Jak na dovolenou bez cestovky

Cestovat s "cestovkou" znamená sice jistotu, že bez větších komplikací dorazíte na místo pobytu a tam bude náležitě obslouženi. Nemusíte se při tom starat ani o jazykové schopnosti ani o program. Přímo na místě pro vás bude připraveno ubytování s penzí či polopenzí, podle vašich sjednaných podmínek, včetně dalších výhod - podle smlouvy, kterou jste před odjezdem s cestovní kanceláří uzavřeli.

Na druhou stranu jde ale o služby spojené s dovolenou a cestováním a za ty je třeba rovněž zaplatit. Například ve švýcarských Alpách vás přijde pobyt v soukromých apartmánech v průměru o třicet šilinků za noc a osobu dráž, pokud zvolíte dovolenou pod křídly cestovní kanceláře. V Řecku i Itálii se cena, kterou si osobně sjednáte, liší od té, kterou vám stanoví cestovní kancelář, v průměru o jednu čtvrtinu.

Na obranu CK je třeba říct, že tyto peníze neslouží jen k jejímu chodu, ale dnes třeba i k pojištění před krachem pro všechny, kteří jejich služeb využívají.

Dovolená ve vlastní režii

Cestovat pod křídly cestovní kanceláře je sice určitým komfortem, kdy se člověk nemusí na dovolené o nic starat. Pro činorodé a dobrodružné povahy je to ale v případě zimní lyžařské rekreace zbytečnou investicí.

TIP: Pokud jste jen trochu samostatní, stojí vám za to, zařídit si dovolenou ve vlastní režii. Není to nic složitého a vedle peněz, které tím ušetříte, získáváte i možnost volného pobytu všude, kam se vám zlíbí.

Při individuální turistice můžete bez větší finanční ztráty opustit vybranou lokalitu ve chvíli, kdy nebude vyhovovat vašim představám. Nemusí jít o nevhodné služby, ale třeba o náhodnou ekologickou havárii v oblasti, případně o změnu klimatických podmínek, za kterých se už nedá lyžovat. Zatímco rekreanti, kteří si pobyt zajistili přes cestovní kanceláře, musí v oblasti zůstat, vy máte možnost po dohodě s hoteliérem odjet kam budete chtít. Na nikoho nejste vázání, co se smluvních podmínek a dopravy týče a to je v podobných případech obrovská výhoda.

Nejvhodnější formou spojení je internet

A že nemáte vlastní kontakty do zahraničí? Stačí vám najít si je přes Internet. Nejvýhodnější je kontaktovat informační střediska v místech, kam se chystáte. S jejich pomocí. ale i sami si můžete vyhledat seznamy místních hotelů a penzionů a opět pomocí Internetu domluvit s majiteli ubytování. Na internetu najdete i mapy dané lokality, takže příjezd do vybraného campu, hotelu či penziónu vám nemusí činit potíže. Samozřejmě, že v takovém případě jedete tak říkajíc na risk. Nevíte nic bližšího ani o majiteli hotelu či penziónu, ani o lokalitě samotné. To ale většinou nevíte ani v případě, že se vydáte na dovolenou s CK.

Pokud se ale raději přece jen spoléháte na jistotu, i tady je určité řešení. Po prvé jeďte poprvé do hor či k moři s cestovní kanceláří. Pokud jen trochu zvládáte řeči, stačí už na místě samém dohodnout se majitelem penziónu. V devíti případech z deseti vám rád řekne svou cenu za ubytování a dohodne se i na další spolupráci. Pak už stačí jen telefonní kontakt a v příští sezóně jedete opět na jistotu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Partners Financial Services