Creditas má spořicího autopilota, převádí peníze mezi účty

Jiří Hovorka, Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 11. 2019

Banka Creditas nově nabízí „autopilota“, který podle předem zadaných instrukcí převádí peníze mezi běžným a spořicím účtem. Novinka, kterou banka spustila v říjnu, se jmenuje Pohodlné spoření.

„Klienti se našich bankéřů stále častěji ptají, zda je možné nějakým způsobem automatizovat převody z běžného účtu na spořicí a opačně. Proto jsme do naší nabídky zavedli Pohodlné spoření,“ říká Věra Pavlišová, ředitelka retailového bankovnictví Banky Creditas.

Kdo má o službu zájem, zvolí si při aktivaci minimální, optimální a maximální limit zůstatku na běžném účtu. Pohodlné spoření pak převádí peníze vždy, když zůstatek na běžném účtu klesne pod určené minimum nebo překročí maximum. Při automatickém převodu služba ponechá na běžném účtu částku, která odpovídá hodnotě klientem zadaného optimálního zůstatku.

Víme víc

Banka Creditas obhajuje komplikovaný způsob úročení tím, že ČNB zpřísnila regulaci spořicích účtů. Prozkoumali jsme, jaká platí pravidla.

Úrok na spořicím účtu už nejde rychle snížit. Proto se podmínky komplikují


Proč není spoření výhodnější? Banky mají dost peněz a úroky zvedají, jen když chtějí nalákat nové klienty. Navíc můžou snadno a bez rizika vydělat u ČNB.

Lepší spořicí účty nečekejte. Proč banky dávají málo

Pokud tedy klientovi např. přijde na účet mzda a uložená částka překročí stanovené maximum, peníze přesahující optimální zůstatek jsou převedeny na spořicí účet. Pokud naopak klient převede nebo utratí větší sumu peněz a částka na běžném účtu klesne pod sjednané minimum, Pohodlné spoření automaticky převede peníze ze spořicího na běžný účet tak, aby na běžném účtu byla suma ve výši určeného optimálního zůstatku.

Službu lze nastavit v internetovém bankovnictví nebo na pobočkách Creditas, a to jak k běžnému účtu, tak k Richee účtu. Běžný i spořicí účet musí být vedeny na jednoho majitele. Pohodlné spoření nelze využít u dětských účtů Richee Junior, u investičních účtů a u běžného účtu pro složení základního kapitálu.

Služba je zdarma a bankou nabízený Spořicí účet + aktuálně zhodnocuje úspory úrokem 1,8 procenta ročně, a to bez omezení výše vkladu.

Mezi nejlepší spořicí účty dál patří Wüstenrot nabízející 1,7 % s garancí na dvanáct měsíců pro jakékoliv vklady, ovšem pouze pro nové klienty. Expobank pak dává (na běžném Neo účtu bez poplatků) 1,6 % všem, také bez omezení výše vkladu.

Mezi nejlepšími spořicími účty zůstává s 1,58 % pro nově založené účty Trinity Bank. Garantuje, že sazbu nesníží do poloviny května příštího roku.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Moneta Money Bank dává 1,5 % na vklady do milionu korun, případná část nad tuto hranici se úročí sazbou 0,5 %. Také aplikace Richee od Creditas a Hello Bank nabízí 1,5 %, ale jen pro vklady do 300 tisíc korun, část nad tuto hranici úročí Richee 0,5 %, Hello bank tyto vklady neúročí vůbec.

Sberbank zhodnocuje víc než třímilionové úspory sazbou 1,75 % – a protože zrušila komplikované pásmové úročení, vztahuje se takový úrok na celou výši vkladu. Vklady do 300 tisíc korun úročí Sberbank 1,38 %, do jednoho milionu 1,45 % a do tří milionů 1,7 %. Sazby ale zatím platí jenom pro účty založené do konce října.

Na dvě procenta ročně láká ING Bank, ovšem má to tři omezení: Na takový úrok dosáhnou jenom noví klienti, jenom po dobu čtyř měsíců (pak sazba klesne na 0,5 %) a jenom do 300 tisíc korun (vklady nad tuhle hranici se úročí pouze 0,1 %).

Raiffeisenbank nabízí tři procenta, omezení tu jsou ale ještě výraznější: Jenom pro nové klienty, jenom na půl roku a jenom na vklady do 150 tisíc. Navíc je nutné splnit komplikované podmínky související s běžným účtem eKonto, jehož vedení není automaticky bez poplatků.


Spoříme s vámi:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services