já osobně učast na základním semináři všem doporučuji.

-45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (706 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování podle společnosti Benefita II.

11. 5. 2006 | Evžen Huml | 2 komentáře

Finanční plánování podle společnosti Benefita II.

Analýza potřeb je vynikající a precizní. Jde bezesporu o nejlepší finanční plán z dosavadních testů. Zpracování dvou variant řešení je nadstandardní. Společnost bych se nebál doporučit... celý článek

Test finančních poradců: další šance pro OVB II.

23. 2. 2006 | Vladimír Bádr | 12 komentářů

Test finančních poradců: další šance pro OVB II.

Přesné závěry na základě nepřesných čísel, místo kvalitního plánu prodej životního pojištění ve všech jeho podobách, místo optimalizace finančního plánu pro klienta optimalizace provize... celý článek

Finanční plánování podle společnosti MBI II.

26. 7. 2005 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle společnosti MBI II.

Poradce klientovi předložil dvě varianty řešení jeho potřeb. Co doporučil a jakými grafickými pomůckami je doplnil? Udělejte si úsudek o kvalitě jeho "finančního plánu" sami a porovnejte... celý článek

Finanční plánování podle společnosti Fincentrum II.

18. 5. 2005 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle společnosti Fincentrum II.

Průběh schůzek s finančním poradcem jsme již popsali v první části. Nyní si ukažme to nejdůležitější, tedy jaká konkrétní řešení analytik navrhl.

Finanční plánování podle společnosti Slon II.

20. 8. 2004 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle společnosti Slon II.

V minulém díle jsme vás seznámili s prací finanční poradkyně společnosti Slon. Dnes se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu - jaká řešení a proč navrhla. Její finanční plán opět zhodnotí... celý článek

Partners Financial Services