Nevydržela ani Sberbank. Snižuje úroky pro nové spoření

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 4. 2020 | 5 komentářů

Sberbank, která doteď nabízela nejvyšší úrok při spoření nad milion korun, ode dneška výrazně snižuje sazby. Změna se týká i nižších zůstatků na spořicích účtech, stejně jako termínovaných vkladů.

Sberbank zároveň mění pojetí své úrokové sazby. Podobně jako u některých konkurentů se teď výsledný úrok skládá z nízké základní sazby (kterou je podle zákona komplikované snížit ze dne na den) a z akčního bonusu (pouze marketingová akce, kterou lze kdykoliv měnit).

Základní sazba korunového spořicího účtu Sberbank je ode dneška 0,2 %. Kdo má v bance také běžný účet Plus nebo Extra, získá momentálně bonus 1 %, výsledný úrok tak dosahuje 1,2 %. Kdo tento běžný účet nemá, získá nižší bonus 0,8 %, v součtu tedy 1 %.

Běžné účty Plus nebo Extra nabízí Sberbank teprve od dubna, pro nové zájemce nahradily dřívější trojici kont Mini, Aktiv a Optimal. Založit si je mohou i dosavadní klienti. K bezplatnému vedení jednodušší varianty Plus je potřeba aspoň pět plateb kartou v měsíci nebo investice ve výši půl milionu korun.

Pro dříve založené spořicí účty (od 17. června 2019 do 7. dubna 2020) zatím dál platí dosavadní vyšší sazby: Kdo na nich má uloženo od jednoho do tří milionu, získá 1,7 % na celý vklad (tedy i na část pod milion). Kdo má víc než tři miliony, získá 1,75 % – opět na celý vklad. Vklady do 300 tisíc se úročí 1,38 %, vklady od 300 001 Kč do jednoho milionu 1,45 %.

Sberbank snižuje také úroky u termínovaných vkladů. Při uložení méně než deseti milionů korun teď dosahují 1,2 % při závazku na jeden rok (dříve 1,55 %), 1,25 % na dva roky (dříve 1,7 %) a 1,35 % na tři roky (dříve 1,85 %). Minimální vklad zůstává 30 tisíc korun.

Banky reagují na prudké snížení základní sazby České národní banky a na vývoj na trhu. Kvůli koronavirové krizi klesla dvoutýdenní reposazba z únorových 2,25 % během druhé poloviny března na 1 %. S vyšším úrokem na spoření se tak už museli rozloučit klienti Trinity Bank, Creditas a Expobank, stejně jako některých dalších bank, které však v tomto směru nepatřily ke špičce na trhu.

Nejvyšší úrok na spořicím účtu do konce dubna dál nabízí ING Bank, která láká nové klienty na 2 % pro vklady do 300 tisíc korun. Takovou sazbu garantuje na půl roku, pak klesne na půl procenta – což je standardní úroveň, na níž ING Konto zůstává dlouhodobě. Vklady nad hranici 300 tisíc se úročí pouze 0,1 %.

Zatím se drží i Equa bank. Dál nabízí 1,6 %, ovšem jenom do částky 300 tisíc a při splnění jedné ze dvou podmínek: aspoň tři platby kartou v měsíci nebo hodnota investic přinejmenším 50 tisíc. Případnou část nad 300 tisíc úročí Equa 0,2 %.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services