Spořicí účet Creditas zastropuje lepší úrok, klesne na polovinu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 6. 2020 | 6 komentářů
Spořicí účet Creditas zastropuje lepší úrok, klesne na polovinu

Zdroj: Shutterstock

Úrokovou sazbu s jedničkou na začátku už nenabídne ani spořicí účet od Banky Creditas. Vyplývá to z podmínek, které začnou platit od 1. července.

V letošním druhém čtvrtletí dostávali klienti Creditas úrok 0,8 % ročně (0,3 % jako základní sazba plus 0,5 % bonus), na nové vklady až 1 %. Sazba byla jednotná bez ohledu na výši vkladu.

Od července klesne maximální úrok na 0,5 %. Půjde o základní sazbu; s bonusem se pro třetí čtvrtletí nepočítá, i když ho banka může kdykoliv přidat.

Základní sazba 0,5 % se nově týká jenom vkladů do 350 tisíc korun, pro případnou část nad tuhle hranici je od července 0,2 %. Strop bude mírně vyšší, než má většina srovnatelných konkurentů.

Creditas od července zcela přestane úročit vklady na běžném účtu Richee ke stejnojmenné mobilní aplikaci. Souvisí to i s chystaným utlumením této značky, o kterém jsme podrobně psali na začátku června. Dětský Richee účet Junior se od července dál úročí 1,5 % do 50 tisíc korun.

Úroky na spořicích účtech reagují na výrazné snížení sazeb České národní banky. Její dvoutýdenní reposazba klesla před pěti týdny na 0,25 %, lombardní sazba na 1 %.

Momentálně nejvyšší úrok na spořicím účtu pro nové zájemce lze získat v mBank s poněkud komplikovanou variantou nazvanou mSpoření – 1,2 % do 100 tisíc korun (v praxi až 800 tisíc, protože lze založit až osm účtů). Lidem, kteří si takové spoření sjednají, navíc mBank slibuje, že až do konce listopadu úrok nesníží.

Rovné jedno procento zatím nabízejí – vedle spořicího účtu od Creditas – Equa bank (do 200 tisíc ve variantě Hit) a Hello bank (do 300 tisíc). ING Bank slibuje novým klientům 1 % na čtvrt roku (do 300 tisíc). 

Pomineme-li končící nabídku Creditas, tak nejvyšší úrok bez omezení výše vkladu lze získat na spořicím účtu J&T Banky (0,9 %, pokud u ní budete mít v součtu aspoň půl milionu), ve Sberbank společně s běžným účtem (0,7 %) a na běžném Neo účtu od Expobank (0,65 %).

Na sazbu 1 % pro vklady nad půl milionu láká do konce června i Equa bank ve variantě spořicího účtu nazvané Max, od července ale klesne na 0,3 %. V jejím případě jde navíc o pásmové úročení, kdy se vyšší sazbou počítá teprve část vkladu přesahující 500 tisíc. Prvních půl milionu se úročí jenom 0,2 % (od července 0,1 %), výsledná sazba se tak přiblíží procentu až u výrazně vyšších vkladů (například u uložených dvou milionů dělá 0,8 %).

V některých bankách lze u dříve založených účtů stále získat i vyšší sazby, protože je garantují až do konce sjednaného období.

Rychlík
Zdroj: Shutterstock.com

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2020 11:43, xls

Ať si podvodníci s tímhle vymýšlením šílených podmínek každé 2 týdny trhnou. Přitom nejsou své sliby úročení schopní plnit.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2020 9:21, Svobodová Jana

S Tvými penězi hospodaří a nedají Ti vlastně nic. Jen když obyčejný člověk potřebuje půjčit peníze od nich, to vědí moc dobře, jaký Vám nasadit úrok a podmínky.Podvodníci,kapitalism us...
Pamatujete ještě úrok 4 procenta na vkladních knížkach za komunismu?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.