Vyšší úroky na spoření v Česku lákají i Slováky. Co na to banky?

Olga Skalková | rubrika: Jak na to | 20. 4. 2022 | 2 komentáře
V Česku dostanete na spořicím účtu až čtyři procenta, na Slovensku jste blízko nuly. Nabírají tuzemské banky zahraniční vklady?
Vyšší úroky na spoření v Česku lákají i Slováky. Co na to banky?

Zdroj: Shutterstock

Zvyšování úroků v Česku je vidět i na spořicích účtech. Ty nejvýhodnější začínají čtyřkou. To je zajímavé i pro obyvatele ze zemí eurozóny, kde úroky na spoření zůstávají blízko nule. Vzhledem k jazykové a geografické blízkosti láká tato možnost především některé Slováky.

Zjišťovali jsme proto, jak je pro cizince v Česku snadné, či složité spořicí účet založit. Podmínky se různí, některé banky například požadují osobní návštěvu pobočky, jiné chtějí pro ověření klienta jen jeden doklad totožnosti, zatímco u dalších je třeba dokladů víc. Část bank vkladový účet neotevře bez splnění dalších podmínek: například bez potvrzení, že zájemce má v Česku aspoň přechodné bydliště.

„Sazby na spořicích účtech v korunách jsou sice nyní vyšší, než bývaly, ale u malých objemů se to klientům stejně nemusí příliš vyplatit. Musí totiž eura nejprve přeměnit na koruny, pak je nějakou dobu nechat zhodnocovat a následně zase z korun převést na eura. Tato dvojitá konverze může docela jednoduše vynulovat zhodnocení, pokud by se kurz nevyvíjel pro střadatele výhodně,“ upozorňuje na možná rizika Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

Možná i proto banky v Česku neevidují nějakou velkou vlnu zájmu o spořicí účty od lidí ze Slovenska. „Zájem zaznamenáváme, určitě je to však násobně nižší číslo, než jaký je zájem o spořicí účet od Čechů,“ říká Eva Čerešňáková, tisková mluvčí Trinity Bank. „Nějaký extra zvýšený zájem v poslední době jsme jen na základě vyšších sazeb nezaznamenali,“ poznamenává Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

Zájemci o spoření v Česku musí myslet také na to, že nejvyšší nabízené úroky jsou často určené jen pro část vkladu do určitého limitu a nad tuto hranici je úrok nižší.

Zeptaly jsme se vybraných bank, které nabízejí nejvyšší úroky u spoření pro běžné klienty, co můžou čekat lidé ze Slovenska, které lákají vyšší úroky na vkladech v Česku.

Otázky:

  1. Může si slovenský občan založit ve vaší bance spořicí účet (nebo termínovaný vklad), i když žije na Slovensku?
  2. Pokud ano, co proto musí udělat?
  3. Za jakých podmínek proběhne transfer z eur na koruny na účet ve vaší bance?

Trinity Bank má na spořicím účtu úrok 3,68 % ročně na až 400 tisíc Kč; odpovídá Eva Čerešňáková, tisková mluvčí

  1. Ano, ale musí přijít fyzicky na pobočku.
  2. Osobně přijít na pobočku a předložit cestovní pas
  3. V případě zřízení účtu v českých korunách a zaslání eur se mu částka přepočítá aktuálním kurzem Trinity Bank. V případě, že si založí vkladový účet v eurech, bude se jednat o SEPA platbu a ta je zdarma. Pokud má klient u Trinity Bank účet v eurech i v Kč, tak při konverzi z eur účtu Trinity na Kč účet v Trinity není poplatek, ale směna je počítána aktuálním kurzem Trinity Bank.

Banka Creditas má na spořícím účtu 3,6 % ročně na až 350 tisíc Kč; odpovídá Lucie Brunclíková, ředitelka marketingu

  1. Ano, může, stejně jako jakýkoli jiný občan Evropské unie. Trvalý pobyt v ČR není podmínkou založení.
  2. Stačí přijít na pobočku banky se dvěma doklady totožnosti, vždy s občanským průkazem a pak s pasem či řidičským průkazem. Žádost o založení lze také vyřídit online, pokud má klient daňovou rezidenci v ČR. Doklady pak pošle přes webové rozhraní a provede ověření platbou ze svého účtu u české nebo slovenské banky.
  3. Příchozí i odchozí SEPA platby jsou v Creditas zdarma. Pokud tedy klient pošle SEPA platbu na korunový účet, provede se konverze kurzem deviza-nákup platným v den připsání platby.

