Spořte chytře aneb jak se nenachytat při spoření

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 7. 2020 | 1 komentář
Spořicích účtů je v nabídce českých bank přehršel. Jen některé ale vaše peníze opravdu zhodnotí, aniž byste měli pocit, že vás někdo zkouší přechytračit.
Spořte chytře aneb jak se nenachytat při spoření

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Chcete si odkládat pravidelně určitou částku nebo tu a tam něco, když vám zbude? Máte větší sumu bez úroku uloženou na běžném účtu a rádi byste ji nějak zhodnotili? Spořicích účtů je v dnešní době celá řada, stejně jako bank. Vzhledem ke složitému období nejsou jejich výnosy nijak závratné, ale každá koruna se hodí. A tak spoustu z nás hledá takový účet, aby nám peníze nějak zhodnotil. Pojďme si ukázat nejčastější omezení bank a spořitelen, ať víte, na co si dát pozor.

Odložení větší sumy nebo pravidelné spoření?

Než se rozhodnete pro nějaký spořicí účet, je vždy dobré si předem promyslet, jakým způsobem chcete spořit. Rozdíl je totiž v tom, zda můžete odložit velkou sumu peněz a určitou dobu na ni nebudete chtít sáhnout. Vybrat si můžete jak z různých vázaných spořicích účtů, tak z produktů investičních.

Pokud zatím nemáte žádnou částku, kterou byste mohli delší dobu postrádat, ale chcete si odkládat pravidelně nějakou částku a naspořit si tak třeba i na konkrétní věc, dovolenou, zážitek, studia svých dětí atd., hledejte účet, který dobře zhodnotí vaše peníze při pravidelném odkládání nebo při pravidelné investici.

Poslední možností je odkládání různých částek v různých intervalech. Jinými slovy, když vám zůstane v daný měsíc 2000 Kč na účtu, odložíte je stranou třeba do jakési rezervy. Další měsíc vám zbude rovnou 5000 Kč k odložení, ale následující třeba nic. Co pak? Ideální by bylo ponechat peníze na běžném účtu. Jenže tam se nám nezhodnotí. Nebo snad ano?

Zhodnocení běžného účtu – ano, nebo ne?

Málokterá banka umožňuje, aby se vám peníze uložené na jejich běžném účtu začaly zhodnocovat. Právě proto často dochází k tomu, že mají lidé peníze na běžných účtech zcela bez zhodnocení, a ještě k tomu platí i za vedení účtu, poplatky za převod peněz, výběry z bankomatu atd. Některé banky – např. Česká spořitelna nabízejí spořicí účet pro odkládání libovolných částek k běžnému účtu. Jenže se to neobejde bez řady podmínek. A opět je třeba peníze někam odesílat, aby se zhodnotily. Úročení běžného účtu v České republice zatím nabízejí pouze dvě banky a to HelloBank, ovšem pouze do částky 300 000 Kč a pak Expobank, která to umožňuje zcela neomezeně.

Čím banky lákají na velké úroky?

Spoustu z nás se u vybírání spořicího účtu nechává ovlivnit reklamou. Vždyť některé vypadají tak lákavě! Jenže nic nebývá takové, jaké si to malujeme. A proto i banky, které slibují vysoké zhodnocení vašich úspor, mají své způsoby, jak si své peníze pohlídat a nerozdat na úrocích klientům zase tak moc. Pojďme se na ně podívat blíže.  

Spořicí sazba na určitou dobu

Velmi oblíbeným způsobem některých bank je slib vysokého úroku na spoření, který ovšem platí pouze na určitou dobu – obvykle 3 až 6 měsíců A co potom? Pak se sazba snižuje, nebo se dokonce rovná nule.

Spořicí sazba jen do určité částky

Dalším omezením, které banky používají, je omezení vysoké úrokové sazby na určitou částku. Ve chvíli, kdy této částky dosáhnete, úrok opět klesá. Některé banky jsou schopny vám slíbeným úrokem stále úročit konkrétní částku – např. 200.000 Kč, ale co je nad její úroveň, neúročí se vůbec. Jiné banky vám změní úrok na mnohem nižší, kterým pak úročí celou částku, kterou máte momentálně na účtu. Neomezenou spořicí sazbu jsou schopny nabídnout pouze Sberbank, Trinity a opět Expobank.

Spořicí sazba jen s pravidelným přispíváním

Jak už jsme zmínili výše, další z oblíbených podmínek finančních ústavů je pravidelné spoření. Je jedno, zda si na účet uložíte jednotnou částku, nebo budete vkládat postupně, podmínkou úročení však bývá, že určitá výše peněz na účet musí přijít každý měsíc, jinak se naspořená částka nezúročí.

Spořicí sazba bez podmínek a na běžném účtu?

Jde to i jinak. Zatímco většina bankovních ústavů si na své účty nastaví řadu podmínek, které někdo dodrží a jiný ne, Expobank přišla s běžným účtem NEO, který je zdarma. Peníze, které na něm uložíte či naspoříte, se vám bez podmínek úročí férovou sazbou.

NEO účet má i řadu dalších výhod, mezi jinými i možnost zcela jednoduchého investování peněz přes fintech partnery. O tom si ale napíšeme více zase příště.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services