Finanční plánování podle TriMan

Finanční plánování podle TriMan
Po delší době jsme pro vás připravili další díl našeho testování finančních poradců. Na mušku jsme si tentokrát vzali společnost TriMan.

Kvůli objektivitě jsem tuto poradenskou společnost kontaktoval pomocí jejich internetových stránek. Tady se však vyskytl problém, neboť mi přišla odpověď, že e-mail nelze přijmout kvůli přeplněné schránce. Rozhodl jsem se tedy zavolat na zelenou linku TriManu a požádat o setkání s poradcem. Po třetím zazvonění se mi ozvala pracovnice, která mě po sdělení žádosti přepojila dál. Zopakoval jsem, proč volám a upozornil, že jsem z Prahy (společnost TriMan má sídlo v Brně). Bylo mi řečeno, že to není problém a že moji žádost předají jejich pražskému poradci, který se mi do dvou dnů ozve. Nadiktoval jsem tedy své jméno, telefonní číslo a čekal. To bylo pondělí.

Když se mi ani v pátek v poledne nikdo neozval, znovu jsem vytočil číslo zelené linky a zopakoval důvod svého telefonátu i celou dosavadní anabázi. Pracovník, se kterým jsem opět mluvil, a podle hlasu to byl tentýž jako v pondělí, byl stejně překvapený jako rozhořčený, že se mi nikdo neozval. Slíbil, že vše prověří a zavolá zpět. V tuto chvíli jsem byl napnutý ještě více než před tím, neboť se mě nezeptal na telefonní číslo ani na jméno (pouze jsem se do telefonu představil) a náš rozhovor netrval ani minutu. O to více jsem byl překvapený, když mi ani ne za 10 minut zavolal zpět. Za dotyčného poradce se mi omluvil a celou žádost o setkání vzal za svou. Domluvili jsme si tedy schůzku.

Cena za finanční poradenství
TriMan

Cena za jednorázovou analýzu "finanční plán společnosti TriMan" činí 3 700 Kč.

Přikoupit lze průběžnou péči za cenu od 240 do 400 Kč ročně. Průběžná péče zahrnuje 3 schůzky ročně.

První schůzka

Na naše první setkání jsem přišel i s manželkou do jedné známé pražské kavárny. Chvilku po nás dorazil i poradce, dle vizitky přímo jeden z vedoucích pracovníků TriManu. Hned zpočátku se nám znovu omluvil za jednání pražského poradce, který se prý neozval z objektivních důvodů. Tyto důvody ale i náš poradce zpochybnil. Tím byl nepříjemný start naší spolupráce za námi.
Hned zpočátku nám poradce představil společnost TriMan, vysvětlil čím se zabývají, jaké jsou jejich cíle a také ceny. Objasnil přitom rozdíl mezi placeným a provizním poradenstvím a také způsob či schéma, pomocí nějž ke konkrétním finančním analýzám a doporučením dojdou. Společnost TriMan zařadil mezi poradenské společnosti typu Sophia Finance, Slon a Finance.cz, přičemž se důrazně distancoval od poradenství, které na českém trhu nabízí společnosti OVB a MBI. Dále nás informoval, že společnost TriMan sama nikdy potenciální klienty aktivně nekontaktuje, například z různých koupených databází, ale na své klienty "čeká". Ovšem s jedinou výjimkou – když dostane od svého klienta doporučení a kontakt na jeho známého.

Poradce se ubezpečil, že cenu akceptujeme. Souhlasili jsme, i když jsme věděli o variantě vypracování redukovaného finančního plánu zdarma, a to při poskytnutí 8 doporučení a jeho realizaci. O této možnosti se ale poradce nezmínil. Zevrubně jsme mu s manželkou nastínili naši situaci a plány. Protože nám bylo možno pomoci, domluvili jsme se na další schůzce, na kterou jsme již měli donést naše smlouvy s finančními institucemi včetně obchodních podmínek.

Druhá schůzka 

Testy finančních poradců

Před několika měsíci jsme odstartovali testování finančních analytiků. Jako první dostala prostor společnost OVB. Zajímá vás, jak obstál její poradce? Čtěte!

Testovali jsme také poradenství společnosti Sophia Finance. Její kvality můžete posoudit zde.

