Spořitelna vylepší spořicí účet. Už nezačíná nulou

Jiří Hovorka, Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 2. 2020 09:18 aktualizováno 7. 2. 2020 11:30 | 3 komentáře

Česká spořitelna zvýhodní spořicí účty. Úrok stoupne z dosavadních 0,2 na 1 %. Nebude to ale pro všechny ani hned.

Na zvýšení úroku se můžou těšit klienti, kteří využívají služeb Moje zdravé finance, Erste Premier a Erste Private Banking. Ty dnes využívá více než 1,4 milionů klientů spořitelny, což představuje 70 procent primárních bankovních klientů.

Vyšší sazba platí jenom pro vklady do 200 tisíc (u služby Premier do jednoho milionu), pro část nad tento limit klesne na 0,01 %.

Když klient ze spořicího účtu v České spořitelně vybere jakoukoliv částku, nepřipíše mu banka za daný kalendářní měsíc vůbec žádný úrok. Řada konkurentů tak dál nabízí nejenom vyšší úrok, ale i mírnější podmínky.

Ke zvýšení úroků dojde až od začátku dubna. Proč s takovým zpožděním? „Zvýšení spořicích úroků jsme plánovali už dlouho právě na duben. Nezvyšujeme v reakci na ČNB, ale protože jsme pragmaticky presvědčeni, že, aby klienti mohli skutečně zhodnocovat peníze skrze investice, musí mít nejdříve nějakou finanční rezervu, kterou si s 1 % na spořicím účtu vytvoří rychleji,“ odpovídá Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

ČNB Surprise

„Nepředpokládáme, že by inflační tlaky eskalovaly dále tak, že bychom museli reagovat dalším zvýšením sazeb,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí bankovní rady Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

ČNB překvapivě zvyšuje úroky. Koruna prolomila 25 za euro


Některé dopady jsou zřejmé hned. Až čas ale ukáže, jestli je Česko připraveno mít nejvyšší sazby ze všech vyspělých zemí na světě, píše ve svém komentáři ekonom Martin Mašát.

ČNB zlevnila dovolené a zdražila úvěry

Spořitelna před pár dny oznámila, že jej klienti už zhodnocují třetinu svých úspor v nějakém typu investičního produktu, zejména v podílových fondech. „Nějaký typ investičního produktu využívá 460 tisíc klientů České spořitelny, tedy zhruba každý čtvrtý z dvou milionů primárních bankovních klientů,“ říká Hrubý. 

„Zatímco na spořicích účtech mají klienti České spořitelny zhruba 614 miliard korun, objem prostředků, kteří individuální klienti investují v různých investičních produktech, již překročil 186 miliard,“ upřesňuje mluvčí.

Konkurenční Air Bank hned včera reagovala na zvýšení sazeb ze strany ČNB a od 12. února zvýší úrok na spořicím účtu z 1,3 na 1,5 procenta. Podmínkou je aspoň pět plateb kartou v měsíci. Další podmínky se nemění: Vyšší úrok banka připisuje na vklady do 250 tisíc korun. Případnou částku nad 250 tisíc banka úročí 0,4 %. Kdo nesplní podmínku pěti plateb, dostane se v daném měsíci s úrokem na nulu.

Po spořitelně oznámila dnes odpoledne zvýšení úroků i Equa bank. Maximum stoupne na 1,6 % z dosavadních 1,3 %, a to na vklady do 300 tisíc korun. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou v měsíci, případně hodnota investic s Equa aspoň 50 tisíc korun. Při nesplnění podmínek je úrok 0,2 %, stejně jako nad limit 300 tisíc.

Na nejvyšší úrok – dvě procenta ročně – momentálně láká nové klienty ING Bank. Garantuje ho na půl roku, poté sazba klesne na půl procenta – tedy na standardní úroveň, na níž ING Konto zůstává dlouhodobě. Obě sazby se navíc týkají jenom vkladů do 300 tisíc korun, nad tuhle hranici se úročí pouze 0,1 %. Na dvouprocentní úrok na půl roku mohou dosáhnout i dosavadní klienti, ovšem jenom u nových vkladů a s komplikovanějšími omezeními (podrobnosti jsme psali v samostatném článku).

Kdo dál patří k nejlepším? Úrok 1,6 %, s nímž teď přichází Equa, nabízí i Banka Creditas. Ta ho garantuje přinejmenším do konce prvního pololetí, a to bez omezení výše vkladu a bez podmínek. Stejný úrok nabízí i běžný Neo účet od Expobank.

Srovnejte si to s námi

Trinity Bank drží do 15. května úrok 1,58 % pro všechny spořicí účty založené od poloviny loňského května, pro dřívější platí 1,38 %. Úrok 1,5 % pak vedle zmíněné Air Bank nabízejí i Wüstenrot (bez omezení výše vkladu), Hello bank (pro vklady do 300 000 Kč, na případnou část převyšující tuhle hranici klesá sazba na nulu) a Richee od Creditas (pro vklady do 300 000 Kč, pro část nad tuhle hranici pak 0,5 %).

Sberbank nabízí 1,7 % pro vklady od jednoho do tří milionů, nad tři miliony dokonce 1,75 %. Zmíněné úroky se vztahují vždycky na celou výši vkladu, protože banka zrušila komplikované pásmové úročení. Nemusíte u ní mít ani běžný účet. Jediným drobným háčkem je pětikorunový poplatek za odchozí platbu ze spořicího účtu do jiné banky. Vklady do 300 tisíc se úročí 1,38 %, vklady od 300 001 Kč do jednoho milionu 1,45 %.

Marketingovým akcím vévodí Moneta s 5 % u produktu nazvaného Pravidelné spoření. Má ale řadu omezení: Maximální zisk po zdanění je kolem 270 korun po dvanácti měsících. Po celý rok musíte spořit ne méně než 250 korun a ne více než 1000 korun měsíčně, zároveň si nesmíte vybrat ani korunu. Podmínkou je mít i běžný Tom účet od Monety a posílat si na něj měsíčně aspoň 7000 korun.

Kdo předem ví, že nebude část peněz po určitou dobu potřebovat, může vyzkoušet termínované vklady. Nejvýhodnější mezi bankami nabízejí J&T Banka (až od půl milionu korun), Expobank, Banka Creditas, Equa nebo Sberbank, záleží hlavně na délce vkladu a jeho výši. Zatím nejnovější přehled nejlepších termínovaných vkladů jsme přinesli tady.

Výhodnější alternativou je protiinflační varianta státního Dluhopisu Republiky. Garantuje, že každý rok vyrovná inflaci a přidá 0,5 % nad růst cen. Pro nejbližší rok by inflace podle odhadů ekonomů měla dosahovat nejméně 2,5 %, spíš se blížit třem procentům. Přestože jde oficiálně o šestiletý dluhopis, lze se ho bez ztráty výnosu zbavit už po roce.

Běžné účty ve většině bank nabízejí nulový úrok. Například v České spořitelně je to 0 až 0,01 %, v ČSOB 0 %, v Komerční bance 0 %. Při současné tříprocentní inflaci to znamená, že každých 10 000 uložených korun se za rok zmenší o 300 korun. Lepší úročení běžných účtů nabízejí Expobank (1,6 %), Richee (1,5 %) nebo Air Bank (1 %).

A nic vám neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám zajímavé rozhovory, aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services