Raiffka může převzít retailové klienty ING, souhlasí úřad

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 3. 2021
Raiffka může převzít retailové klienty ING, souhlasí úřad

Zdroj: Tomasz Bidermann, Shutterstock

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil spojení Raiffeisenbank a části ING Bank. Podle úřadu to nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí už nabylo právní moci.

„V důsledku fúze získá společnost Raiffeisenbank možnost výlučně kontrolovat část ING Bank, jež je tvořena klientskými vztahy s retailovými klienty, kteří mají uzavřeny smlouvy o vedení spořicích účtů, a s retailovými klienty, kteří mají uzavřeny smlouvy o distribuci podílových fondů,“ oznámil antimonopolní úřad. 

Obě banky oznámily transakci 18. února. ING Bank se po dvaceti letech rozhodla ukončit své působení na českém trhu v oblasti osobního bankovnictví. Konkrétně jde o spořicí účet ING Konto a podílové fondy. Exkluzivní právo oslovit klienty ING se svou nabídkou získala Raiffeisenbank, přímo je ale nepřevezme. 

„Vždy jsme se zavazovali k nejvyšší úrovni poskytovaných služeb a při oddanosti našim zákazníkům to bylo velmi těžké rozhodnutí. Současné ekonomické prostředí nám neumožňuje rozvíjet oblast osobního bankovnictví v ČR a dále rozšiřovat a zvyšovat kvalitu našich služeb a zákaznického servisu,“ napsala ING Bank klientům. „S přihlédnutím k současné hospodářské situaci neočekáváme, že bychom v nejbližší době dosáhli potřebné velikosti a pozice na trhu, které by nám umožnily dosahovat v České republice udržitelného růstu,“ řekl Isold Heemstra, generální ředitel ING ČR.

„Součástí dohody je nabídka různých výhod a benefitů, zejména výhodného spoření a zachování podmínek u investičních produktů,“ upřesnil Vladimír Kreidl, člen představenstva Raiffeisenbank zodpovědný za oblast retailového bankovnictví.

Díky souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže teď může Raiffeisenbank začít aktivně oslovovat klienty ING, kteří dají souhlas s předáním osobních údajů – to mohou udělat přímo v internetovém či mobilním bankovnictví ING. Raiffka je pak seznámí se speciální nabídkou. Bude záležet jenom na klientech, jestli ji využijí, nebo jestli u ING skončí bez plynulého převodu produktů do jiné banky.

Kdo s předáním údajů nebo přechodem do Raiffky nebude souhlasit, má si podle ING vybrat transakční účet pro převedení dosavadních úspor z ING. Může také počkat na výpověď smlouvy od banky, která přijde v následujících měsících. Definitivní odchod z oblasti osobního bankovnictví plánuje ING na druhou polovinu letošního roku. 

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte nejlepší spoření? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Porovnání spořicích účtů

Porovnání termínovaných vkladů

Porovnání stavebního spoření

Raiffeisenbank hned v polovině února uveřejnila konkrétní nabídku:

Novým i stávajícím klientům připíše jednorázový bonus 500 korun na běžný účet v Raiffeisenbank v případě, že na něj převedou peníze z účtu u ING a v internetovém nebo mobilním bankovnictví nejpozději do konce letošního roku potvrdí zájem o tento bonus.

Přecházejícím klientům ING zároveň Raiffka nabízí úrokovou sazbu na běžném účtu ve výši 1 % p. a. pro zůstatek do 300 tisíc korun a 0,2 % p. a. pro zůstatek nad 300 tisíc korun. Obě sazby garantuje po dobu dvanácti měsíců od sjednání nového běžného účtu. Podmínkou je, že si peníze z ING převedou do konce srpna prostřednictvím takzvané mobility.

Úrokové zvýhodnění platí nejenom pro klienty ING, kteří zatím v Raiffce neměli běžný účet a založí si ho zcela nově. Využít ho mohou i dosavadní majitelé běžného účtu, ovšem pouze na peníze převedené z ING Bank, tedy ne na celý vklad. 

Pokud jde o podílové fondy, klienti i po případném přechodu do Raiffeisenbank mohou dál investovat do stejných, jako byli zvyklí v ING, a to se vstupním poplatkem 1 %. Fondy ING Aria Lion už nebudou v Česku nově nabízeny, klienti je však mohou v Raiffeisenbank stále držet a odprodávat. V internetovém bankovnictví Raiffky najdou klienti i dosavadní výkonnost svých investic z doby pod ING. Samozřejmostí je také bezplatné převedení investičního portfolia.

ING Bank má v Česku zhruba 375 tisíc retailových klientů. Její ING Konto bylo na začátku tisícíletí prvním spořicím účtem bez poplatků. Výší úroků dlouho patřilo k nejlepším na trhu, v posledních letech už ale nedokázalo držet krok s konkurencí. Trh opouští se sazbou 0,3 % pro vklady do 300 tisíc korun a 0,1 % pro vklady nad tuto hranici.

Původem nizozemská skupina ING vstoupila na český trh v roce 1992, nejdříve nabídla životní a pak i penzijní pojištění. Se spořicím účtem ING Konto přišla v roce 2001. Pojišťovací část působí od roku 2014 samostatně pod značkou NN. 

Ještě na podzim 2018 plánovala ING osobní bankovnictví v Česku rozvíjet. Chtěla se změnit na univerzální banku nabízející i běžný účet, spotřebitelský úvěr a hypotéky. Spuštění hypoték chystala podle Hospodářských novin už na rok 2019. Nakonec ale omezila i dosavadní služby, loni v červnu zavřela poslední pobočku mimo své pražské sídlo.

Rozhodnutí o ukončení služeb osobního bankovnictví se dotkne 225 pracovních pozic v Česku, zrušeny budou v průběhu letošního roku. 

ING Bank zdůrazňuje, že v Česku beze změny zůstávají všechny služby korporátního bankovnictví, které zajišťuje 130 pracovníků. V mnoha zemích, kde dosud působila, pokračuje také v poskytování osobního bankovnictví.

Raiffeisenbank posílí také díky nákupu Equa bank s téměř 480 tisíci klienty. Dokončení transakce, oznámené na začátku února, čeká na souhlas regulátorů. V minulosti Raiffka převzala – formou přímé akvizice nebo práva na exkluzivní nabídku přechodu – také klienty eBanky, Zuno a retailové části Citibank.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services