Na druhou schůzku jsme dorazili s manželkou společně. Naše finanční plány i současnou situaci jsem poradci předal zároveň s kopiemi smluv se dvěma stavebními spořitelnami, pojistkou bytu a odpovědnosti za škody způsobené členy domácnosti a obchodními podmínkami příslušných ústavů.
Poradce nás příjemně překvapil požadováním skutečně detailních informací. Obchodní podmínky pojišťovny,  u které máme pojištěný byt a odpovědnost za škody, studoval zvláště pečlivě. Hned se zarazil u faktu, že máme s sebou pouze doplňkové pojistné podmínky, nikoliv všeobecné.  Dotaz na výši platu byl samozřejmostí, taktéž na případné další příjmy, ale poradce se zajímal například i o to, u které zdravotní pojišťovny jsme pojištěni. Mezi dalšími padla otázka také na sociální dávky, rodičovský příspěvek, zdravotní stav a zda-li máme s manželkou každý svůj běžný účet v bance či společný. U leasingu auta jej zajímal typ vozu, jeho výbava, procentuální výše počáteční akontace a jestli se jedná o finanční nebo operativní leasing. Během všech dotazů si naše odpovědi pečlivě zaznamenával. Celá tato, jakož i předešlá, schůzka trvala přibližně 35 minut.
Za týden se měla uskutečnit naše poslední schůzka nad již vyhotoveným finančním plánem. Ještě před tím nás však poradce požádal, jestli můžeme opět přijít společně, aby případné dotazy mohl "pro klid v rodině" dopodrobna zodpovědět nám oběma

Třetí schůzka

Hodnocení autora
(známkování jako ve škole):

První kontakt: 5
První dojem z osobního setkání: 1
Představení společnosti a služeb: 1

Na poslední setkání jsem přesto musel přijít sám. Poradce mi předložil finanční plán zpracovaný do úhledného sešitu čítajícího 22 stran s různými barevnými grafy. (Jeho podobu si můžete prohlédnout ve druhém díle, v němž si představíme konkrétní návrhy řešení TriManu.) Postupně jsme probírali jednu stranu za druhou, vždy s konkrétním vysvětlením. Tato činnost nám zabrala necelou hodinu. Nakonec se mě poradce znovu zeptal, jestli jsem všemu rozuměl. Řekl, že si mám doma vše v klidu znovu prostudovat a v případě jakýchkoliv nejasností či požadavků se na něj později obrátit. Závěrem ještě jednou zopakoval cenu a připomněl možnost průběžné péče.

Začátek se TriManu rozhodně nepovedl, ale problém jejich pražského poradce je z mého pohledu čistě lidskou chybou, nikoliv systémovou. Nicméně oč horší start, o to lepší byl další průběh. A jak vypadalo to nejdůležitější, tedy konkrétní návrhy TriManu na řešení finanční situace naší rodiny? Dozvíte se to na tomto místě!  

Autor je externím zprostředkovatelem společnosti ING.

Jak na vás zatím působí přístup analytika TriManu? Jaké zkušenosti máte s finančními poradci vy? Využíváte jejich služeb? Proč?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2004 16:32, Kája Mařík

...má jich právě tolik, nakolik se enelyticky právě cítí! A nevidí důvod příliš měnit slovník - ty objeviteli.

Takový chudatschek Anonym se však musí spokojit jen se smrádkem svým vlastním, holt, nemá ani na to si vymyslet svůj nick. Žel, šířící a dobře uleželý puch vlastní duševní bídy bývá potom u Anonyma nepřehlédnutelný.
Dobře odvětrané žumpě takové nebezpečí ale nehrozí.

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 8. 2004 15:33

Jenom blbec (řečený Pancíř) by se nezajímal o legislativu, upravující jeho profesi. A jenom blbec (řečený Pancíř) může problematiku legislativy oznančovat za "investiční problém v oboru".

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování podle Sophia Finance

18. 11. 2003 | Vladimír Bádr | 1 komentář

Finanční plánování podle Sophia Finance

Připravili jsme pro vás další díl našeho testování finančních poradců. Na mušku jsme si tentokrát vzali společnosti Sophia Finance.

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

14. 11. 2003 | Zdeněk Sluka | 1 komentář

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

Zkušení poradci makléřských firem nevěří, že analytici centrály vybírají jen ty nejlepší produkty. Nabízené portfolio je relativně úzké, neboť hlavním cílem je vytvoření dostatečného... celý článek

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

7. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 250 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

Jednoho dne vás poprosí kamarád o laskavost - zdali by mohl dát vaše číslo finančnímu poradci, který pro něj něco zařizoval. Co vás čeká, pokud na jeho prosbu kývnete?

Od poradce k prodejci

6. 5. 2003 | Petr Fejtek

Od poradce k prodejci

Za poradce se dnes označuje každý šmejdil, skutečného přitom aby pohledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena. V lepším případě se vyklube dealer, prodejce, tzv. pojišťovák. A... celý článek

Není poradce jako poradce

23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Není poradce jako poradce

Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

Partners Financial Services