Spořicí účty: První banky zvedají úrok nad 3 %

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 12. 2021 | 30 komentářů
Spořicí účty: První banky zvedají úrok nad 3 %

Zdroj: Shutterstock

Na rozhodnutí České národní banky, která znovu prudce zvýšila základní úrokovou sazbu, reagovaly hned během středy první komerční banky: Trinity, Expobank a Creditas. Úroky na nejlepších spořicích účtech se po mnoha letech dostaly nad tři procenta.

Trinity Bank okamžitě zvyšuje úrok na 3,08 % bez stropu na výši vkladů. Jenže na takový úrok dosáhnou jen ti, kdo si založí nový spořicí účet (může jít i o dosavadní klienty) a vloží na něj peníze, které k 21. prosinci neměli v Trinity Bank. Při nesplnění těchto podmínek dostanou maximálně 2,58 %.

Když od banky čekáte, že bez dalších omezení dá automaticky vyšší úrok dosavadním i novým klientům, může pro vás být jedničkou Expobank. Ta včera oznámila, že na Neo účtu zvýší úrok o jeden procentní bod na 3,01 %. Formálně jde sice o běžný účet, reálně však patří mezi špičku i mezi spořicími – a to dlouhodobě. Na zvýšení si ovšem musíte počkat až do 10. ledna. 

Od 24. prosince vylepší spoření Banka Creditas. Na klasickém spořicím účtu s možností okamžitého výběru nabídne 2,8 % pro vklady do 350 tisíc, pro část nad tento limit 1,8 %. Komu stačí měsíční výpovědní lhůta, tedy možnost si vybrat vklad až po měsíci po oznámení takového záměru, dostane 3 % do 350 tisíc, případně 2 % nad tento limit. 

Nejlepší snadno dostupné spořicí účty podle úrokové sazby pro nové zájemce

BankaNázevMaximální úrokOmezení
Trinity BankSpořicí účet Výhoda+ Dobrý klient3,08 %Bez omezení celkové částky. Pro stávající i nové klienty, pokud si založí nový spořicí účet a vloží na něj peníze, které k 21. prosinci neměli uložené v Trinity bank (musí dojít k navýšení celkového zůstatku).
Expobank Neo účet 3,01 %Bez omezení. Jde o běžný účet bez poplatků, úrok se vztahuje na libovolnou částku. Úrok 3,01 % platí až od 10. ledna, předtím 2,01 %.
Banka CreditasSpořicí účet+2,8 %Úrok 2,8 % pro vklady do 350 tisíc, pro zbytek vkladu je 1,8 %. Bez podmínek. S výpovědní lhůtou jeden měsíc je úrok až 3 %. 
Moneta Money BankSpoření nebo Spoříto2,5 %Úrok 2,5 % pro vklady do jednoho milionu, pro část vkladu nad milion je 0,5 %. Je potřeba založit nový spořicí účet, jinak bez podmínek.
J&T BankaSpořicí účet2 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 2,25 %. 
Hello bankHello spoření1,8 %Pro vklady do 200 000 Kč. Případná část nad 200 000 Kč se neúročí. 
SberbankSpořicí účet1,8 %Podmínkou je běžný účet přinejmenším ve variantě Plus – ten je bez paušálu jen v případě, že aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou. Úrok 1,8 % pro vklady do jednoho milionu, případně na 1 % pro vyšší částky. Bez běžného účtu 1,5 % a 0,8 %.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Dokonce na 4 % láká už od minulého týdne Komerční banka pod názvem Spořící konto Bonus Invest. Má ale dvě důležité podmínky: Mít u ní běžný účet nebo si ho založit. A hlavně: Nově s KB investovat do podílových fondů (od Amundi), a to stejnou nebo vyšší částku. Jinými slovy: na spořicím účtu se úročí maximálně tolik, kolik jste zároveň dali do fondů. Podobnou kombinaci spoření a investic prosazují i ČSOB a Sberbank.

Nejvyšší úroky u spořicích účtů s výraznějším omezením

BankaNázevÚrokOmezení
Komerční bankaSpořící konto Bonus Invest4 %Podmínkou je současně investovat stejnou nebo vyšší částku do podílových fondů včetně vstupního poplatku (u některých se odpouští) a mít také běžný účet v Komerční bance.
ČSOB (Poštovní spořitelna)Duo Profit3 %Podmínkou je investovat aspoň 30 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3 % na spořicím účtu pak platí jenom do částky odpovídající výši investic, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Potom už jen standardní úrok (v současnosti 0,01 %).
Banka CreditasSpoření Richee Junior2,8 %Jde o spořicí účet pro děti. Úrok 2,8 % platí pro vklady do 350 000 Kč, nad tento limit 1,8 %. Omezení pro výběry (měsíční limity).
SberbankBonus k investici2,75 %Podmínkou je investovat aspoň 300 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 2,75 % na spořicím účtu pak platí nejvýše do 500 tisíc, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Pro částky nad 500 tisíc je úrok 0,01 %.
Komerční bankaSpořicí účet Junior2 %Jde o spořicí účet pro děti. Úrok 2 % platí pro vklady do 200 000 Kč. Odeslat lze maximálně jednu platbu měsíčně do max. 50 000 Kč.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Kdykoliv v předchozích deseti letech by to vypadalo jako úžasná nabídka. Jenže meziroční inflace teď míří nad šest procent, takže ani ty nejlepší spořicí účty ji zdaleka nepokryjí.

Čtěte víc:


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se loni vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 12. 2021 9:15, JJ

Zakládat si při každém zvýšení sazby u Trinity nový další účet? Solidní absurdita.

+202
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2021 12:19, Čenda levi

Doma je jistota. Banky vydělávají na našich úsporách a na nás zůstanou pouze poplatky takže nula od nuly pojde.

-51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.