Finanční plánování podle Sophia Finance

Finanční plánování podle Sophia Finance
Připravili jsme pro vás další díl našeho testování finančních poradců. Na mušku jsme si tentokrát vzali společnosti Sophia Finance.

Sophia Finance jsem poprvé kontaktoval přes internetové stránky společnosti, kde jsem požádal o setkání s finančním poradcem. Třetí den se mi ozval příjemný dívčí hlas a dohodli jsme se na schůzce v sídle firmy. Tam mě obeznámili s tím, v čem spočívá poradenství Sophia Finance a obdržel jsem nabídku a ceník služeb. Rozhodl jsem se službu využít a domluvil se na další schůzce, tentokrát již s poradcem – analytikem.

První schůzka

Naše setkání trvalo necelou hodinu. Analytik se choval jako věcný finančník a po celou dobu si dělal poznámky. Debatovali jsme nad mými finančními záměry v blízké, střednědobé a delší budoucnosti a probrali jsme také detaily rámcové smlouvy mezi mnou a Sophií Finance, například odpovědnost v případě nesprávných doporučení. Bylo mi řečeno, že všechny finanční návrhy dostanu písemně, a tedy jasně prokazatelně.

Analytik mě požádal o kopie mých podílových listů a smluv s institucemi (stavební spořitelnypenzijní fondy), do kterých vkládám peníze, včetně částek a konkrétní doby, na kterou jsem produkty uzavřel. Při této příležitosti jsem jej informoval, že stavebně spořím i na rodná čísla rodičů a uvedl jsem, jaké částky na tyto produkty tedy vydávám celkem.

Cena za finanční poradenství
Sophia Finance

Cena za jednorázovou analýzu "Osobní finanční plán - růst" (krátkodobá spolupráce) činí 2 625 Kč.

Na druhé schůzce mi vzhledem k výši finančních prostředků analytik předložil návrh na službu "Profit+" (dlouhodobá spolupráce), jehož základní cena činí základních 2 625 Kč + 0,2 % z investované částky.
Hodnota sledovaného portfolia byla 1 388 300 Kč, z čehož 0,2 % je 2 915,50 č.
Celkem účtovaná částka se tedy rovná 5 540,50 Kč. 

K tomu si ješte Sophia Finance počítá paušální odměnu  0,08 % z objemu portfolia, max. 5 000 Kč měsíčně a 15 % ze zisku po odečtení 5 % p.a. nebo alikvótní části z 5 % p.a. v případě jiného než ročního období zúčtování.

"Nikde nevidím, že byste měl sjednané životní pojištění?" A je to tady, pomyslel jsem si, další, co mě chce přesvědčit, že můj život bez této pojistky je přinejmenším hazardem na pokraji lidské společnosti. "Asi bych měl mít toto pojištění sjednané, když se o tom všude tolik mluví a vidím to každý den v televizních reklamách, ale nerozumím tomu. I proto jsem tady," lžu jako když tiskne. "Máte rodinu s malými dětmi, hypotéku nebo nějaké vysoké úvěry? Zkrátka, je na vašem příjmu někdo finančně závislý?" ptá se analytik. "Nic takového," říkám, teď už po pravdě. "Tak ve vašem případě na životní pojištění v jakékoliv jeho podobě zapomeňte, nemělo by pro vás smysl," dostane se mi rady.
Koupili jste si mě, pomyslím si. První poradci, kteří nechtějí vnutit životní pojistku každému, ale vybrat ji pouze tomu, kdo ji potřebuje. V tu chvíli si uvědomuji, že placené služby finančního poradce asi mají své opodstatnění. Poté jsme se rozloučili.

Druhý den jsem podle dohody dostal e-mailem dotazník na můj rizikový profil, který jsem vyplnil a poslal zpět. Výsledek analýzy a můj finanční plán měl být hotový do 14 dnů, na kdy jsme si domluvili další schůzku. Bylo mi řečeno, že na té celý plán zhodnotíme, případně o něm budeme dále diskutovat a upravovat ho.
Během té doby jsem si znovu uvědomil rozdíl mezi přístupem placeného poradce Sophia Finance a poradce placeného provizemi. "Sophiista" mě nenutil podepisovat žádné smlouvy, předložil mi na stůl karty v podobě ceníku a teprve po jejich prostudování a vysvětlení všech položek se dal do práce. Nemohlo se tedy stát, že by došlo k nedorozumění a já poté platil za něco, co jsem nechtěl.


Druhá schůzka

Test finančních poradců

Před několika měsíci jsme odstartovali testování finančních analytiků. Jako první dostala prostor společnost OVB.  Zajímá vás, jak obstál její poradce? Čtěte!

Ve stanovený termín jsem absolvoval druhé setkáni s analytikem, kde jsme společně rozebrali prvotní nástin finančního plánu a kde jsem mu předal doplňující kopie mých smluv s finančními institucemi. Setkání trvalo asi hodinu a čtvrt a jak jsem předeslal, jednalo se o základní rozvržení finančního plánu.

Během této schůzky jsem se rozhodl, že svého poradce přece jen ještě vyzkouším, a tak jsem na základě různých novinových článků položil relativně naivní investorskou otázku týkající se možného vysokého růstu akciového trhu po tříletém propadu, a tím pádem vyššího zhodnocení investic dříve než v minimálně doporučované době 5 let. "V zásadě to možné je, ale s ohledem na váš investičně rizikový profil je to příliš velký risk a spíše spekulace než investice, před čímž bych vás důrazně varoval," dostalo se mi odpovědi. Ještě jsem ale s testováním neskončil a zkusil jsem položit "nadšenou" otázku týkající se nákupu dolaru při současném nízkém kurzu. I od toho mě poradce  zrazoval, opět s odůvodněním přílišného rizika.

