Certifikovaný finanční poradce podle AFPZ

Certifikovaný finanční poradce podle AFPZ
Údajně již zhruba za měsíc by měla Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů začít poskytovat certifikace. Zjišťovali jsme, jak bude tento projekt fungovat a zda může finančním poradcům, potažmo jejich klientům, něco významného přinést.

Finančním poradcem se dnes může prohlásit v podstatě kdokoli. Řada lidí už ale také bohužel zjistila, že nápis finanční poradce na vizitce v žádném případě nezaručuje kvalitu a odbornost.
Ke kultivaci této oblasti se rozhodla přispět Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů (AFPZ) přípravou certifikace finančních poradců a zprostředkovatelů. (O problému certifikování jste si mohli přečíst i v článku Blíží se k nám vlna certifikací?).

Proč ceritifikovat

Hlavním důvodem projektu AFPS je absence jednotného autorizačního orgánu u nás. Asociace chce takový orgán vytvořit a podle slov svých představitelů udělováním 'diplomů' zajistit vyšší odbornou způsobilost a profesionalitu finančních poradců při zprostředkování pojištění či investic a osobním finančním plánování. Dále zvýšit důvěru klientů v poradenský sektor a zajistit potřebnou ochranu spotřebitele.

Pravidla jsou určena

Certifikace bude odpovídat normě ČSN EN ISO/IEC 17024 a bude akreditována u národního akreditačního orgánu (ČIA).
Norma ČSN předepisuje například pravidla toho, jak musí být zkouška strukturována a kontrolována, předepisuje vyhodnocování testů.
ČIA pak bude dodržování těchto norem kontrolovat.

Certifikační autorita bude samostatným orgánem, nezávislým na AFPZ. "Podle normy je asociace provozovatelem, ale lidé, kteří jsou ve výkonných funkcích, nesmí být v certifikačním orgánu, nesmí být členy zkušebních komisí," vysvětluje prezident AFPZ Tomáš Síkora.

Na přípravě projektu se však podílejí právě členové AFPZ, tedy ředitelé a majitelé společností působících v oblasti osobního finančního poradenství a zprostředkování finančních produktů. Asociace využívá i služeb externího poradce, který má zkušenosti s certifikací a normami, které musí být dodrženy. "Do dozorčí rady oslovujeme lidi z branže, především z finančních institucí a vysokých škol," uvádí Síkora. "Zkušební komisi bude tvořit databáze 'dobrovolníků' také z branže, ti nebou mít vliv na testy, jen dozorčí a vyhodnocovací úkol."

Za zkoušku se platí

Půjde vlastně o certifikaci činností osobní finanční poradce, certifikovaný pojišťovací zprostředkovatel a certifikovaný investiční zprostředkovatel.
Certifikační orgán, ve kterém budou osoby nezávislé na AFPZ, bude pouze zajišťovat prozkoušení zájemců. Podle Síkory není totiž oprávněn připravovat jakékoliv kurzy. Ty si může zajišťovat komerční instituce, vzdělávací agentura nebo přímo firma, která chce své zaměstnance na zkoušku vyslat.

Zkoušky budou tři. Dvě dílčí, díky nimž zájemce získá certifikát pojišťovací nebo investiční zprostředkovatel, každá přijde asi na 1 000 až 1 500 Kč. Získat certifikát osobního finančního poradce vyjde jednak dráž, cena se bude pohybovat mezi 3 000 – 3 500 Kč, ale zkoušený bude muset prokázat i více znalostí. Bude tedy vlastně zahrnovat obě dílčí certifikace. Zkoušky jsou ale na sobě nezávislé, je tedy na každém, na kterou se přïhlásí.

Cena zkoušek
Osobní finanční poradce 3 000 až 3 500 Kč
Certifikovaný pojišťovací zprostředkovatel 1 000 až 1 500 Kč
Certifikovaný investiční zprostředkovatel 1 000 až 1 500 Kč

"Kdo se na zkoušku přihlásí, musí znát například problematiku hypotečního financování, pojištění, spoření, investování, penzijních fondů, ale musí znát i finanční názvosloví nebo princip fungování pojistné matematiky," říká Síkora.

Testované oblasti

  • Finanční matematika
  • Základní pojmy z finančnictví
  • Legislativa a daně
  • Investice a kapitálový trh, kolektivní investování
  • Investiční riziko
  • Teorie finančního plánování
  • Hypoteční úvěry, stavební spoření
  • Pojištění osob
  • Pojištění majetku a odpovědnosti za škody

Ten kdo neuspěje, může se opětovně pokusit certifikát získat, vlastně nekonečně mnohokrát, pokud je ochoten akceptovat poplatek. Ale i ti úspěšní si budou muset zkoušku za dva roky zopakovat – finanční trh se podle Síkory rychle mění a asociace chce klientům zajistit, že daný poradce nebo zprostředkovatel má znalosti opravdu otestovány.

