Potvrzeno. Spořicí účet s 2 % nevydrží ani u Creditas

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 9. 2019 16:50 aktualizováno 16. 9. 2019 13:05 | 19 komentářů

Banka Creditas od října sníží celkový úrok na Spořicím účtu+ ze současných dvou procent. Podle podmínek, které dnes zveřejnila na svém webu, klesne sazba na 1,8 % a bude garantována od 1. října do 31. prosince. Úrok se automaticky změní i klientům, kteří si Spořicí účet+ založili dřív.

Banka také potvrdila, že vylepší spoření pro klienty s vyššími vklady: Úroková sazba 1,8 % se od října týká libovolně vysoké částky bez omezení. Na změně tak vydělají klienti s vklady nad dva miliony korun. Do konce září dává Creditas 2 % na vklady do 1,5 milionu korun, případnou část nad tuto hranici úročí 1,1 %. (Výslednou sazbu si snadno spočítáte v naší kalkulačce pásmového úročení.) 

Obě informace zveřejnila Creditas na svém webu původně už v pátek 6. září, zprávu tehdy přinesl i web Peníze.cz. V pátek večer ale nové podmínky ze stránky Creditas zmizely, banka je prý zveřejnila omylem a o nových podmínkách tehdy ještě nebylo rozhodnuto.

Spořicí účet+ nabízí Creditas od 22. července. Výsledný úrok 2 % je součtem 1,1 % základní sazby, kterou chce banka držet dlouhodobě stabilní, a bonusu 0,9 % garantovaného jenom do konce září. Od října do prosince tedy bonus klesne na 0,7 %.

Pravděpodobné snížení sazby spořicího účtu na 1,8 % naznačily už podmínky chystaného dětského spoření, které Creditas plánuje spustit během září jako součást dětského konta Richee účet Junior.

Královské nabídky?

Státní příspěvek na penzijní spoření může stoupnout. Daňové výhody by se rozšířily i na podobné spořicí a investiční produkty. A vznikne nový penzijní fond, odvážnější než dynamický. Ministerstvo financí zveřejnilo plány, jak podpořit úspory na důchod

Nová podpora spoření: Stát chce zvýhodnit nejen penzijko


Akcie, dluhopisy, nemovitostní fondy nebo snad zlato a kryptoměny? Kam nasměrovat peníze v době, kdy má kvůli strachu z pádu finančních trhů špatné spaní nejeden portfolio manažer?

Kam dát peníze v době nervózní? Investice očima expertů


Časově omezená akce od Lišky je zřejmě první, kdy spořitelna platí klientovi za uzavření smlouvy. Odpovídající spořicí účet by musel mít úrok 4,55 %. Projděte si nezávislé porovnání aktuálních nabídek.

Tak dobré zhodnocení tu dlouho nebylo. Nové porovnání stavebního spoření

Už od září snížila úroky Moneta Money Bank, která se s Creditas od července dělila o pozici jedničky. Nové spořicí účty teď Moneta úročí jenom 1,2 % ročně. Lidem, kteří si je sjednali se sazbou 2 % dřív, však banka zatím vyšší úrok zachová, a to i pro nové vklady. Na pásmovém úročení se nic nemění: Na vyšší sazbu 1,2 % (u dřív založených účtů 2 %) dosáhnou klienti u vkladů nepřesahujících jeden milion korun, případná část nad tuto hranici se úročí jenom 0,5 %. 

Dvě procenta s možností relativně rychlého výběru peněz teď lze získat u Equa bank. Pro všechny termínované vklady v délce aspoň šesti měsíců garantuje sazbu 2 %. Jde o dočasnou akci do konce letošního září, sjednaný úrok pak vydrží po celou dobu trvání vkladu.

Nová jednička pro vyšší vklady?

Vylepšením podmínek pro vyšší vklady reaguje Creditas na růst úroků ve Sberbank. Ta od září zhodnocuje víc než třímilionové úspory sazbou 1,75 % – a protože zrušila komplikované pásmové úročení, vztahuje se takový úrok na celou výši vkladu. Sberbank navíc dává lepší sazby všem, už netrvá na současném vedení běžného účtu. Vklady do 300 tisíc korun úročí Sberbank od září 1,38 %, do jednoho milionu 1,45 % a do tří milionů 1,7 %.

Wüstenrot nabízí jednotně 1,7 % s garancí na dvanáct měsíců pro jakékoliv vklady, ovšem pouze pro nové klienty. Expobank pak dává 1,6 % všem, také bez omezení výše vkladu. Pokud konkurence nezareaguje, mohla by se Creditas s 1,8 % stát jedničkou mezi spořícími účty přinejmenším pro vyšší vklady.

