Nejlepší spořicí účet? Na 2 % se dostane až díky bonusu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 22. 7. 2019 08:50 aktualizováno 22. 7. 2019 12:40 | 5 komentářů

Nový Spořicí účet+ od Banky Creditas nabízí základní úrok 1,1 %. Na dvě procenta se lze dostat díky bonusu 0,9 % (pro zůstatek do jednoho a půl milionu korun), který ovšem banka garantuje jenom do konce letošního září. Vyplývá to z podrobných podmínek, které teď zveřejnila.

V minulém týdnu přitom banka avizovala, že od 22. července nabídne roční úročení ve výši 2 % pro část vkladu až do 1,5 milionu korun a 1,1 % pro část vkladu nad tento limit. Kdyby ale zvýhodněný úrok platil jenom něco málo přes dva měsíce z dvanácti, výsledná roční sazba by zůstala daleko pod dvěma procenty.

„Kromě výše vkladu nemá Spořicí účet+ žádné další omezující podmínky,“ tvrdí Creditas v nové kampani. Láká v ní na aktuálně nejvýhodnější spořicí účet na českém trhu. Ve skutečnosti má srovnatelné podmínky s konkurenční Monetou, která také nabízí spořicí účet s 2 %.

Moneta dává dvě procenta na část vkladu do jednoho milionu, případný zbytek úročí 0,5 %. U části klientů trvá na minimálním zůstatku – mají nechat vždycky aspoň 200 korun na účtu až do jeho úplného zrušení. Dvě procenta v Monetě se týkají jenom účtů založených online.

Zkuste to!

Nemusíte hned měnit banku. Stačí, když si nový účet u konkurence jenom nezávazně vyzkoušíte. Víme, jak přijít k bonusu a kde si dát pozor.

Odměny za založení účtu: Kdo teď dává nejvíc a jak snadno

Nebýt komplikovaného úroku, měla by Creditas jednodušší nabídku: Lépe úročí vyšší vklady, netrvá na minimálním zůstatku a dává stejné podmínky i pro účty založené na pobočce. Jenže oproti Monetě uvádí základní sazbu jenom 1,1 % místo 2 %, zbytek je dočasnou marketingovou akcí. Tu sice Creditas může kdykoliv prodloužit, jisté to ale není.

Obecně platí, že úroky na spořicích účtech se můžou kdykoliv změnit prakticky ze dne na den. Ani u Monety, která předem neuvádí žádné časové omezení, tedy lidé nemají záruku, že 2% úrok vydrží aspoň do konce roku. Stejně jako u jiných bank (s výjimkou výslovných garancí ve smlouvě) může úrok stoupnout i klesnout. V tom se spořicí účty liší od termínovaných vkladů, kdy bance na určitou dobu svěřujete peníze bez snadné možnosti si je předčasně vybrat – a úrok zůstává po celou dobu stejný jako na začátku.

Čtenářům, kteří se webu Peníze.cz ozvali, nejvíc vadí způsob, jakým Creditas svůj nový účet prezentovala. „Ztracenou důvěru dostanete zpátky těžko. Už jsem vám jednou uvěřil hned po startu a za čtvrt roku to bylo pryč,“ reaguje třeba Matěj Holenda i na facebookovém profilu banky. Připomíná, že při vstupu na bankovní trh v lednu 2017 lákala Creditas na tehdy nejvyšší úrok, hned po čtvrt roce ho ale výrazně snížila – o skoro tři čtvrtiny.

„Naším cílem je klientům poskytovat nejlepší sazbu na trhu. Abychom mohli pružně reagovat na vývoj situace na trhu (tj. konkurenci, včetně úprav úrokových sazeb ze strany ČNB), rozhodli jsme se nabízet akce s kratší dobou platnosti. Můžeme vás ubezpečit, že i po 30. září bude nabídka úrokové sazby na Spořicím účtu+ patřit mezi nejlepší na trhu,“ odpovídá banka na Facebooku.

„Creditas chce být i za dva měsíce mezi nejlepšími spořícími účty. Je to naše politika od vstupu na bankovní trh. Počítáme s tím, že i po 30. září bude sazba na spořicím účtu patřit k nejvyšším na trhu,“ říká i mluvčí Banky Creditas Lucie Brunclíková.

Z úrokového lístku také vyplývá, že dosavadní Spořicí účet (bez dodatku plus) už nebude Creditas aktivně nabízet. Klientům, kteří si ho založili dřív, se úročení nemění – to znamená 1,1 % do 750 tisíc korun a 1,3 % na případnou část vkladu nad tuhle hranici. Noví zájemci tedy dostanou pro vklady nad 750 tisíc nižší základní úrok (1,1 %) než dosud. Přinejmenším do konce září sice můžou počítat se zmíněným bonusem 0,9 %, ten se ale vztahuje jenom na zůstatek do jednoho a půl milionu. 

Aktuální přehled nejlepších spořicích účtů jsme přinesli před týdnem. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services