Nejlepší spořicí účty po zvýšení úroků. Nové porovnání

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 1. 2022 | 18 komentářů
Další banky výrazně vylepšují spořicí účty. Poradíme, kam se podívat, když chcete opravdu nejvíc a bez omezení.
Nejlepší spořicí účty po zvýšení úroků. Nové porovnání

Zdroj: Shutterstock

Hned po rozhodnutí České národní banky, která těsně před Vánoci znovu prudce zvýšila základní úrokovou sazbu, oznámily vylepšení svých spořicích účtů Trinity Bank, Banka Creditas (obě prakticky s okamžitou platností) a Expobank (s platností až od 10. ledna). V první lednové dny se přidaly Sberbank, J&T Banka, ČSOB (jen pro zájemce, kteří zatím neměli spořicí účet) a mBank (jen pro nové klienty).

Neodcházejte ke konkurenci, i my zvýšíme úrok na spoření, vzkázaly klientům v uplynulém týdnu další čtyři banky. Přestože jim nic nebrání, aby svou nabídku vylepšily hned, nespěchají s tím. Air Bank zvedne úroky od 21. ledna, další tři až od 1. února: Hello bank, Equa a Raiffeisenbank. 

Nejvyšší úrok na klasickém spořicím účtu můžete od 17. ledna získat v Creditas, která ho dnes zvýšila na 3,6 % pro zůstatky do 350 tisíc a 2,6 % pro část zůstatku nad tuto hranici. Zvýšený úrok se ale týká jenom nových vkladů, tedy u převodů z jiných bank (nebo hotovostních vkladů). Dosavadní vklady v Creditas se dál úročí 2,8 % (do 350 tisíc) nebo 1,8 % (nad 350 tisíc).

„Pokud by klient měl už dříve na našem spořicím účtu 100 tisíc korun a nově vložil dalších 400 tisíc korun, bude se 100 tisíc úročit sazbou 2,8 %, 250 tisíc sazbou 3,6 % a 150 tisíc sazbou 2,6 %,“ vysvětluje Ivana Pícková, ředitelka retailového bankovnictví Creditas.

Hello bank v minulém týdnu oznámila, že od 1. února zvýší úrok na 3,1 % (z dosavadních 1,8 %), a to pro nové i dosavadní klienty. Strop pro takové úročení – 200 000 Kč – se nemění. Případná část vkladu nad tento limit se neúročí. 

Dosavadní jedničkou byla Trinity Bank s úrokem 3,08 % bez stropu na výši vkladů. Dosáhnou na něj jen ti, kdo si od 22. prosince založili – nebo teprve založí – nový spořicí účet (může jít i o dosavadní klienty) a vloží na něj peníze, které k 21. prosinci neměli v Trinity Bank. Při nesplnění těchto podmínek dostanou maximálně 2,58 %.

Když od banky čekáte, že bez dalších omezení dá automaticky vyšší úrok dosavadním i novým klientům na staré i nové vklady, může pro vás být jedničkou Expobank. Její Neo účet teď má úrok 3,01 % bez limitu na výši vkladu. Formálně jde sice o běžný účet, reálně však patří mezi špičku i mezi spořicími – a to dlouhodobě.  

Shodně na 2,5 % zvýší úročení Air Bank (od 21. ledna), Equa bank a Raiffeisenbank (obě od 1. února). Jejich dosavadní podmínky a stropy se nemění, popisujeme je v tabulce.

Kuriozitou zůstává UniCredit Bank se svým Spořicím účtem Prima. Vklady dál úročí pouze 0,5 % do limitu půl milionu a 0,01 % nad tento limit. Víc – 1,5 % do půl milionu s garancí na jeden rok – dostanou jenom noví klienti, kteří si současně sjednají běžný účet (kromě jeho nejlevnější varianty).