A na kolik projekt asociaci přijde? Náklady se prý zatím počítají ve stovkách tisíc, celková suma však ještě není uzavřena.
"Nyní jsme do projektu vložili peníze zakládajících členů asociace, aby se vůbec rozjel," prozrazuje Síkora. Další náklady chce asociace pokrýt z poplatků za jednotlivé zkoušky. Asociace však podle Síkorových slov potřebovala na rozvoj svých aktivit půjčku nad rámec běžných příspěvků, bude tedy schopna pokrýt další náklady? "Podle kalkulací jsou půjčky splatné postupně a s rozumným obchodním plánem. Samozřejmě věříme tomu, že se podaří zaujmout veřejnost a budeme certifikovat měsíčně desítky lidí," konstatuje.

Za hranicemi diplom neplatí

Certifikaci asociace konzultuje s Komisí pro cenné papíry a Ministerstvem financí. Obě strany podle Síkory projekt slovně podporují a přislíbily konzultační činnost. Ze zákona se totiž zástupci těchto institucí nemohou certifikace účastnit, ale chystají pomoc s propagací ve chvíli, kdy bude projekt dokončen. Spustit certifikace plánuje asociace v březnu. Síkora ale přiznává, že tento plán je hodně ambiciózní. V březnu tedy pravděpodobně začne jakýsi zkušební provoz. V první testovací fázi, po dobu šesti měsíců, nebude na certifikátu ještě razítko "certifikováno ČIA". Po půl roce ČIA prověří, jestli vše šlo podle normy a zpětně vydané diplomy orazítkuje.

Podmínky certifikace

  • Bezúhonnost
  • Držitel potřebné registrace
  • Středoškolské vzdělání
  • Rok praxe v oboru

Tato certifikace bude platná pouze v tuzemsku. V Evropě zatím neexistuje jeden pro všechny platný certifikát. Jediným uznávaným diplomem je americký CFP = Certified financial planner.

"Jednotná certifikace, jakási superlicence, není zatím možná. Český finanční poradce může těžko radit v jiném státě, finanční trh totiž v každé zemi funguje trochu jinak," konstatuje Síkora. A jak chce asociace informovat veřejnost? "Máme zaregistrovanou webovou stránku www.profesnicertifikace.cz, kde lze nalézt nejčerstvější informace. Budeme také pořádat semináře a komunikovat s médii," uvádí Síkora.

Co si o projektu certifikace myslíte vy? Zkusili byste diplom za uvedenou cenu získat? Pomůže certifikace jak finančním poradcům a zprostředkovatelů, tak i spotřebitelům?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2004 15:07, JCiprovska

To už tady bylo ve středověku.

Říkalo se tomu cechy a mělo to jediný účel - udržovat ceny na vysoké úrovni odstraněním konkurence.
Nedělám si naprosto žádnou iluzi o významu zkoušek. V naší zkorumpované společnosti může certifikát dostat kdokoliv, a proto nezaručuje naprosto nic.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2004 16:06, Hana Šimková

Ráda bych věděla jaký certifikát případně získám. Na zprostředkování nebo na poradenství ?

Cituji článek : ... zájemce získá certifikát pojišťovací nebo investiční poradce...

O odstavec výše je psáno: ...půjde vlastně o certifikaci činností - certifikovaný pojišťovací a investiční zprostředkovatel.

Podle mého názoru zprostředkovatel a poradce jsou dva různé pojmy.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Blíží se k nám vlna certifikací?

9. 2. 2004 | Petr Fejtek

Blíží se k nám vlna certifikací?

V poslední době se stále více mluví o certifikaci v oblasti finančního poradenství a s největší pravděpodobností se už také cosi chystá. Potřebujeme certifikace? Pomohou odstranit dlouho... celý článek

Finanční poradenství od finančních institucí?

27. 1. 2004 | Pavel Zachrdla | 1 komentář

Finanční poradenství od finančních institucí?

Finanční instituce nás denně přesvědčují, že jsou tu proto, aby nám sloužily. Některé z nich, aby nám sloužily ještě lépe, budují i sítě "osobních finančních poradců". Vydávat své zástupce... celý článek

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

14. 11. 2003 | Zdeněk Sluka | 1 komentář

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

Zkušení poradci makléřských firem nevěří, že analytici centrály vybírají jen ty nejlepší produkty. Nabízené portfolio je relativně úzké, neboť hlavním cílem je vytvoření dostatečného... celý článek

Partners Financial Services