Trinity znovu sníží úrok na spoření. Upřesnila podmínky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 28. 8. 2020 | 4 komentáře
Trinity znovu sníží úrok na spoření. Upřesnila podmínky

Zdroj: Shutterstock

Trinity Bank od 1. září dál výrazně sníží úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Například na spořicím účtu nazvaném Výhoda+ klesne z 0,4 % na 0,2 %, zhruba poloviční snížení čeká i ostatní produkty.

„Vzhledem k aktuální situaci na trhu jsme bohužel nuceni přistoupit k úpravě úrokových sazeb. Reagujeme tak na jejich současný vývoj na bankovním trhu,“ píše klientům.

Podobně jako konkurence reaguje i Trinity Bank na dopady epidemie koronaviru. Od 17. března totiž Česká národní banka třikrát za sebou výrazně snížila svou dvoutýdenní repo sazbu – postupně z 2,25 % na 0,25 %. Právě od této sazby se odvíjí „cena peněz“ na finančním trhu, nepřímo tedy i úročení vkladů.

Trinity Bank má ve svých obchodních podmínkách, že při změně „referenční sazby“ může změnit i své úroky, a to prakticky ze dne na den. V jiných případech totiž musí banky oznámit klientům změnu k horšímu aspoň dva měsíce předem (a do té doby zachovat stávající podmínky).

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Podmínky podle zákona jsme podrobně popsali v samostatném článku. Zástupci ČNB v něm mimo jiné říkali, že nestačí obecný odkaz na referenční sazbu, ale je nutné upřesnit, o jakou se jedná – případně víc sazeb. I proto Trinity doplnila do svých podmínek, které začnou platit od září, že referenční sazbou se rozumí diskontní sazba ČNB, dvoutýdenní repo sazba ČNB a mezibankovní sazba PRIBOR.

Jenže: Trinity Bank na změnu referenční sazby reagovala naposled 19. května, kdy – právě v reakci na prudké snížení sazeb ČNB – snížila úrok na spořicím účtu Výhoda+ z 0,92 % na 0,4 %. Od té doby žádná ze tří zmíněných referenčních sazeb neklesla. Není tedy jisté, jestli Trinity opět může využít podmínky pro okamžitou změnu s odkazem na referenční sazbu, když na každé snížení repo sazby ČNB reagovala hned na jaře.

„Aktuální snížení úrokových sazeb je navázáno na zasedání ČNB z 7. května, kdy rozhodla o snížení sazeb od 11. května. Pro zajištění maximálního možného zhodnocení pro své klienty jsme se rozhodli reagovat na toto snížení postupně, proto úpravy ceníků či akcí navázaných na úrokové sazby ČNB probíhaly v několika vlnách,“ odpověděla na dotaz webu Peníze.cz mluvčí Trinity Bank Eva Čerešňáková.

Stanovisko České národní banky zjišťujeme. Pokud by takový postup nesplňoval pravidla podle zákona, platily by pro dosavadní vklady ještě dva měsíce stávající podmínky, přestože přímo ze sazebníku to nevyplývá (v něm Trinity počítá se zachováním dosavadních úroků jenom u termínovaných vkladů Bonus+ založených do konce srpna). Nicméně obecným principem spořicích účtů je právě jejich oboustranná volnost: klient si může peníze kdykoliv vybrat, banka může průběžně měnit úrok – na rozdíl od termínovaných vkladů.

Nejvyšší úrok na spořicím účtu pro nové vklady lze teď získat u mBank. Podmínky jejího mSpoření jsou komplikované, při jejich dodržení ale nabízejí 1,2 % až do 800 tisíc korun. Na rovné jedno procento pak můžete dosáhnout u Hello bank (na vklady do 300 tisíc korun) a u Equa bank (na vklady do 200 tisíc, podmínkou jsou aspoň tři platby její kartou v měsíci nebo součet investic do podílových fondů aspoň 50 tisíc).

Psali jsme podrobněji:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services