Spořicí účty mají novou jedničku. Projděte si porovnání

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 6. 2019 | 12 komentářů
Je to sice jenom běžný účet, ale poráží i ty nejlepší spořicí. Expobank zvýšila úrok a zrušila dosavadní omezení. Posilují i Equa a Sberbank.
Spořicí účty mají novou jedničku. Projděte si porovnání

Expobank CZ zvyšuje úrok na svém Neo účtu na 1,6 procenta ročně a ruší dosavadní omezení pro výši vkladů. Končí i poplatek za vedení účtu.

Doteď nabízela úrok 1,2 procenta, ale jenom pro klienty, kteří měli na kontě aspoň 100 tisíc. Takovou sazbou se jim pak úročil celý zůstatek, a to až do 13,5 milionu korun. Kdo měl na účtu méně než 100 tisíc, nezískal nic.

Na úrok 1,6 procenta ročně dosáhnou starší i noví klienti, a to nezávisle na výši úspor. Je nejvyšší mezi standardně nabízenými spořicími účty bez podmínek – přestože Neo od Expobank je formálně „jenom“ běžným účtem. Dosud nejvyšší sazbu – 1,58 procenta – dávala Trinity Bank pro nově založené spořicí účty, a to také bez omezení výše vkladu.

Expobank CZ současně ruší poplatek za vedení Neo účtu. Podle ceníku šlo doteď o 100 korun měsíčně, v praxi ho ale banka zatím stejně neuplatňovala – novým klientům nabízela vedení do konce roku zadarmo. Samozřejmostí jsou všechny základní služby bez poplatku, neplatí se ani za výběry hotovosti ze všech tuzemských i zahraničních bankomatů.

Nahoru šly i Equa a Sberbank

Od 13. června zvýšila úrok Equa bank na spořicím účtu ve variantě Hit, nově dosahuje až 1,3 % pro vklady do 300 tisíc korun (předtím 1,2 % do 200 000 Kč). Základní úrok zůstává 0,2 %, bonusová sazba stoupla na 1,1 %. Bonus získáte buď za aspoň tři platby kartou v měsíci, nebo když s Equa investujete aspoň 50 tisíc korun.

Anketa

Využíváte spořicí účty?

U základní varianty spořicího účtu (bez dodatku Hit) pak Equa zvýšila úrok z části vkladu nad 500 tisíc korun, a to z jednoho na 1,2 procenta. U nižších vkladů zůstává 0,2 procenta.

Složitější změnu udělala v tomto týdnu Sberbank. Láká na úrok až 1,5 procenta – tomu se ovšem přiblíží jenom ten, kdo si do banky uloží víc než tři miliony korun. Nejvyšší sazbou se mu pak bude úročit jenom část přesahující právě tři miliony.

Sberbank se rozhodla vydat proti obecnému trendu a zvýhodnit vyšší vklady. Čím víc si člověk uloží, tím vyšší úrok dostane. Podmínkou pro lepší zhodnocení ale je, že bude „aktivně využívat“ i její běžný účet.

Základní sazba pro spořicí účet nazvaný Fér spoření Plus zůstává na 0,53 %. Tu dostanete na vklady do 300 tisíc korun, když zároveň nevyužíváte běžný účet. Vyšší vklady jsou teď úročeny lépe: 0,35 % pro částky od 300 tisíc do jednoho milionu, 0,45 % od jednoho do tří milionů a 0,55 % pro víc než tři miliony.

Ještě atraktivnější je nabídka pro lidi, kteří si k běžnému účtu Fér konto Aktiv nebo Optimal (tedy kromě varianty Mini) založí nový spořicí účet. Na část vkladu do 300 tisíc dostanou úrok 1,13 %. Vklady od 300 tisíc do jednoho milionu se úročí 1,2 %, vklady od jednoho do tří milionů 1,45 % a vklady nad tři miliony 1,5 %.