Třetí schůzka – analýza

Hodnocení autora
(známkování jako ve škole):

První kontakt: 2
První dojem z osobního setkání: 1
Představení společnosti a služeb: 1
Získání informací pro analýzu: 1
Práce s dokumenty: 1
Prezentace řešení: 1
Propojení analýzy a řešení: 2
Dodatečné otázky: 1
Na třetí schůzce mi poradce předal finanční analýzu s návrhem řešení následných investic. Výsledná analýza a finanční plán čítá celkem 22 barevných stran A4 složených do dvou sešitů, obsahuje stávající finanční produkty seřazené podle měny, investičních společností a konkrétních fondů, ale i vyhodnocení rizikového profilu. Další součástí jsou investiční cíle a jejich časové horizonty, zkušenosti s investičními instrumenty, návrh portfolia, očekávané výnosy v dalším roce a zohlednění ostatních neinvestičních produktů v portfoliu. Vše doplněno barevnými grafy a komentáři k jednotlivým produktům a fondům.

Jaké konkrétní řešení navrhl poradce Sophia Finance se dozvíte se v příštím díle.

Jak na vás zatím působí přístup analytika Sophia Finance? Jaké zkušenosti máte s finančními poradci vy? Využíváte jejich služeb? Proč?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2003 16:14

Zlaté OVB oproti Sophia Finance! Moje osobní zkušenost s "finančním poradcem" Sophie je přímo otřesná.Jediné co ho při první schůzce zajímalo bylo, abych zaplatil za roční servis (2000,-Kč, který jsem si samozřejmě nemusel objednávat, ale protože kontakt na Sophii jsem měl od člověka, kterému jsem důvěřoval, udělal jsem to)+ samozřejmě analýzu. Z té analýzy vypadla naprosto nesmyslná, nepřesná, nekonkrétní data, která pro mne neměla vůbec žádný význam!!Konkrétní věc: přestože jsem "fin.poradci Sophie" předal změnový doklad, že již neplatím na určitý produkt 2000,-Kč ,ale jenom 300,-Kč v analýze počítal s částkou 2000,-Kč!! Další věc- požádal jsem ho, aby zajistil zrušení úrazové pojistky(na dobu určitou), o kterou jsem již neměl zájem. Přestože jsem ho upozornil, že jsem to již zkoušel a pojišťovna po mně chtěla "penále za zrušení", tvrdil, že to není možné a vypsal výpovědní lístek, který mi je k ničemu! To svědčí o tom, že smluvní ujednání , které měl u sebe, vůbec nečetl!!
Navíc díky tomuto musím tu pojistku platit nadále, přestože právě v době, kdy "fin. por." měl pojistku u sebe jsem ji mohl vypovědět(z důvodu úrazu)!! Spoléhal jsem ale na placeného"finančního poradce"
a takto jsem dopadl.
Při naší druhé schůzce, kdy mi přivezl "analýzu", zase první, co ho zajímalo bylo, abych objednal osobní finanční plán za cca 3500,-Kč. Když jsem ho upozornil, že mi v emailu právě přišlo, že mám nárok na 10% slevu, pouze konstatoval, že jsem pozorný čtenář, ale slevu mi NEDAL!!! Teprve poté vyndal analýzu a zevrubně mi ji "vysvětlil", ale jak jsem již psal- je naprosto bezcenná a k ničemu.
Takže jediná, trochu použitelná informace za téměř 6.500,- Kč pro mne byla, že mám zřejmě méně pojištěné děti na trvalé následky úrazu.
Ještě musím dodat, že podle pana Sluky se nejednalo o žádného nováčka, ale "zkušeného finančního poradce" s 5-ti letou praxí.
Takže chraň Bůh před Sophia Financí.
S pozdravem Josef J.

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2003 13:54

Kdykoli se na Peníze.cz objeví test finančních poradců, je OVB špatná a Sophia finance lídr trhu a naprostá jednička. Pane Sluko a pane Prouzo, to Vám to OVB tak strašlivě leží v žaludku, protože je to pro Vás velká konkurence? Zajímavé je, že VŠECHNY tyto instituce mají své poradce pouze (nebo hlavně) v Praze. Jinde už se neudrželi a zkrachovali. Ale pořád se perou jako malí kluci....

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

14. 11. 2003 | Zdeněk Sluka | 1 komentář

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

Zkušení poradci makléřských firem nevěří, že analytici centrály vybírají jen ty nejlepší produkty. Nabízené portfolio je relativně úzké, neboť hlavním cílem je vytvoření dostatečného... celý článek

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

7. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 250 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

Jednoho dne vás poprosí kamarád o laskavost - zdali by mohl dát vaše číslo finančnímu poradci, který pro něj něco zařizoval. Co vás čeká, pokud na jeho prosbu kývnete?

Od poradce k prodejci

6. 5. 2003 | Petr Fejtek

Od poradce k prodejci

Za poradce se dnes označuje každý šmejdil, skutečného přitom aby pohledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena. V lepším případě se vyklube dealer, prodejce, tzv. pojišťovák. A... celý článek

Není poradce jako poradce

23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Není poradce jako poradce

Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

Finanční poradce a etika

10. 8. 2001 | Pavel Zajíček

Finanční poradce a etika

O potřebnosti etiky se dnes hovoří téměř všude; zejména v politice a ekonomice její absence vede k viditelným a nebezpečným důsledkům. Na druhé straně si však někteří myslí, že je to... celý článek

Partners Financial Services