Nejvyšší úrok na spořicím účtu. Banka dá 4 %, ale má podmínky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 12. 2021 | 30 komentářů
Na výrazný růst úrokových sazeb v Česku už reaguje také Komerční banka. Zatímco její klasický spořicí účet i po zvýšení na 1 % zůstane za většinou konkurentů, speciální nabídka s 4 % se může chlubit nejvyšším číslem na trhu.
Nejvyšší úrok na spořicím účtu. Banka dá 4 %, ale má podmínky

Zdroj: Shutterstock

Většina bank – včetně dvou největších, tedy České spořitelny a ČSOB – na podzim výrazně vylepšila spoření díky tomu, že Česká národní banka letos už čtyřikrát zvedla základní úrokovou sazbu. Další zvýšení se čeká na zasedání bankovní rady ČNB ve středu 22. prosince.

Komerční banka, třetí největší na trhu, oznámila zvýšení úroků až včera. A dál nespěchá – sazby zvedne od 1. ledna. Její klasický spořicí účet přitom s dosavadním úrokem 0,2 % do limitu 200 tisíc korun patří k nejhorším na trhu. Nižší úrok už má jenom UniCredit Bank s 0,05 %.

Klasický spořicí účet Komerční banky nazvaný Konto plus (dříve Konto bonus) nově nabídne úrok 1 % p. a. Skládá se ze základní sazby 0,5 % a bonusové sazby 0,5 %. Pro získání bonusu sice banka zřejmě nebude mít žádné další podmínky, ale připisuje se pololetně (zatímco základní úrok čtvrtletně) a počítá se z nejnižšího zůstatku na účtu za kalendářní pololetí. Na druhou stranu banka garantuje výši bonusové sazby na celé pololetí, což může být výhoda v době snižování úroků na trhu – tedy při opačné situaci než teď.

Dosavadní strop 200 tisíc korun se nemění. Sazbou 1 % se tedy od ledna bude úročit jenom část vkladu do tohoto limitu – většina konkurentů ho má vyšší, případně žádný. Kdo si u Komerčky uloží víc, získá pro část vkladu nad 200 tisíc úrok maximálně 0,03 % – jeho zvýšení zatím banka neavizovala.

Jedničkou mezi snadno dostupnými spořicími účty dál zůstává Trinity Bank s úrokem 2,58 %, a to bez stropu na výši vkladu. Dvojkou je Moneta s 2,5 % pro vklady do jednoho milionu korun. Třetí místo drží běžný Neo účet od Expobank s 2,01 %.

Nejlepší snadno dostupné spořicí účty podle úrokové sazby pro nové zájemce

BankaNázevMaximální úrokOmezení
Trinity BankSpořicí účet Výhoda+ Dobrý klient2,58 %Bez omezení celkové částky. Jenom na vklady, které jste v Trinity neměli k 30. září. Kdo nemá spořicí účet založený v říjnu nebo listopadu, musí si ho založit.
Moneta Money BankSpoření nebo Spoříto2,5 %Úrok 2,5 % pro vklady do jednoho milionu, pro část vkladu nad milion je 0,5 %. Je potřeba založit nový spořicí účet, jinak bez podmínek.
Expobank Neo účet 2,01 %Bez omezení. Jde o běžný účet bez poplatků, úrok se vztahuje na libovolnou částku. 
Banka CreditasSpořicí účet+2 % Úrok 2 % pro vklady do 350 tisíc, pro zbytek vkladu je 1 %. Bez podmínek. S výpovědní lhůtou jeden měsíc je úrok až 2,1 %. 
J&T BankaSpořicí účet2 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 2,25 %. 
Hello bankHello spoření1,8 %Pro vklady do 200 000 Kč. Případná část nad 200 000 Kč se neúročí. 
SberbankSpořicí účet1,8 %Podmínkou je běžný účet přinejmenším ve variantě Plus – ten je bez paušálu jen v případě, že aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou. Úrok 1,8 % pro vklady do jednoho milionu, případně na 1 % pro vyšší částky. Bez běžného účtu 1,5 % a 0,8 %.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

A teď ke zmíněné nabídce Komerční banky s úrokem 4 %. Jde o Spořící konto Bonus Invest, které v posledních měsících mělo úrok 1 % (během předchozích akcí až 3 %). Jsou tu dvě důležité podmínky.

První podmínkou je, že zájemce musí mít v Komerční bance běžný účet nebo si ho založit. KB je přitom poslední, která ještě nemá běžný účet automaticky bez poplatků za základní služby – i když díky dočasné akci si ho momentálně lze založit bez měsíčního paušálu. 

Druhá podmínka je ještě zásadnější: Kdo chce dosáhnout na 4 % na spořicím účtu, musí nově s KB investovat do podílových fondů (od Amundi), a to stejnou nebo vyšší částku. Jinými slovy: na spořicím účtu se úročí maximálně tolik, kolik jste zároveň dali do fondů.

Část výdělku tak v praxi dáte na zaplacení vstupních poplatků ve fondech, které přitom někteří konkurenti vůbec nevybírají. I tady má Komerčka dočasnou akci: vstupní poplatek odpustí při investování do takzvaných udržitelných neboli odpovědných fondů – ESG.

