Úroky na spořicích účtech dál padají. Trinity začíná nové kolo

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 5. 2020 | 7 komentářů
Úroky na spořicích účtech dál padají. Trinity začíná nové kolo
Ilustrační obrázek
Zdroj: Shutterstock

Trinity bank sníží od 21. května základní úrok na svém spořicím účtu nazvaném Výhoda+ z dosavadních 0,92 % na 0,4 % ročně. Reaguje tak na krok České národní banky ze 7. května.

Kdo měl k 18. květnu na tomto spořicím účtu aspoň 200 tisíc korun, může získat vyšší úrok díky nové akci nazvané Výhoda+ 200, při níž banka využívá pásmové úročení. Část vkladu pod 100 tisíc se v této akci úročí 0,4 %, část od 100 tisíc do 200 tisíc se úročí 1,58 %, část vkladu od 200 tisíc pak 0,58 %. Rozhodující pro (automatické) zapojení do akce je vždycky zůstatek k 18. květnu, nepomůže tedy jeho pozdější navýšení. 

Nejvyšší výsledný úrok tak lze získat pro účet, na kterém k uvedenému datu bylo 200 tisíc korun – reálná sazba pak dosáhne 0,99 % ročně. Například pro účet s 300 tisíci korunami klesá výsledný úrok na 0,85 % ročně, pro milionový vklad na 0,66 %. Pásmové úročení si můžete spočítat v naší kalkulačce.

Složené a pásmové úročení

%
let

Další kalkulačky

Zatím není jisté, jestli bude Trinity pokračovat i v marketingové akci Top Výhoda+ s úrokem 1,18 % v případě zůstatku na účtu ve výši aspoň tři miliony korun (přičemž vyšší sazbou se pak úročí celý vklad, tedy i část pod tři miliony). Momentálně si ho lze stále založit.

Zatímco ještě 7. února zvedla Česká národní banka svou základní úrokovou sazbu na 2,25 %, od 17. března ji v reakci na koronavirovou krizi třikrát za sebou výrazně snížila – naposledy z 0,75 % na 0,25 %. Právě od dvoutýdenní repo sazby se odvíjí „cena peněz“ na finančním trhu, nepřímo tedy i úročení vkladů.

Už 18. března musela Trinity bank předčasně ukončit svou „narozeninovou akci“, při níž nabízela úrok 2,08 % pro vklady od milionu korun (vztahoval se na pak celý zůstatek, tedy i část pod milion) nebo 1,88 % pro vklady od 250 tisíc do milionu. Od 9. dubna pak snížila svůj základní úrok na spořicím účtu z 1,58 % na 0,92 %.

Nejvýhodnější spořicí účet pro nové zájemce momentálně nabízí Moneta Money Bank. Před měsícem se rozhodla vydat proti proudu a zvýšila úrok na nově založeném spořicím účtu z 1,2 % na 1,5 % – s omezením do jednoho milionu korun (případná část nad tuhle hranici se úročí jen 0,25 %). Navíc slibuje, že ho minimálně půl roku nesníží. Jedinou podmínkou je založit si nový spořicí účet online, dostupný je i pro dosavadní klienty. Kdo si ho sjedná na pobočce, získá maximálně 0,5 %.

Wüstenrot – nově součást Monety – láká na 1,5 % s půlroční garancí dokonce bez omezení výše vkladu. Snadno na ně dosáhnou jen noví klienti (ti dosavadní pouze při sjednání aspoň tříměsíční fixace, tedy závazku nevybrat si peníze po předem určenou dobu).

Na 1,2 % lze dosáhnout u mBank ve variantě spořicího účtu mSpoření. I ona láká na to, že ho přinejmenším do konce listopadu nesníží. Zmíněný úrok se ale týká jenom vkladů do 100 tisíc korun, překročení této hranice znamená pád celého vkladu do prakticky nulového úročení (0,01 %). Jak ale potvrzuje mluvčí Štěpán Dlouhý, limit lze nicméně v praxi zvýšit až na 800 tisíc díky tomu, že je možné založit až osm takzvaných cílů, přičemž na žádném nebude víc než 100 tisíc.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Stejný úrok – 1,2 % – ještě pár dnů dává dosavadním klientům i spořicí účet od Expobank (Expo spořicí účet). Už na konci března ale banka oznámila, že jeho sazbu sníží na 0,3 %. Úročí se jenom vklady nad 100 tisíc korun. Už dřív reagovala Expobank na ČNB také snížením sazby u svého Neo účtu, který byl nejlépe úročeným běžným účtem. Noví klienti dosáhnou na 0,65 %, dosavadním zůstává 1,6 % do poloviny června. Neo účet je zadarmo a bez podmínek.

A 1,2 % získáte i na spořicím účtu Sberbank, pokud máte zároveň běžný účet Fér Plus nebo Extra. Kdo podmínku nesplní, dostává od Sberbank 1 %.

Jedno procento nabízejí také spořicí účty od Creditas, Equa bank (do 200 tisíc) a Hello bank (do 300 tisíc). ING Bank slibuje novým klientům 1 % na čtvrt roku (do 300 tisíc), stávajícím dává 0,5 %.

Komplikovanější podmínky musí splnit zájemci o 1,25 % u spořicího účtu XL od Raiffeisenbank. Musí „aktivně využívat“ její běžný účet, což znamená posílat si na něj aspoň 15 tisíc měsíčně (můžou prakticky hned odejít) a provést aspoň tři platby kartou měsíčně. Zmíněný úrok pak dostanou na vklady do 150 tisíc korun.

Dodejme, že dosavadní klienti některých bank můžou u dřív založených účtů zatím dál využívat lepší úrok.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2020 11:36, Petr

Inflace na 4% (a to ještě ta vylhaná, uměle snížená zavádějící metodikou), úročení 0,4%. Krádež za bílého dne.

A bude hůř. Už je na stole plán na další kolo zachraňování Francie a jižního křídla EUROsojuzu. Za 500 miliard EUR, tedy 14.000.000.000.000 Kč.

Český chuďas s ušmudlanou mzdou na úrovni 1/5 mzdy západní, bude zachraňovat občany zemí, kteří jsou proti nám vlastně (bez přehánění) boháči.

Ano, od toho nás přeci do EU brali. Ždímat, dusit, ždímat, dusit.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2020 15:43, Škodolibka domácí

A proto investujme do aktivně řízených akciových fondů, protože jinak se inflace neudržíme. A to AKTIVNÍ ŘÍZENÍ považuji teď za klíčové. Nejbližší roky budou vítězit dražší aktivně řízené fondy nad pasivními ETF.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services