Nejlepší spořicí účty podle úrokové sazby

BankaNázevMaximální úrokOmezení
Banka CreditasSpořicí účet+3,6 %Pro nové vklady: úrok 3,6 % do 350 tisíc, 2,6 % pro část nad tento limit. Pro starší vklady je úrok 2,8 % (do 350 tis.) a 1,8 % (nad 350 tis.), s výpovědní lhůtou jeden měsíc až 3 %. Jinak bez podmínek. 
Hello bankHello spoření3,1 % (zatím 1,8 %)Úrok 3,1 % až od 1. února, předtím jen 1,8 %. Pro vklady do 200 000 Kč, část nad 200 000 Kč se neúročí. 
Trinity BankSpořicí účet Výhoda+ Dobrý klient3,08 %Bez omezení celkové částky. Pro stávající i nové klienty, pokud si založí nový spořicí účet a vloží na něj peníze, které k 21. prosinci neměli uložené v Trinity bank (musí dojít k navýšení celkového zůstatku). Při nenavýšení dřívějšího zůstatku je úrok 2,58 %.
Expobank Neo účet 3,01 %Bez omezení. Jde o běžný účet bez poplatků, úrok se vztahuje na libovolnou částku. 
J&T BankaSpořicí účet3 %Počáteční vklad musí být aspoň jeden milion korun. Tato podmínka neplatí pro stávající klienty, kteří už mají nebo měli v J&T Bance vklady aspoň ve výši milion korun nebo investice aspoň 100 tisíc korun. Výpovědní lhůta je jeden den. S výpovědní lhůtou jeden měsíc (33 dnů) je úrok 3,25 %. 
SberbankSpořicí účet2,9 % (nebo 2,7 %)Podmínkou je běžný účet přinejmenším ve variantě Plus – ten je bez paušálu jen v případě, že aspoň pětkrát měsíčně zaplatíte kartou. Úrok 2,9 % pro vklady do tří milionů, případně na 1,2 % pro vyšší částky. Bez běžného účtu (nebo s variantou Start) 2,7 % a 1,1 %.
Moneta Money BankSpoření nebo Spoříto2,5 %Úrok 2,5 % pro vklady do jednoho milionu, pro část vkladu nad milion je 0,5 %. Je potřeba založit nový spořicí účet, jinak bez podmínek.
Equa bankSpořicí účet Hit2,5 % (zatím 1,5 %)Úrok 2,5 % až od 1. února, předtím jen 1,5 %. Pro vklady do 200 000 Kč. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc nebo celkové investice aspoň 50 tisíc, jinak úrok v daném měsíci klesne na 0,1 %. Část vkladu nad 200 000 Kč se úročí 0,1 %. 
Air BankSpořicí účet2,5 % (zatím 1,5 %)Pro vklady do 250 000 Kč při aspoň pěti platbách kartou za měsíc. Část od 250 000 Kč do 1 000 000 Kč se úročí 0,1 %, případná část nad 1 000 000 Kč se neúročí. Platí až od 21. ledna, do té doby maximálně 1,5 %.
RaiffeisenbankSpořicí účet XL2,5 % (zatím 1,5 %)Úrok 2,5 % až od 1. února, předtím jen 1,5 %. Nejvyšší úrok je pouze pro vklady do 150 000 Kč a jen při aktivním využívání běžného účtu (příjem aspoň 15 000 Kč měsíčně a tři odchozí platby v měsíci). Zůstatek od 150 000 do 500 000 Kč se pak úročí 0,1 %, část vkladu přesahující 500 000 Kč se úročí 0,01 %. 
mBankmSpoření2,5 % Jen pro nové klienty, kteří si v mBank založí i běžný účet (ten je bez poplatků za vedení i základní služby). Pro vklady do 200 000 Kč, při překročení limitu klesne úrok na 0,01 %. Pro dosavadní klienty je maximum 1,5 %.
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Je tu i pár dalších účtů, kde dostanete víc. Jenže jejich podmínky jsou o dost komplikovanější.

V Komerční bance můžete dosáhnout na 4 % Komerční banka pod názvem Spořící konto Bonus Invest. Má ale dvě důležité podmínky: Mít u ní běžný účet nebo si ho založit. A hlavně: Nově s KB investovat do podílových fondů (od Amundi), a to stejnou nebo vyšší částku. Jinými slovy: na spořicím účtu se úročí maximálně tolik, kolik jste zároveň dali do fondů. Podobnou kombinaci spoření a investic prosazují i ČSOB a Sberbank.

