Banka láká na 3 % u spoření. Investice podmínkou

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 1. 2021 | 13 komentářů
Banka láká na 3 % u spoření. Investice podmínkou

Zdroj: Shutterstock

Komerční banka nabízí spořicí účet, na němž do konce roku 2021 garantuje úrokovou sazbu 3 % ročně. Má to ale dvě podmínky. Mít v KB běžný účet nebo si ho založit. A hlavně: nově s KB investovat do vybraných podílových fondů.

Nabídka platí při založení účtu do poloviny letošního roku. A týká se jenom nově založených spořicích účtů s názvem Bonus Invest, kde jinak základní úroková sazba dělá 0,1 %.

Při splnění podmínek pak mimořádná úroková sazba ve výši 3 % ročně platí do konce roku, a to na vklady do maximální výše tří miliony korun a za podmínky, že stejnou nebo vyšší částku zároveň investujete do fondů.

Podobnou akci měla Komerční banka už loni, jenom úrok na spořicím účtu byl nižší: 2 %.

Na kombinaci spořicího účtu a investic dlouhodobě láká ČSOB, její Duo Profit nabízí při splnění podmínek úrok 1,5 % na spořicím účtu po dobu jednoho roku. Základní úrok na tomto účtu je jinak 0,01 %.

Srovnejte si to s námi

Bonusový úrok může sloužit jako pokrytí vstupních poplatků, které tyto banky vybírají za investice do podílových fondů. Například v KB se pohybují standardně od jednoho do tří procent z výše investice. Když se tedy rozhodnete pro akciový fond s 3% vstupním poplatkem, vydělá vám bonusový úrok u KB právě na něj. Investovat se dá i jednodušeji – podílové fondy bez vstupních poplatků nabízejí třeba Partners investiční společnost, Fio, Air Bank nebo ING Bank (u základních fondů, které prodává online).

Na 3 % ročně láká už delší dobu také Raiffeisenbank. Ani tahle nabídka není pro každého. Dosáhnou na ni jenom lidé, kteří si u Raiffky nově založí běžný účet a budou ho aktivně využívat – to znamená pravidelný příjem na běžný účet aspoň 15 tisíc měsíčně a aspoň tři odchozí platby (včetně karetních). I po splnění podmínek je 3% úrok jenom pro část vkladu do 150 tisíc korun. Po půl roce úrok spadne na základních 0,6 %. Případná část vkladu nad 150 tisíc korun a do 500 tisíc korun se úročí sazbou 0,3 %, ještě vyšší vklady pak 0,01 %.

Nejvyšší úrok na spořicím účtu bez složitých podmínek na jeho získání nabízí momentálně Hello bank. Tam lze získat jednoduché spoření s roční úrokovou sazbou ve výši 1 % na vklady do 200 tisíc korun. Případná část vkladu nad tuto hranici se neúročí vůbec. mBank pak nabízí 0,9 % na mSpoření.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 1. 2021 17:54, HonzaV

Ano, to přesně potřebuji. "Produkt" s min. 4 podmínkami, nejlépe časově omezenými. Asi jako kdybych přišel do hospody (proč se mi už jen to v těchto dnech zdá jako sci-fi?...) a dozvěděl se, že dostanu pivko za 25,-, ale musím si nejpozději do hodiny k tomu dát ovocný čaj a další pivo, tentokrát ale už za plnou cenu...

KB, běžte s tím do kopru. Argument, že "většina našich klientů již stejně tyto podmínky splňuje" mě nezajímá.

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2021 10:24, Pavel

z komerčky jsem utekl před cca 20 lety když mi napálili další poplatek za rezervaci financí kdybych šel do debetu od té doby jsem nezaplatil ani korunu na poplatcích u komerčky jsou dnes akorát ubožáci

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.