Sberbank doteď úročila vklady do 300 tisíc sazbou 1,03 %, nad tuto hranici už jenom 0,23 % a nad tři miliony symbolickými 0,01 %. Pozor: Pro dosavadní spořicí účty dál platí dřívější sazby, k získání vyšších je potřeba založit si nový. O ten si může říct i kdokoliv z dosavadních klientů. „Na základě jejich zájmu o převedení spořicího účtu na nový jim banka vše zařídí,“ říká mluvčí Radka Černá.

Příslušnou sazbou se u Sberbank úročí vždycky jenom část vkladu, která spadá do daného rozmezí – tedy ne celý vklad. I při vkladu mírně nad tři miliony tak bude skutečný úrok nižší než 1,5 %, protože na většinu úspor se uplatní nižší sazby.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Nabídka vyšších úroků u Sberbank platí jenom pro spořicí účty založené od 17. června do konce srpna. Banka zatím počítá s tím, že u nich vyšší úrok nechá i dál, přesto se může kdykoliv změnit.

Lidé, kteří si spoření založili dřív a nepřevedou si ho na nový spořicí účet, však od 20. srpna dosáhnou na nižší úrok než doteď – aspoň podle podmínek, které má Sberbank na webu. Například základní sazba pro spoření do 300 tisíc korun bez běžného účtu by měla klesnout z 0,53 na 0,23 %, s běžným účtem z 1,03 na 0,8 %. U vyšších vkladů naopak sazby oproti dřívějšku stoupnou. Hezky se tak seřadí od nižších (pro menší vklady) k vyšším.

Jednoduše bez podmínek

Neo účet od Expobank se sazbou 1,6 % na všechno je tedy novou spořicí jedničkou mezi těmi, které si můžete založit úplně snadno, bez poplatků a bez podmínek. Do této skupiny jsme zařadili spořicí účty (fakticky, nejenom názvem), kvůli jejichž využití nemusíte současně využívat jiné služby stejné banky, zakládat si druhý účet nebo přidávat další peníze k těm, které jste do banky uložili dřív.

Druhé místo našeho žebříčku pak ukazuje, jak se porovnání spořicích účtů čím dál víc komplikuje. Trinity Bank totiž nabízí 1,58 % bez omezení výše vkladu, ale jenom pro 8000 nově založených účtů (podle aktuálních čísel jich zbývá ještě zhruba 4200). Na takový úrok dosáhnou především zcela noví zájemci, kteří dosud neměli žádnou smlouvu s Trinity ani s jejím předchůdcem – záložnou Moravský peněžní ústav. Můžou ho ale získat i dosavadní klienti, když si založí nový spořicí účet a pošlou na něj nový vklad – tím se rozumí peníze, které doteď neměli uložené jinde v Trinity.

Lidem, kteří zvýhodněný úrok 1,58 % získají, ho banka předem časově neomezuje. Zároveň ale neslibuje, že ho udrží aspoň po určitou dobu. Obecně tedy – stejně jako u všech spořicích účtů – platí, že banka může úrok kdykoliv ze dne na den změnit. Tím se spořicí účty liší od termínovaných vkladů, u nichž banky garantují stejnou sazbu po předem dané období; na druhou stranu ze spořicích účtů si lze peníze kdykoliv snadno vybrat, zatímco u termínovaných vkladů je to přinejmenším komplikovanější.

Jenže jako základní kritérium pro naše hlavní porovnání jsme zvolili standardní nabídku pro dosavadní klienty – tedy ne dočasné, předem časově omezené akce na přilákání nových klientů. A protože ti stávající mají v Trinity Bank na dřívější vklady sazbu 1,38 %, z jejich pohledu by dvojkou v žebříčku nebyla. 

Na medailovou pozici – shodně s úrokem až 1,5 % – se dostanou ještě účty Richee a Hello bank, a to jak pro stávající, tak i nové klienty.