Mezi nejlepšími spořicími účty zůstává s 1,58 % bez horní hranice i Trinity Bank, ovšem pro nově založené účty. Aplikace Richee od Creditas nabízí 1,5 % pro vklady do 300 tisíc korun, část nad tuto hranici úročí 0,5 %. Hello Bank dává také 1,5 % pro vklady do 300 tisíc, nad tento limit už je ale neúročí vůbec.

Lákají i na trojku

Některé banky lákají na ještě vyšší úrok, ale jenom dočasně a pro někoho:

Raiffeisenbank dál vábí nováčky na tři procenta. Takový úrok ale garantuje jenom na šest měsíců, pak v lepším případě klesne na jedno procento, když splníte komplikované podmínky související s běžným účtem eKonto, jehož vedení navíc není automaticky bez poplatků. Zvýhodněný 3% úrok na půl roku se navíc vztahuje jenom na vklady do 150 tisíc. 

Proč nám to dělají

Proč není spoření výhodnější? Banky mají dost peněz a úroky zvedají, jen když chtějí nalákat nové klienty. Navíc můžou snadno a bez rizika vydělat u ČNB.

Lepší spořicí účty nečekejte. Víme, proč banky dávají málo

Tři procenta figurují i v kampani ČSOB na podporu produktu nazvaného Duo Profit. Jenže jde o kombinaci spořicího účtu a investice do podílového fondu. Investovat přitom musíte přinejmenším 30 tisíc korun. Na spořicí účet pak můžete uložit maximálně tolik, kolik dáte do fondů. A zmíněný úrok je jenom pro nové zájemce.

Na 2,5 procenta ročně láká Banka Creditas u produktu nazvaného Spořicí vklad s tříměsíční výpovědní lhůtou. Jde o kombinaci spořicího účtu a termínovaného vkladu. Podmínkou je aspoň předstírat zájem o investování (pak se dvěma a půl procenty úročí vklady do 100 tisíc) nebo s bankou skutečně investovat (v nejlepším případě lze získat vyšší úrok pro vklady do 500 tisíc). Spořicí vklad si nelze založit online, zájemce posílá banka na pobočku. Podrobnější podmínky jsme popsali v červenci.

Dvě procenta vyzdvihuje kampaň ING Bank. Dostanete je však jenom na šest měsíců a jenom na nové vklady; pak úrok klesne na standardní úroveň, která se už dlouho drží na 0,5 %.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2019 12:33, Doktor

Citace - Zaplaceny clanek? / 07.09.2019 10:34

Neni autor clanku zaplacen? Nikde ani sminka o airbank, kde mate sporici ucty dokonce 3, krasny urok 1,3 % do 250 tisic, 0,5% nad tu castku, ale hlavne a to je podle me pro dost lidi naprosto nejzasadnejsi vec, mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam.


Takže...

Píšete, že Airbank: 1,3 % do 250 tisic, 0,5% nad tu castku, mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam

Creditas: 2 % do 1,5 milionu, 1,1 % nad tu částku, mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam

Expobank: 1,6 % bez omezeni, mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam

Hello bank, Richee: 1,5 % do 300 000 Kč (...), mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam

Trinity: 1,58 nebo 1,38 % bez omezení, mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam

Moneta: na starém účtu 2 % tuším že do milionu, mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam

A ještě by se jich pár našlo (Wust, Sberbank...)

Heleďte, ta Airbank není špatná, ale jsou tu lepší a přitom stejně jednoduché nabídky, že jo :)))

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2019 10:34, Zaplaceny clanek?

Neni autor clanku zaplacen? Nikde ani sminka o airbank, kde mate sporici ucty dokonce 3, krasny urok 1,3 % do 250 tisic, 0,5% nad tu castku, ale hlavne a to je podle me pro dost lidi naprosto nejzasadnejsi vec, mate penize kdykoliv k dispozici, neni zadna vypovedni lhuta, nic, za jednu vterinu si penize muzete prevest jinam. Hlavne ze tu zminite 3% urok od rajky, na 6 mesicu a jenom do 150 tisic ale o airbanku ani slovo. + je airbank banka fakt na rovinu, takze necekejte zadny hvezdicky a maly text schovany, dokonce jejich pravnicky dokumenry jsou lidsky citelny a maji jen asi cca 30 stran. (Ve srovanani s KB ktere ma 200 stran naprosto nesrozumitelneho pravnickeho blabolu) vlastne nechapu proc by nekdo mel nejakou jinou banku...

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Partners Financial Services