Finanční plánování podle společnosti Slon

Finanční plánování podle společnosti Slon
Připravili jsme pro vás další díl testování finančních poradců. Tentokrát jsme se zaměřili na společnost Slon.

Tak jako u předchozího testu i zde jsem zvolil pro první kontakt moderní komunikační kanál, tedy internetové stránky společnosti. Zde jsem vyplněním příslušné tabulky požádal o kontakt s poradcem. Byl jsem zvědavý, jak si s touto formou komunikace Slon poradil. Snad nebudu obviněn z nekritičnosti, když uvedu, že si s ní neporadil vůbec. A nebo jsem měl smůlu. Po vyplnění a odeslání zmíněné tabulky jsem totiž na zpětný kontakt čekal 13 pracovních dní, kalendářně bezmála 3 týdny. Během té doby se mi nikdo neozval. Z toho jsem usoudil, že už asi nemá cenu déle čekat a opět jsem zvolil starý dobrý telefon.
Ozvala se mi příjemná paní, kterou jsem požádal, zda mě může kontaktovat finanční poradce, a nadiktoval ji svůj telefon a lokalitu bydliště. Při té příležitosti mi bylo vysvětleno, že moje telefonní číslo předá oblastnímu vedoucímu a ten již konkrétnímu poradci, který se mi do dvou týdnů ozve. Požádala mě, abych se znovu ozval, pokud by se tak nestalo. Nebylo třeba, neboť poradkyně se mi ozvala již druhý den a domluvili jsme si schůzku.

První schůzka

Testy finančních poradců
Před několika měsíci jsme odstartovali testování finančních analytiků. Jako první dostala prostor společnost OVB. Zajímá vás, jak obstál její poradce? Čtěte!

Testovali jsme také poradenství společnosti Sophia Finance. Její kvality můžete posoudit zde.

Třetím testovaným byla společnost TriMan, výkon jejího poradce nově hodnotila naše externí komise. Její resume najdete na tomto místě.
Během naší první schůzky se mě finanční poradkyně zeptala, proč jsem zvolil právě společnost Slon. Neřekl jsem nepravdu, když jsem ji sdělil, že název Slon ve mně neevokuje žádnou spojitost s finančním poradenstvím, a proto mě jejich firma zaujala. Zároveň jsem ale po pravdě řekl, že název Slon jsem v tisku viděl již mnohokrát.
Poté jsem poradkyni nastínil naše rodinné plány a ona mi ukázala dokumenty a formuláře, na kterých bude finanční plán zpracován. Zeptal jsem se, kolik vypracování finančního plánu stojí. Dozvěděl jsem se, že vše je zdarma. Na otázku z čeho firma inkasuje peníze, mi bylo řečeno, že z provizí za uskutečněné pojistné smlouvy, stavební spoření, podílové fondy atd. Po vyplnění příslušných dokumentů prý budeme s manželkou zaneseni v databázi Slonu a pro realizaci následných finančních smluv je nebudeme muset vyplňovat. Poradkyně nám je totiž v rámci dlouhodobé péče o klienta připraví a my je jen podepíšeme.
Domluvili jsme se na druhé schůzce, na kterou jsem slíbil přinést naše stávající finanční smlouvy. Poradkyně mě zároveň požádala také o kopie obchodních podmínek, aby si je mohla prostudovat a vyloučit eventuální výluky v pojištění apod.

Druhá schůzka

Na druhou schůzku jsme již přišli s manželkou společně. Poradkyni jsme předali naše finanční plány i popis současné situace společně s kopiemi smluv se dvěma stavebními spořitelnami, na pojistku bytu a odpovědnosti za škody způsobené členy domácnosti, a také obchodní podmínky příslušných ústavů. V souvislosti s půlročním revolvingovým termínovaným vkladem se poradkyně zmínila, že na trhu je výhodnější produkt společnosti ING Bank, který je lépe úročen a nemá žádnou výpovědní lhůtu. Až na nepodstatné maličkosti jej popsala dobře.
Všechny smlouvy si poradkyně pečlivě prostudovala. Zjistila, že chybí smlouva o životním pojištění. "Tohle pojištění nemáme," říkám. Poradkyně mi vysvětluje význam životního pojištění, v naší modelové situaci je prý vhodné, spíše nezbytné. Během všech doplňujících dotazů, mezi nimi i na výši platů, si naše odpovědi pečlivě zaznamenávala. Celá tato (jako i předešlá) schůzka trvala přibližně 30 minut. Vyhotovení našeho finačního plánu mělo trvat týden, a proto se i naše závěrečné schůzka konala za tuto dobu.