Srovnejte to s námi

Ve fondech můžete obecně vydělat víc než na spoření, které nikdy nepokryje ani inflaci. U menších částek nemusí být problém ani s likviditou – investice si lze „vybrat“ v řádu několika dnů a pokud celkově (v součtu s případnými dalšími) nepřesáhnete 100 tisíc ročně nebo jste je drželi aspoň tři roky, nemusíte ze zisku platit daň. Na druhou stranu může momentální hodnota investic – přinejmenším dočasně – klesnout. Z dlouhodobého pohledu nicméně podílové fondy vydělávají o dost víc než spoření, jak potvrzuje třeba Partners index podílových fondů.

Komerční banka zatím neupřesnila, jak dlouho bude 4% úrok garantovat. U předchozích akcí to bylo maximálně na rok, poté úrok výrazně klesl.

Podobnou kombinaci spoření a investic prosazuje i konkurenční ČSOB pod názvem Duo Profit. Momentálně nabízí úrok na spořicím 3 % po dobu jednoho roku, podmínkou je přinejmenším stejnou částku – aspoň 30 tisíc – dát i do investic. Podobný produkt má i Sberbank: když do podílového fondu investujete aspoň 300 tisíc, dá vám na spořicím účtu úrok 2,75 % po dobu jednoho roku – ale jenom do limitu 500 tisíc.

Vylepšuje se také spoření pro děti. Komerční banka od ledna zvýší úrok na spořicím účtu Junior na 2 % ročně do výše 100 tisíc korun. Dosavadní omezení se nemění: v jednom kalendářním měsíci z dětského spořicího účtu můžete poslat jednu odchozí platbu v maximální výši 50 tisíc. Úrokem se tak vyrovná Spoření Richee Junior od Banky Creditas, která má vyšší limit pro 2% úročení (do 350 tisíc), ale na druhou stranu nižší strop pro výběry (podle věku).

Nejvyšší úroky u spořicích účtů s výraznějším omezením

BankaNázevÚrokOmezení
Komerční bankaSpořící konto Bonus Invest4 %Podmínkou je současně investovat stejnou nebo vyšší částku do podílových fondů včetně vstupního poplatku (u některých se odpouští) a mít také běžný účet v Komerční bance.
ČSOB (Poštovní spořitelna)Duo Profit3 %Podmínkou je investovat aspoň 30 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3 % na spořicím účtu pak platí jenom do částky odpovídající výši investic, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Potom už jen standardní úrok (v současnosti 0,01 %).
SberbankBonus k investici2,75 %Podmínkou je investovat aspoň 300 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 2,75 % na spořicím účtu pak platí nejvýše do 500 tisíc, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Pro částky nad 500 tisíc je úrok 0,01 %.
Banka CreditasSpoření Richee Junior2 %Jde o spořicí účet pro děti. Úrok 2 % platí pro vklady do 350 000 Kč, nad tento limit 1 %. Omezení pro výběry (měsíční limity).
Komerční bankaSpořicí účet Junior2 %Jde o spořicí účet pro děti. Úrok 2 % platí pro vklady do 200 000 Kč. Odeslat lze maximálně jednu platbu měsíčně do max. 50 000 Kč.
Artesa, spořitelní družstvoSpořicí účet Universal1,7 %U družstevních záložen (kampeliček) platí pravidlo 1:10 – desetinu z uložených peněz musíte dát navíc do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo naopak znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny a není zahrnut do státního systému pojištění vkladů. Jinými slovy: Část vkladu převyšující desetinásobek členského podílu se neúročí.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se loni vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2021 19:20, Petr

Nejvíc věřím Monete, mám tam meloun a už řádně platí úroky. Trinity se trochu bojím, je to malá banka, minimum poboček, bankomaty snad ani nemaji, klientů snad jen 30 tisíc... Raději trochu méně, ale v silné bance.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2021 22:41, Tomáš

Není pravda, že je spořicí účet u Monety bez podmínek. Klienty si prověřují a prochází schvalovacím procesem. Takže můžete odejít s nepořízenou. Naprosto nedůstojné, fakticky přístup, jakobyste žádali o úvěr.

-38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření má novou jedničku. Tady je porovnání

10. 12. 2021 | Petr Kielar | 12 komentářů

Stavební spoření má novou jedničku. Tady je porovnání

Nejvýhodnější nabídku stavebního spoření bez výraznějších omezení má ode dneška Liška. Rozdíly mezi spořitelnami však zůstávají minimální.

Inflace už začíná šestkou. Hrozí nebezpečný mix, říká ekonom

10. 12. 2021 | Petr Kučera | 28 komentářů

Inflace už začíná šestkou. Hrozí nebezpečný mix, říká ekonom

Spotřebitelské ceny stouply v listopadu o šest procent v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Meziroční inflace je tak o 0,2 procentního bodu vyšší než v říjnu. Oznámil to Český... celý článek

Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

8. 12. 2021 | Petr Kučera | 102 komentářů

Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

Je státní protiinflační dluhopis výhodnější než ostatní možnosti, pokud nechcete riskovat ani dočasnou ztrátu jediné koruny? Na co si dát pozor?

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

3. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

Jak zhodnotit úspory, které vám na bankovních vkladech požírá inflace? Zkuste se naučit investovat. Jestli vám to připadá složité, ze začátku to můžete vzít jako hru. Vysvětlíme její... celý článek