Nejvyšší úroky u spořicích účtů s výraznějším omezením

BankaNázevÚrokOmezení
Komerční bankaSpořící konto Bonus Invest4 %Podmínkou je současně investovat stejnou nebo vyšší částku do podílových fondů včetně vstupního poplatku (u některých se odpouští) a mít také běžný účet v Komerční bance.
SberbankBonus k investici3,7 %Podmínkou je investovat aspoň 300 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3,7 % na spořicím účtu pak platí nejvýše do 500 tisíc, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Pro částky nad 500 tisíc je úrok 0,01 %.
ČSOB (Poštovní spořitelna)Duo Profit3,5 %Podmínkou je investovat aspoň 30 000 Kč v podílových fondech včetně vstupního poplatku. Úrok 3 % na spořicím účtu pak platí jenom do částky odpovídající výši investic, banka ho garantuje po dobu jednoho roku. Potom už jen standardní úrok (v současnosti 0,01 %).
Banka CreditasSpoření Richee Junior2,8 %Jde o spořicí účet pro děti. Úrok 2,8 % platí pro vklady do 350 000 Kč, nad tento limit 1,8 %. Omezení pro výběry (měsíční limity).
Zdroj: oficiální dokumenty bank, Peníze.cz

Úrok na spořicím účtu začínající trojkou by kdykoliv v předchozích deseti letech byl úžasnou nabídkou. Jenže meziroční inflace teď míří nad sedm procent, takže ani ty nejlepší spořicí účty ji zdaleka nepokryjí.

Pro představu: Když si spořicí účet s úrokem 3,1 % uložíte 50 tisíc korun, necháte je tam rok a banka mezitím nezmění sazbu, připíše vám navíc přibližně 1333 korun (z úrokového zisku zhruba 1570 korun strhne 15% daň). I kdyby inflace v následujících dvanácti měsících dosáhla „jenom“ 5 %, kupní síla vašich uložených 50 tisíc se sníží přibližně o 2500 korun – tedy o hodně víc, než „vyděláte“ na spoření.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Spořicí účet vám tedy úspory ve skutečnosti nerozmnoží, i když vám díky němu zůstane o dost víc než na běžném účtu s nulovým úrokem (výjimkou jsou běžné účty od Expobank s 3,01 % bez omezení a od Hello Bank s 0,5 % do limitu 100 000 Kč). Spořicí účet může líp ochránit úspory aspoň před vámi samotnými, protože je máte opticky stranou.

Spořicí účty jsou proto dobré jenom pro případy, kdy máte trochu peněz navíc, ale chcete je mít kdykoliv všechny k dispozici, protože nevíte, kdy je budete potřebovat. Jestli víte, že část úspor můžete nějakou dobu postrádat, a předem se zavážete, že na ně po sjednaný čas nesáhnete, vyzkoušejte jiné možnosti. 

Jako první přicházejí v úvahu termínované vklady, jenže ani ty nejlepší teď nemají výrazně vyšší úrok než spořicí účty. Česká národní banka přitom bude své sazby ještě zvyšovat, takže úroky na spořicích účtech i termínovaných vkladech mohou dál růst. Kdo si ale zafixuje současnou sazbu na termínovaném vkladu na několik let dopředu, ten už vyšší úrok nedostane.

Nejlepší nabídky stavebních spořitelen teď přinesou čistý výnos přes čtyři procenta. Podmínkou však je spořit aspoň šest let. Stavební spoření vám navíc nepomůže v situaci, kdy máte volné desítky nebo třeba stovky tisíc, které chcete před inflací ochránit. Stavebko totiž přinese zmíněné maximální hodnocení při pravidelném spoření 1700 korun měsíčně.

Inflaci plně pokryly až státní protiinflační dluhopisy, jenže nový ministr financí jejich další vydávání zastavil. V současnosti si je tedy už nekoupíte.

Kdo chce mít šanci porazit inflaci, musí tedy víc riskovat a začít investovat třeba v podílových fondech, přímo do akcií, spoléhat na další růst cen nemovitostí nebo věřit v budoucnost kryptoměn.

U nás na Penězích najdete srozumitelné a nezávislé návody, jak s investicemi začít a nespálit se:


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se loni vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2022 11:38, Expert

Tak to ještě nic není oproti UniCredit, která má 0,05 % do 500 tis. a 0,01 % nad 500 tis. a dodnes neumí okamžité platby. Nejhorší banka v ČR.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2022 7:46, Lukáš

Ještě horší kvůli sazbám na euru.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services