Nejlepší spořicí účty už začínají čtyřkou. S podmínkami

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 4. 2022 | 19 komentářů
ČNB na konci března znovu výrazně zvýšila základní sazbu, od které se nepřímo odvíjejí i úroky na spořicích účtech. Většina bank na to zatím nereagovala, nebo vyšší úrok omezila komplikovanějšími podmínkami.
Nejlepší spořicí účty už začínají čtyřkou. S podmínkami

Zdroj: Shutterstock

První banky začínají lákat na spořicí účty s úrokovou sazbou začínající čtyřkou. Není ale úplně jednoduché na ni dosáhnout. 

Čtyřprocentní úrok nabízí od minulého týdne J&T Banka, která se zaměřuje hlavně na klienty s vyššími úsporami: Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun. Výpovědní doba je jeden den. Komu by nevadila měsíční, dosáhne na 4,15 %. 

Novinku včera oznámila Equa bank, která je od letoška součástí Raiffeisenbank, ale přinejmenším do září si dál drží samostatné produkty. Na spořicím účtu s názvem Extra nabízí 4 % p.a. s poměrně vysokým stropem tři miliony korun. Úrok však připíše, jenom když v daném měsíci ze spořicího účtu neodejde žádná platba (včetně převodu ze spořicího na běžný účet v rámci Equa). Při nesplnění podmínky klesne úrok v daném měsíci na 0,1 %. Přidávat vklady lze kdykoliv bez sankcí. 

Ještě blíž k termínovanému vkladu než ke spořicímu účtu má – navzdory svému názvu – další z novinek: Když se v Trinity Bank zavážete, že na vklad nesáhnete po dobu jednoho roku, dostanete úrok 4,08 % pro vklady do 400 tisíc korun a 3,68 % pro část nad tento limit. Banka píše, že sazba je pevná po celou dobu fixace, zároveň ji může ještě zvýšit podle vývoje trhu. Máte tedy jistotu, že během roku úrok neklesne. Sankce za předčasný výběr však může dosáhnout až 5 % z vybírané částky. Zvyšování vkladu je možné kdykoliv. Nabídka platí pro dosavadní i nové vklady.

Hledáte klasický spořicí účet, který si můžete kdykoliv vybrat bez sankcí? Jedničkou zůstává Trinity Bank v dosavadní variantě bez fixace: 3,68 % pro vklady do 400 tisíc korun, případná část vkladu nad tento limit se úročí 3,18 %. Na druhém místě je Banka Creditas: nabízí až 3,6 % pro zůstatky do 350 tisíc a 2,6 % nad tuto hranici, ovšem jenom pro vklady po 16. lednu. Hello bank dává úrok 3,1 % bez dalších podmínek do částky 200 000 Kč.  

Nejjednodušší podmínky má Expobank na svém běžném Neo účtu s úrokem 3,51 %. Dosáhnou na něj dosavadní i noví klienti bez ohledu na datum vkladu, úrok se vztahuje na celý zůstatek. Přestože Neo účet patří mezi běžné účty, dlouhodobě drží krok s nejlepšími spořicími účty. Většina bank své běžné účty vůbec neúročí, kromě Expobank je výjimkou jen Hello bank s 0,5 % do limitu 100 tisíc.

Obecně bohužel vidíme, že růst úroků na spoření se prakticky zastavil. Přestože Česká národní banka na konci března znovu výrazně zvýšila základní sazbu (na 5 %), většina bank na to buď vůbec nereagovala, nebo vyšší úrok omezila komplikovanějšími podmínkami. 

