Spořicí účty: 1,5 % už Moneta nedá, Raiffka zmenší XL

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 28. 5. 2020 | 7 komentářů
Spořicí účty: 1,5 % už Moneta nedá, Raiffka zmenší XL

Zdroj: Shutterstock

Další zájemci o nový spořicí účet od Moneta Money Bank, u něhož lákala na úrok 1,5 % p.a. s garancí na půl roku (do jednoho milionu korun), už mají smůlu. V praxi si teď můžou založit účet s úročením jen 0,5 % nezávisle na výši vkladu.

Podobná akce u Wüstenrotu trvá do konce května. Pokud v červnu nepřijde s novou, dostanou noví zájemci také jenom 0,5 % podle aktuálního úrokového lístku.

Oba spořicí účty (Wüstenrot je od dubna oficiálně součástí Monety, zatím si však zachovává samostatné produkty) v květnu nabízely nejvyšší úrok na trhu. Zatímco konkurence své sazby prudce snižovala, Moneta se vydala proti proudu.

Poté, co Česká národní banka dál výrazně snížila svou základní sazbu z 1 % na 0,25 %, však reaguje i Moneta. Klientům, kteří si účet s vyšším úročením sjednali v posledních týdnech, nechává původní sazbu s půlroční garancí.

Úroky snižuje i Raiffeisenbank, jejíž XL konto s bonusem se mezitím dostalo mezi nejvýhodnější na trhu. Od 1. června klesne úrok z 1,25 % na 0,6 % pro zůstatek do 150 tisíc a z 0,7 % na 0,3 % pro část od 150 do 500 tisíc. Podmínkou je „aktivní využívání“ běžného účtu od Raiffeisenbank, což znamená posílat si na něj aspoň 15 tisíc měsíčně (můžou prakticky hned odejít) a provést aspoň tři platby kartou měsíčně. Zmíněný úrok pak dostanou na vklady do 150 tisíc korun.

Po čtyřech letech klesne – od 1. srpna – také základní úrok u ING Konta od ING Bank, a to z 0,5 % na 0,3 %. Na nejnovější snížení sazeb ČNB reagovala i Trinity bank, její základní úrok klesl z 0,92 na 0,4 %. Čeká se, že další banky budou reagovat od června.

Na 1,2 % do 100 tisíc korun (v praxi až 800 tisíc) lze zatím dosáhnout u mBank ve variantě spořicího účtu mSpoření. Stejnou sazbu 1,2 % získáte i na spořicím účtu Sberbank, pokud máte zároveň její běžný účet Fér Plus nebo Extra. Kdo podmínku nesplní, dostává od Sberbank 1 %.

Jedno procento zatím nabízejí spořicí účty od Creditas, Equa bank (do 200 tisíc) a Hello bank (do 300 tisíc). ING Bank slibuje novým klientům 1 % na čtvrt roku (do 300 tisíc), akce trvá do konce května.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2020 20:08, Honza

Už tu komedii zrušte. Inflace skoro na 4% (a to ještě jen ta oficiální, protože ta, která se týká věcí každodenní potřeby, je ještě daleko vyšší). A úročení skoro na nule? Tak ať už rovnou přiznají, že nás chtějí jen ždímat a okrádat. Proč se něco takového vůbec ještě nazývá "SPOŘÍCÍM" účtem? Vždyť je to CHUDNOUCÍ účet.

+98
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2020 12:44, Věrka

u Equa banky jsem to snížení zaznamenala a rozhodně jsem za to ráda

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services