Třetí schůzka

Hodnocení autora
(známkování jako ve škole):
První kontakt: 5
První dojem z osobního setkání: 2
Představení společnosti a služeb: 2
Na poslední schůzku jsem přišel bez manželky. Finanční poradkyně ze svých desek vyndala svazek papírů formátu A4, několik jich bylo i hustě popsaných rukou. Zpočátku jsem se na tyto listy čtverečkovaného papíru díval s nedůvěrou, a když poradkyně začala mluvit, zeptal jsem se, jestli toto je náš finanční plán. S úsměvem mi odpověděla, že to jsou poznámky a pomocné výpočty, které si dělala během zpracování finančního plánu. Byly ovšem v takové úpravě, že jsem si je s finančním plánem spletl.
Vlastní finanční plán se skládal z 5 stran A4. V okamžiku, kdy jsme se při jeho probírání dostali k podílovým fondům a jejich zdanění, jsem naší poradkyni položil "lstivou" otázku: zda v případě, že nedodržím 6měsíční lhůtu držení podílových listů a prodám je dříve, mi bude 15% daň z výnosu stržena rovnou investiční společností, tedy stejným postupem jako u bankovního vkladu. Odpověď finanční poradkyně byla správná – obdržím nezdaněný výnos, který musím sám přiznat ke zdanění.
Když jsme celý finanční plán probrali, poradkyně se mě zeptala, jestli potřebuji ještě něco objasnit nebo celý plán lépe vstřebat. Druhá možnost byla správná a s tím jsme se také rozloučili. K realizaci vlastního finančního plánu by bývalo došlo na další schůzce, ale ta se vzhledem k povaze a cíli našeho setkání již nekonala.

Náš pokus domluvit si schůzku se zástupcem firmy prostřednictvím internetu nevyšel, stalo se nám tedy přesně to samé, co při pokusu kontaktovat firmu TriMan (viz zde).  A stejně jako tam byl při následných jednáních s poradkyní prvotní dojem poněkud napraven. 
Určitě vás zajímá to nejdůležitější - tedy jaká řešení poradkyně společnosti Slon navrhla. Dozvíte se to na našich stránkách v příštích dnech. 

Autor je externím zprostředkovatelem ING.

Co si myslíte o tom, že již druhá společnost nebyla schopna zareagovat na oslovení prostřednictvím internetu? Odardilo by vás to v dalším postupu, nebo byste použili jiných komunikačních kanálů? Jak na vás působí poradkyně firmy Slon po "prvním poločase"?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování podle Sophia Finance

18. 11. 2003 | Vladimír Bádr | 1 komentář

Finanční plánování podle Sophia Finance

Připravili jsme pro vás další díl našeho testování finančních poradců. Na mušku jsme si tentokrát vzali společnosti Sophia Finance.

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

14. 11. 2003 | Zdeněk Sluka | 1 komentář

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

Zkušení poradci makléřských firem nevěří, že analytici centrály vybírají jen ty nejlepší produkty. Nabízené portfolio je relativně úzké, neboť hlavním cílem je vytvoření dostatečného... celý článek

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

7. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 250 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

Jednoho dne vás poprosí kamarád o laskavost - zdali by mohl dát vaše číslo finančnímu poradci, který pro něj něco zařizoval. Co vás čeká, pokud na jeho prosbu kývnete?

Od poradce k prodejci

6. 5. 2003 | Petr Fejtek

Od poradce k prodejci

Za poradce se dnes označuje každý šmejdil, skutečného přitom aby pohledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena. V lepším případě se vyklube dealer, prodejce, tzv. pojišťovák. A... celý článek

Není poradce jako poradce

23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Není poradce jako poradce

Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

Partners Financial Services