Nejlepší spořicí účty v bankách k 11. dubnu 2022

BankaNázevMaximální úrokOmezení
J&T BankaSpořicí účet4 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 4,15 %. 
Equa bankSpořicí účet Extra4 %Pro vklady do tří milionů. Úrok (4 % p.a.) banka připíše, pokud v daném měsíci ze spořicího účtu neprovedete žádnou odchozí platbu (včetně platby mezi spořicím a běžným účtem v rámci Equa). Při nesplnění podmínky klesne úrok v daném měsíci na 0,1 %. 
Trinity BankSpořicí účet Výhoda+ Dobrý klient3,68 %Pro vklady do 400 tisíc korun. Pro část nad tento limit je úrok 3,18 %. Při roční fixaci jsou sazby 4,08 % a 3,68 %.
Banka CreditasSpořicí účet+3,6 %Pro nové vklady po 16. lednu je úrok 3,6 % do 350 tisíc, 2,6 % pro část nad tento limit. Pro starší vklady je úrok 3,1 % do 350 tis. a 2,1 % nad 350 tis. S výpovědní lhůtou jeden měsíc až 3,2 %. 
Expobank Neo účet 3,51 %Bez omezení. Jde o běžný účet bez poplatků, úrok se vztahuje na libovolnou částku. 
Hello bankHello spoření3,1 %Pro vklady do 200 000 Kč, část nad 200 000 Kč se neúročí. 
Air BankSpořicí účet3 %Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc. Část od 250 000 Kč do 1 000 000 Kč se úročí 0,1 %, případná část nad 1 000 000 Kč se neúročí. 
Equa bankSpořicí účet Hit3 %Pro vklady do 200 000 Kč. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc nebo celkové investice aspoň 50 tisíc, jinak úrok v daném měsíci klesne na 0,1 %. Část vkladu nad 200 000 Kč se úročí 0,1 %. 
RaiffeisenbankSpořicí účet XL3 %Nejvyšší úrok je pouze pro vklady do 150 000 Kč a při aspoň třech platbách kartou za měsíc (při nesplnění podmínky klesne úrok na 0,1 %). Ćást od 150 000 do 500 000 Kč se úročí 0,1 %, nad 500 000 Kč jen 0,01 %. 
Fio bankaFio konto3 %Pro vklady do 200 000 Kč. Pro pásmo od 200 000 do jednoho milionu je úrok 0,10 %, od jednoho do deseti milionů 0,15 %, nad deset milionů 0,2 %.
Fio bankaFio spořicí účet2,5 % Bez omezení výše vkladu.
Moneta Money BankSpoření nebo Spoříto2,5 %Úrok 2,5 % pro vklady do jednoho milionu, pro část vkladu nad milion je 0,5 %. Je potřeba založit nový spořicí účet, jinak bez podmínek.
UniCredit BankSpořicí účet Save2,5 %Úrok 2,5 % pro vklady do 500 tisíc, nad tento limit se neúročí.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

V některých bankách či záložnách můžete dostat ještě vyšší úrok, ovšem s komplikovanějšími podmínkami nebo omezeními. 

Raiffeisenbank má akci pro bývalé klienty ING, kteří loni splnili podmínky pro zvýhodněný úrok. Pokud v kalendářním měsíci zaplatí aspoň třikrát kartou, dosáhnou na 4,1 % do 300 000 Kč, pro část vkladu nad tento limit je úrok 0,2 %.

Komerční banka nabízí 4 % pod názvem Spořící konto Bonus Invest. Má ale dvě důležité podmínky. Jednak u ní musíte mít běžný účet nebo si ho založit. A hlavně: Nově s KB investovat do podílových fondů (od Amundi), a to stejnou nebo vyšší částku. Jinými slovy: na spořicím účtu se úročí maximálně tolik, kolik jste zároveň dali do fondů. Podobnou kombinaci spoření a investic propaguje i ČSOB.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Čtyři procenta dává také spořitelní družstvo Ney. Jeho spořicí účet má ale několik omezení: Zájemce si musí uložit přinejmenším 20 tisíc korun. Případný výběr pak musí oznámit aspoň měsíc předem. Výpovědní lhůta je totiž jeden měsíc, zatímco standardní spořicí účty si lze vybrat prakticky okamžitě. Další podmínka vyplývá z toho, že jde o družstevní záložnu neboli kampeličku. Podle zákona u nich musíte počítat s pravidlem 1:10 – desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo naopak znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny a není zahrnut do státního systému pojištění vkladů. Jinými slovy: Část úspor převyšující desetinásobek členského podílu se neúročí. O peníze na spořicím účtu se ani v kampeličce bát nemusíte, spadají pod stejný státní systém pojištění vkladů jako banky – tedy do limitu 100 tisíc eur (v přepočtu necelých 2,5 milionu korun).

