Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura
Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Umíte poznat podvodníky?

Úroveň zabezpečení u nových euro bankovek je na vyšší úrovni než u původních národních bankovek, takže jejich falšování je značně znesnadněno. Podle vedení Evropské centrální banky (ECB) nová eura patří k nejsofistikovanějším bankovkám na světě. Z těchto důvodů je výroba bankovek a mincí eura dražší než u původních měn.

Evropská centrální banka uveřejnila 1. září 2001 některé bezpečnostní prvky, které by měly umožnit široké veřejnosti rozeznat pravou a falešnou bankovku. Z bezpečnostních důvodů zůstanou některé ochranné prvky nové měny utajené a může je tak ověřovat pouze vybraný personál bank pomocí speciálních přístrojů. Všechny falzifikáty jsou shromažďovány a analyzovány v jednom centru - v ECB.

Obavy jsou zejména z falšování euro bankovek vysokých hodnot, zejména 200 a 500 euro. (Nejhodnotnější bankovkou na evropském kontinentu je tisíc švýcarských franků.)

Všechny bankovky jsou vytištěny na speciálním papíru z čisté bavlny, který je hmatem snadno odlišitelný od běžného papíru. Podle bezpečnostních prvků lze bankovky eura rozdělit do dvou skupin: bankovky 5, 10 a 20 euro, které obsahují základní bezpečnostní prvky, a bankovky vyšších hodnot 50, 100, 200 a 500 euro, které mají další sofistikovanější ochranu.


  1. hlubotisk
  2. vodoznak
  3. ochranný proužek
  4. soutisková značka
  5. fólie s hologramem
  6. iridiscentní pruh
  7. opticky proměnlivá barva

Lícní strana všech bankovek je vytištěna hlubotiskem, čímž je dosaženo vzniku hmatově rozlišitelného reliéfu. To se týká nominální hodnoty, obrysů vyobrazení oken a bran a zejména pruhu v horní části bankovky se zkratkami Evropské centrální banky v pěti základních jazycích měnové unie (BCE, ECB, EZB, EKT, EKP).

Všechny bankovky mají zapracován vodoznak obsahující architektonický motiv ve stejném stylu jako na bankovce a její nominální hodnotu. Pro zjištění vodoznaku je nutné bankovku podržet proti světlu.

Dalším ochranným prvkem, rovněž známým z našich současných bankovek, je ochranný proužek, který se nachází přibližně v polovině bankovky. Proužek, který je zapracován do papíru bankovky, se jeví jako tmavý proužek procházející bankovkou. Při důkladném pozorování je možné přečíst viditelný nápis "EURO" a hodnotu bankovky, které se střídají zrcadlově obráceně.

Na všech euro bankovkách je možné najít v levém horním rohu čelní strany a v pravém horním rohu rubové strany soutiskovou značku. Při pohledu proti světlu se části vytištěné na lícní a rubové straně spojí a vytvoří číslo vyjadřující nominální hodnotu bankovky.

Ochranu nových bankovek mají zajistit i fólie s hologramem. U bankovek nižších hodnot (5, 10 a 20 euro) se na licní straně nachází proužek ze speciální fólie obsahující hologram. Při naklápění bankovky se střídavě objevují symbol eura a nominální hodnota bankovek. Při pozorování proti světlu lze rozeznat symbol eura (ten je větší než na hologramu) vzniklý perforací fólie. Euro bankovky vyšších hodnot (50, 100, 200 a 500) místo tohoto proužku obsahují zhruba u pravého okraje čtvercový element tvořený fólií s hologramem. Při natáčení bankovkou dochází ke střídání hodnoty bankovky s architektonickým motivem shodným s hlavním motivem licní strany, který se změnou úhlu pohledu barevně proměňuje.

Dalším ochranným prvkem u bankovek nižších hodnot je iridiscentní pruh nacházející ve střední části rubové strany (napravo od ochranného proužku). Stejný prvek je i na nových tisícikorunových bankovkách. Při naklápění bankovky přechází barva pruhu od světle žluté do zlatě žluté, v pruhu je možné rozeznat hodnotu bankovky a symbol eura.

Bankovky vyšších nominálních hodnot mají na lícní straně v pravém dolním rohu vyznačenu hodnotu opticky proměnlivými barvami, které se proměňují s různými úhly pohledu od purporově červené přes olivově zelenou až po hnědou.

Jak jsou chráněny mince? Případné falšování mincí vyšších hodnot (1 a 2 euro) má předejít složitější technologie výroby. Střed těchto mincí je totiž vyroben ze tří vrstev – u jedno eura je mezi vrchní vrstvy ze slitiny mědiniklu vložena vrstva z niklu, u dvou eura jsou vrchní vrstvy tvořené slitinou mědi, niklu a zinku, střední vrstva je opět z niklu. Střed mince je obepnut mezikružím, které je u jednoueurové mince vyrobeno z niklové mosazi, u dvoueura z mědiniklu.

Svými ochrannými prvky se euro řadí ke světové špičce mezi platidly. Zda tato ochrana bude dostačující, ukáže až budoucnost.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-359
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vypadají euromince

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 16 komentářů

Z rubové strany jsou všechny euromince stejné nominální hodnoty totožné. Jejich lícová strana je ale vyhrazena členským zemím, které samy rozhodly o jejím ztvárnění. Připravili jsme... celý článek

Na cestě k euru

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Zavedení společné měny předcházelo řada let příprav. Kdy se rozhodlo o jejím zavedení? Jak vznikaly návrhy nových bankovek a mincí?

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

12. 12. 2001 | Marta Šmídová

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

Mám doma franky. Ale také pesety, marky a bůhvíco ještě. Že se není čím chlubit? Skutečně není, zejména když si uvědomím, že po nástupu eura jimi už nezaplatím. Co teď s nimi?

Euro otázky

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Euro otázky

Blížící se zavedení hotovostního eura přináší každodenně do naší redakční pošty otázky. V tomto článku najdete odpovědi na ty nečastější dotazy.

Trpaslíci zavedou euro

8. 11. 2001 | Tomáš Hampl

Trpaslíci zavedou euro

Informovaní lidé dávno vědí, že od ledna příštího roku zavede dvanáct členských států Evropské unie nové bankovky a mince společné měny euro. Bude však euro platit jen v těchto zemích... celý článek

Partners Financial Services