Úroky na spoření snižuje i Equa. Pro dosavadní klienty později

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 4. 2020 | 1 komentář
Úroky na spoření snižuje i Equa. Pro dosavadní klienty později

Zdroj: Shutterstock

Spořicí účet s úroky výrazně nad základní sazbou České národní banky nevydrží ani u Equa bank. Pro nové zájemce ho od května snižuje z 1,6 % na 1 %, dosavadních klientů se změna dotkne až od 1. července.

Spořicí účet nazvaný Hit doteď nabízel 1,6 % do částky 300 tisíc korun při splnění jedné ze dvou podmínek: aspoň tři platby kartou v měsíci nebo hodnota investic přinejmenším 50 tisíc. Případnou část nad 300 tisíc úročila Equa jenom 0,2 %. Kdo nesplnil zmíněnou podmínku, dostal 0,2 % i na část pod 300 tisíc.

Od května dosáhnou noví zájemci maximálně na 1 %, limit pro lepší úročení navíc klesne na 200 tisíc korun. Podmínka zůstává stejná: aspoň tři platby kartou měsíčně nebo investice přinejmenším 50 tisíc.

Pro dosavadní klienty – všechny, kdo si s bankou sjednali rámcovou smlouvu do 30. dubna (nemuseli mít ani spořicí účet) – dál platí dřívější úročení, tedy až 1,6 %. Změna se jich dotkne až od 1. července. Důvodem je, že banka jim musí podle svých dosavadních pravidel oznámit snížení úroku aspoň dva měsíce předem.

Právě kvůli pružnější reakci změní Equa i způsob úročení. Následuje tak některé konkurenty, kteří na stejný model přešli už dřív. Nově bude mít základní úrok (0,2 %), zatímco všechno navíc bude jenom „marketingovou akcí“. Na první pohled jde o podobné rozdělení jako doteď, jenže bonus už nově není klasickým úrokem (u něhož musí banka plnit přísnější podmínky podle zákona), ale jenom akcí (její případná změna nebo předčasné zrušení je plně na rozhodnutí banky).

Equa zatím počítá s tím, že akce s bonusovým úrokem 0,8 % (v součtu se základním tedy 1 %) poběží do konce letošního roku. V podmínkách si ale vyhrazuje právo ji kdykoliv změnit nebo ukončit.

Podobně se změní i podmínky pro druhou variantu spořicího účtu nazvanou Max. Doteď nabízela 0,2 % pro vklady do půl milionu, část nad tuhle hranici pak úročila 1,5 % bez dalších podmínek.

Nově půjde o základní úrok 0,2 % do půl milionu (tedy stejně jako doteď), část nad tuhle hranici se bude úročit akční bonusovou sazbou 0,8 % - v součtu tedy 1 % bez dalších podmínek.

Podobně jako řada konkurentů reaguje i Equa na prudké snížení základní sazby České národní banky a na vývoj na trhu. Kvůli koronavirové krizi klesla dvoutýdenní reposazba během druhé poloviny března z 2,25 % na 1 %.

S vyšším úrokem na spořicím účtu se už museli rozloučit klienti Trinity Bank, Creditas, Sberbank (pro nové vklady), Air Bank nebo Hello bank, stejně jako některých dalších, které však v tomto směru nepatřily ke špičce na trhu. 

Proti proudu se vydala Moneta Money Bank. Pro vklady do milionu korun teď nově nabízí 1,5 % s garancí přinejmenším na půl roku. Od začátku května to zřejmě bude nejvyšší úrok mezi nově dostupnými spořicími účty. (Na vyšší lze stále dosáhnout u některých dříve založených účtů, například v ING Bank a Wüstenrotu). Případnou část nad milion Moneta úročí 0,25 %. Jedinou podmínkou je založit si nový spořicí účet, a to online.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.