Za zmínku stojí i úrok 4,65 % bez omezení výše vkladu na obchodním účtu u společnosti Cyrrus, obchodníka s cennými papíry. Některé znaky jsou shodné s klasickým spořicím účtem: založení i vedení účtu je bez poplatků, peníze můžete kdykoliv vkládat a vybírat si bez omezení, úrok se připisuje každý měsíc. Investice nejsou podmínkou. Jenže: Za připsání úroku si Cyrrus (vedle standardní 15% srážkové daně jako banky) strhne ještě poplatek až 0,2 % p.a. A hlavně: na obchodní účet investiční společnosti se nevztahuje stejné pojištění jako na spoření v bance. Úplně bez peněz byste nezůstali, ke slovu by přišlo zákonné pojištění obchodníků s cennými papíry, to ale garantuje klientům jenom 90 % jejich majetku a pouze do ekvivalentu 20 tisíc eur (přibližně 500 tisíc korun). Klasický spořicí účet v bance je přitom pojištěn do 100 tisíc eur (kolem 2,5 milionu korun), a to stoprocentně.

Nejvyšší úroky u spořicích účtů s výraznějším omezením

BankaNázevÚrokOmezení
RaiffeisenbankSpořicí účet Top pro bývalé klienty ING4,1 %Pouze pro bývalé klienty ING, kteří loni splnili podmínky pro zvýhodněný úrok. Základem je 2,6 % do 300 000 Kč a 0,2 % pro část nad tento limit. Pokud v kalendářním měsíci zaplatí aspoň třikrát kartou, dosáhnou na 4,1 % do 300 000 Kč.
Ney spořitelní družstvoSpořicí účet4 %Minimální vklad je 20 000 Kč. Výpovědní doba jeden měsíc. Desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu.
Komerční bankaSpořící konto Bonus Invest4 %Podmínkou je současně investovat stejnou nebo vyšší částku do podílových fondů včetně vstupního poplatku (u některých se odpouští) a mít také běžný účet v Komerční bance. Vklady nad 10 milionů se neúročí. 
ČSOB (Poštovní spořitelna)Duo Profit3,5 %Podmínkou je investovat aspoň 30 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3 % na spořicím účtu pak platí jenom do částky odpovídající výši investic, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Potom už jen standardní úrok (v současnosti 0,01 %).
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Ani ty nejlepší spořicí účty zdaleka nepokryjí rostoucí inflaci, která v březnu meziročně stoupla už na 12,7 % a v nejbližších měsících zřejmě ještě poroste. Naše kalkulačka vám prakticky ukáže, jak inflace požírá úspory.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Popisky a autory fotek najdete po kliknutí na fotogalerii.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2022 11:34, Petřík

4,08 % od Trinity je pěkné, ale roční fixace dlouhá. Volím raději 3,6 % od Creditas, na půl roku. Při milionů mi každý měsíc připíše banka 2040 Kč na BU, jako prilepseni k důchodu...

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 4. 2022 11:17, Škodolibka domácí

"Obecně bohužel vidíme, že růst úroků na spoření se prakticky zastavil. Přestože Česká národní banka na konci března znovu výrazně zvýšila základní sazbu (na 5 %), většina bank na to buď vůbec nereagovala, nebo vyšší úrok omezila komplikovanějšími podmínkami"

A TO JE PŘESNĚ ČAS NA NÁVRAT K FONDŮM PENĚŽNÍHO TRHU, které už teď jdou sehnat s aktuálním tempem růstu 4%.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší stavební spoření v dubnu. Tady je žebříček

7. 4. 2022 | Petr Kielar | 10 komentářů

Nejlepší stavební spoření v dubnu. Tady je žebříček

Tři z pěti stavebních spořitelen mají od dubna nové sazebníky poplatků. Skončily také některé akční nabídky. Jak to zamíchalo celkovým pořadím?

Takhle vám vysají účet. Policie řekla podrobnosti

22. 3. 2022 | Jiří Hovorka | 20 komentářů

Takhle vám vysají účet. Policie řekla podrobnosti

Lidé prodávající na internetových bazarech by měli být opatrní. Počty podvodů v posledních týdnech výrazně narostly, varuje policie i banky. Kriminalistům v Praze se podařilo zadržet... celý článek

Jak porazit inflaci. Spoření v bance nestačí

20. 12. 2021 | Jiří Hovorka | 8 komentářů

Jak porazit inflaci. Spoření v bance nestačí

Inflace vyletěla k šesti procentům. Když necháváte úspory na běžném účtu v bance, ztrácejí svou hodnotu. Jen o trochu si polepšíte spořicím účtem nebo termínovaným vkladem. Ukážeme... celý článek

Partners Financial Services