Nejlepší spořicí účty pro vklad 10 000 Kč (kromě dočasných marketingových akcí jenom pro část zájemců)

BankaNázevZa rok dostanete (po zdanění, ale bez započtení inflace)Podmínky
ExpobankNeo účet10 137 Kčbez podmínek (jde o běžný účet)
Hello bankHello spoření10 128 Kčbez podmínek 
Richee (Creditas)Richee účet10 128 Kčbez podmínek (jde o běžný účet)
TrinitySpořicí účet Výhoda+10 118 Kčbez podmínek (počítáme standardní sazbu pro dosavadní klienty, u nových účtů lze získat vyšší – podrobnosti v článku)
Air BankSpořicí účet10 111 Kčaspoň pět plateb kartou měsíčně
EquaSpořicí účet Hit10 111 Kčaspoň tři platby kartou měsíčně nebo 50 000 Kč na investicích
MonetaSpoříto, Spoření 110 103 Kčbez podmínek
CreditasSpořicí účet10 094 Kčbez podmínek
SberbankFér spoření Plus10 088 Kčs běžným účtem (aspoň pět odchozích plateb měsíčně), počítáme standardní sazbu pro dosavadní klienty, u nových účtů lze získat vyšší
RaiffeisenbankeKonto XL10 085 Kčs běžným účtem (příjem aspoň 15 000 Kč a aspoň tři odchozí platby měsíčně)

Nejlepší spořicí účty pro vklad 60 000 Kč (kromě dočasných marketingových akcí jenom pro část zájemců)

BankaNázevZa rok dostanete (po zdanění, ale bez započtení inflace)Podmínky
ExpobankNeo účet60 821 Kčbez podmínek (jde o běžný účet)
Hello bankHello spoření60 769 Kčbez podmínek  
Richee (Creditas)Richee účet60 769 Kčbez podmínek (jde o běžný účet)
TrinitySpořicí účet Výhoda+60 708 Kčbez podmínek (počítáme standardní sazbu pro dosavadní klienty, u nových účtů lze získat vyšší – podrobnosti v článku)
Air BankSpořicí účet60 666 Kčaspoň pět plateb kartou měsíčně
EquaSpořicí účet Hit60 666 Kčaspoň tři platby kartou měsíčně nebo 50 000 Kč na investicích
MonetaSpoříto, Spoření 160 615 Kčbez podmínek
CreditasSpořicí účet60 563 Kčbez podmínek
SberbankFér spoření Plus60 527 Kčs běžným účtem (aspoň pět odchozích plateb měsíčně), počítáme standardní sazbu pro dosavadní klienty, u nových účtů lze získat vyšší
RaiffeisenbankeKonto XL60 512 Kčs běžným účtem (příjem aspoň 15 000 Kč a aspoň tři odchozí platby měsíčně)

Richee je sice formálně běžný, ne spořicí účet, rozdíl ale v praxi nepoznáte. Na vklady do 300 000 Kč dostanete úrok 1,5 % ročně, na případnou část nad tuto hranici pak 0,5 %. Účet Richee si založíte jenom přes stejnojmennou mobilní aplikaci, za níž stojí česká Banka Creditas.

Hello bank pak na vklady do 300 000 Kč nabízí stejný úrok jako Richee – 1,5 %. Případná část nad 300 000 Kč se ale neúročí vůbec. I spořicí účet od Hello bank si můžete založit bez dalších podmínek a bez poplatků. Hello bank funguje od podzimu 2017, vznikla přeměnou z úvěrové společnosti Cetelem patřící do francouzské skupiny BNP Paribas.

Mezi elitu letos na jaře pronikla Moneta Money Bank. Její spořicí účet láká na 1,2 % pro vklady až do 500 000 Kč. Případná část nad půl milionu se úročí minimální sazbou 0,1 %. Moneta nabízí dvě varianty, liší se jenom nepatrně: Dosavadní klienti Monety si můžou sjednat spořicí účet nazvaný Spoření 1. Zcela noví zájemci si můžou přes web založit účet Spoříto. Sazby jsou stejné, u varianty Spoření 1 je ale nutné počítat s minimálním zůstatkem 200 korun, který může banka blokovat po celou dobu trvání smlouvy.

