Sberbank zvýší úroky na spoření a zjednoduší podmínky

pk | rubrika: Aktuality | 28. 8. 2019 14:00 aktualizováno 28. 8. 2019 14:30 | 2 komentáře

Sberbank od 1. září znovu zvýší úročení spořicích účtů. U vkladů nad tři miliony korun nabízí nově 1,75 %, dosud to bylo 1,5 %. Také u nižších vkladů stoupnou sazby plošně o 0,25 procentního bodu.

Sazba pro vklady do 300 tisíc korun tedy stoupne z 1,13 % na 1,38 %, pro vklady do jednoho milionu na 1,45 % a pro vklady do tří milionů na 1,7 %.

„U vyšších vkladů se jedná o nejlepší nabídku na trhu. Jejich horní hranice není omezena,“ říká mluvčí Sberbank Radka Černá. Dosud nejvyšší úrok na vysoké vklady nabízí Wüstenrot, a to 1,7 % bez horní hranice s garancí na dvanáct měsíců, ovšem pouze pro nové klienty. Expobank pak dává 1,6 % všem, také bez omezení výše vkladu.

Sberbank navíc od září přichází se dvěma podstatnými zjednodušeními.

Jednak ruší pásmové úročení, kdy se příslušnou sazbou úročila vždycky jen daná část vkladu. Nově zavádí takzvané prahové úročení, kdy klienti získají nejvyšší možnou sazbu na celou spořenou částku.

Například lidé, kteří mají na spořicím účtu uložené dva miliony korun, tak od září skutečně dosáhnou na sazbu 1,7 %. Doteď se jim nejvyšší sazbou (1,45 %) úročila jenom část vkladu nad jeden milion, zatímco část vkladu do 300 tisíc pouze 1,13 % a část od 300 tisíc do milionu pak 1,2 %. Výsledná sazba tak byla ve skutečnosti nižší, než se na první pohled mohlo zdát.

Sberbank zároveň ruší podmínku běžného účtu pro získání výhodnější sazby u spořicího účtu. Doteď na vyšší úrok dosáhl jenom ten, kdo současně využíval běžný účet ve variantě Aktiv (s paušálem 99 Kč měsíčně) nebo Optimal (199 Kč měsíčně). Zadarmo má běžný účet klient, který z něj odešle aspoň pět plateb v měsíci, do limitu se počítají i platby debetní kartou. Na variantu Optimal bez poplatků dosáhne také ten, kdo má ve Sberbank uložený aspoň milion korun.

„Vyšší sazbu získají všichni noví klienti. Nové úročení bude automaticky nastaveno také všem klientům, kteří si založili kampaňový spořicí účet v období od 17. června 2019,“ upřesnila Černá webu Peníze.cz. Lidé se starším typem spořícího účtu si můžou peníze převést na nový podobně jako při poslední červnové změně.

Sberbank účtuje za každou odchozí platbu ze spořicího účtu do jiné banky pět korun. Poplatek zůstane i po 1. září. Konkurence přitom nabízí podobné převody bez poplatku.

Klidně nás sledujte! 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services