Expobank má běžný účet s úrokem 3,51 % ročně bez omezení výše vkladu; odpovídá Jakub Švestka, tiskový mluvčí

  1. Ano, může. Neo účet je běžný účet, který díky atraktivní úrokové sazbě zároveň přináší výhody spořicího účtu, jinak řečeno je to „dva v jednom.“ I když je účet Neo vedený v českých korunách, příjem v eurech není překážkou, protože pro převody u eur na české koruny se použije směnný devizový kurz pro EUR/CZK zveřejňovaný bankou pro daný den.
  2. Musí mít u sebe 2 doklady totožnosti (cestovní pas, občanský průkaz, řidičský průkaz, resp. povolení k pobytu) a kompletní měsíční výpis z účtu (ne starší více než 2 měsíce) z jiné tuzemské banky, kde je zároveň majitelem účtu a z kterého provede ověřovací platbu na nově založený Neo účet. Pokud klient nemá české občanství, musí nahrát třetí doklad k prokázání skutečnosti, že se zdržuje na uvedené adrese v ČR. Jde např. o povolení k pobytu, fakturu za služby, nájemní smlouvu atp. Dokument musí být na jeho jméno a na jím udanou adresu v ČR. Samotné založení běžného účtu Neo trvá jen pár minut na stránkách www.expobank.cz. Případně mohou klienti navštívit kamennou pobočku Expobank CZ v Praze na Pankráci.
  3. Jak již bylo uvedeno v první odpovědi, klient by měl počítat s konverzí z eur do českých korun. V případě převodu vyšších částek je možné se s bankou individuálně domluvit na ještě lepším kurzu. Převod na svůj účet je pak v rámci platby SEPA zdarma.

Fio banka má spořicí účet s 3 % ročně na až 200 tisíc Kč; odpovídá Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí

  1. Ano.
  2. Slovenští občané si u nás mohou bez problémů založit služby jako kdokoliv jiný. Stačí si založit běžný účet na kterékoliv naší pobočce v Česku. Stačí k tomu jeden doklad totožnosti a pak už vše obslouží v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Klient si založí primární účet v českých korunách a pak si k němu může bez poplatku založit další účet v eurech a také Fio spořicí účet nebo Fio konto. Jen je důležité upozornit, že účet u české Fio banky není možné založit, pokud už zájemce má účet u slovenské Fio banky.
  3. Převod z eur do korun probíhá standardně jako platba mezi účty majitele dle kurzu platného v aktuálním kurzovním lístku, tedy peníze je vždy potřeba zkonvertovat z jedné měny do druhé. Sazby na spořicích účtech v českých korunách jsou sice nyní vyšší, než bývaly, ale u malých objemů se to klientům stejně nemusí příliš vyplatit, jelikož musí eura nejprve zkonvertovat na koruny, pak je nějakou dobu nechat zhodnocovat a následně zase z korun převést na eura. Tedy tato dvojitá konverze může docela jednoduše vynulovat zhodnocení. Také pak samozřejmě záleží na aktuálním kurzu, který bude platný v době vkladu a v době výběru.

Moneta Money Bank má spořicí účet s úrokem 2,5 % ročně až do 1 milionu Kč; odpovídá Zuzana Filipová, tisková mluvčí

  1. Ano.
  2. V případě spořicího účtu i termínovaného vkladu je třeba na naší pobočce předložit cestovní pas a povolení k trvalému či přechodnému pobytu na území ČR. Pokud by si chtěl klient sjednat termínovaný vklad v korunách, potřebuje k tomu mít u nás založený běžný účet taktéž v korunách a až z něj následně prostředky poslat. Poslat částku v eurech na termínovaný vklad vedený v korunách není bohužel možné. Spořicí účet si klient naopak může založit samostatně bez nutnosti zakládat si k němu běžný účet.
  3. Pokud chce mít klient jistotu nejlepšího kurzu, pak je jako první nejvhodnější stát se naším klientem, založit si běžný účet v korunách a následně využít naší online směnárny v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Směna v online směnárně je jednoduchá. Klient zvolí částku, kterou chce směnit, požádá o nabídku a online směnárna mu ukáže, za jaký kurz má možnost obchod uzavřít + kolik ušetří oproti standardnímu kurzu naší banky. Při směně je automaticky založen účet v eurech, na který mu je částka okamžitě převedena. Kurzy v online směnárně se mění dynamicky dle aktuální tržní situace. Standardně je transfer z eur na české koruny prováděn s kurzem deviza nákup. Tento kurz je zveřejněn na stránkách banky (směnárna je právě z důvodů zjišťování aktuálních tržních kurzů dostupná jen v pracovní dny v čase mezi 8:00 a 17:00).

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?