Kam s nimi?

Stavební spořitelny mají zájem o nové klienty a lákají na lepší úrokovou sazbu nebo alespoň slevu na poplatku za uzavření.

Porovnání stavebního spoření: Kdo nabízí nejlepší

Banka Creditas – tentokrát nejde o aplikaci Richee – úročí část vkladu do 750 000 Kč sazbou 1,1 %, část nad tuto hranici dokonce 1,3 %. Vyšší odměna za vyšší vklady je na trhu výjimkou, protože většina bank je naopak „trestá“ nižšími nebo nulovými úroky.

Všechny další spořicí účty, na které můžete snadno dosáhnout bez podmínek, už mají úrok pod jedno procento – a to s výrazným odstupem za těmi nejlepšími. Šesté místo patří Sberbank, jejíž účet nazvaný Fér spoření Plus dává 0,53 % na zůstatky do 300 tisíc korun. Od 20. srpna by tahle základní sazba měla klesnout na 0,23 %. Od poloviny června se naopak líp úročí vyšší vklady: 0,35 % na část od 300 tisíc do jednoho milionu, 0,45 % do tří milionů a 0,55 % nad tři miliony. Oproti konkurenci bohužel u Sberbank musíte počítat i s poplatkem pět korun za odchozí platbu, pokud si úspory (nebo jejich část) převádíte do jiné banky.

Odměna za věrnost

U některých dalších bank můžete vyšší úrok dostat jako odměnu za věrnost – tedy když si tam zařídíte i běžný účet a aspoň trochu ho používáte. Vedle spořicích účtů, které jsme už popsali ve skupině „bez podmínek“, se tak nad jedno procento dá dostat u Air Bank, Equa bank, Sberbank a Raiffeisenbank.

Nejlepší podmínky v téhle kategorii pro menší vklady nabízejí Air Bank a Equa bank.

Když aspoň pětkrát v měsíci zaplatíte kartou Air Bank, úročí se vám vklady do 250 000 Kč sazbou 1,3 %, případná vyšší část už jenom 0,4 %. Znamená to, že v Air Bank musíte mít jednu ze dvou variant běžného účtu: Malý tarif je bez poplatku za měsíční vedení, přičemž všechny základní služby jsou zdarma (odchozí a příchozí platby nebo výběr z vlastních bankomatů). Velký tarif je za 100 korun a v ceně jsou například i výběry z bankomatů konkurenčních bank (po celé EU) nebo platby v eurech. Aspoň procentní úrok pak můžete dostat ještě na dalších 100 000 Kč uložených na běžném účtu – při stejné podmínce pěti plateb kartou za měsíc.

Rozhovor

Radomír Lapčík vybudoval Moravský peněžní ústav – jednu z největších záložen v zemi, která se začátkem letošního roku změnila na Trinity Bank. V rozhovoru pro Peníze.cz vysvětluje, proč může nová banka fungovat i bez karet, proč ji chce rozšířit do Švýcarska nebo Německa a proč zůstane v investicích konzervativní. Třeba bitcoin je podle Lapčíka výkřik, před kterým chce klienty chránit.

Sázíme na dobré spoření. Karty jsou detail, říká šéf nové banky

Úrok 1,3 % nabízí i Equa bank u Spořícího účtu Hit. Nově se týká vkladů až do 300 000 Kč (dosud 200 000 Kč), zatímco část nad tento limit se úročí jenom 0,2 % (a kdo by tam měl přes 10 milionů, dostane už jenom 0,1 %). A jaká je ta podmínka? Na 1,3 % dosáhne ten, kdo aspoň třikrát za měsíc zaplatí kartou od Equa bank. Není to tak těžké, protože běžný účet i karta jsou bez poplatků a do limitu se počítají jakékoliv platby. Kdo to přesto nezvládne, dostane jenom základní úrok 0,2 %. Na vyšší sazbu dosáhne i ten, kdo má v Equa investováno aspoň 50 000 Kč. Jde o alternativní podmínky, není tedy nutné splnit obě současně.

Equa kromě Spořicího účtu Hit nabízí i produkt jménem Spořicí účet. Ten je zajímavější naopak pro vyšší vklady: nad 500 000 Kč je úročí 1,2 %, nižší částky jenom 0,2 % (a to i v případě, že celkový zůstatek přesahuje půl milionu). Oproti Hitu není potřeba platit kartou nebo investovat.

Nad jedno procento se dostanete i u Sberbank. Když spojíte už zmíněné Fér spoření Plus s běžným účtem nazvaným Fér konto (kromě jeho varianty Mini), dostali jste doteď úrok 1,03 % na vklady do 300 000 Kč. Od 20. srpna má klesnout na 0,8 %. Lidé, kteří si do konce srpna sjednají nový účet, ale získají 1,13 %. Jak snadno splníte klíčovou podmínku? Varianta běžného účtu Aktiv stojí 99 Kč měsíčně, varianta Optimal 199 Kč měsíčně. Obě můžete mít zadarmo, když vám z účtu odejde aspoň pět plateb měsíčně – do limitu se počítají i platby debetní kartou. Na variantu Optimal bez poplatků dosáhne i ten, kdo má ve Sberbank uložený aspoň milion korun.

Sberbank teď dobře úročí i vyšší vklady: částky od 300 tisíc do jednoho milionu se úročí 1,2 %, od jednoho do tří milionů 1,45 % a vklady nad tři miliony 1,5 %. Opět to platí jenom pro nově založené účty do konce srpna, zřídit si je ale můžou i dosavadní klienti.

Rovné procento – ale jenom do 150 000 Kč – nabízí také Raiffeisenbank u spořicího účtu nazvaného eKonto XL, už je to ale trochu komplikovanější. Musíte mít i běžný účet eKonto ve variantě Smart nebo Komplet a současně splnit dvě podmínky: Na běžný účet vám přijde aspoň 15 000 Kč měsíčně a odejdou z něj aspoň tři platby (počítají se i kartou). Když to v daném měsíci nezvládnete, nejenže spadnete z 1 % na 0,1 %, ale ještě zaplatíte 99 Kč za vedení účtu Smart nebo dokonce 250 Kč za účet Komplet (ten i při splnění podmínek přijde na 129 Kč měsíčně).

Spořicí účet od Raiffeisenbank je v našem přehledu jediný, který si nemůžete hned založit online. Na začátku kvůli němu tedy musíte na pobočku, nebo na sebe nechat kontakt na webu banky a čekat na zavolání.

Speciální nabídky

A pak je tu ještě další skupina spořicích účtů. Lákají na vyšší úrok, ale jenom dočasně a jenom pro někoho – což v lepším případě zjistíte na první pohled, v horším až po podrobnějším prozkoumání podmínek.

Třeba budou lákat i vás...

Vysoký výnos a nízké riziko. O tom možná sníte, když uvažujete o investici do firemních dluhopisů. Poradíme, co dělat, aby se ze snu nestala noční můra.

Jedinečná šance, nebo past? Jak poznat rizikový dluhopis

Vysoké úroky se dobře „prodávají“ v reklamní kampani. Dokážou bodovat v jednoduchém porovnání, když autoři hodnotí jenom čísla bez dalších souvislostí. Většinou míří na nové klienty. Vždycky se proto vyplatí podívat nejenom na „háčky“, ale hlavně na to, jak se banky chovají k dosavadním klientům, tedy jaké podmínky jim nabízejí dlouhodobě.

Raiffeisenbank vábí nováčky na tři procenta. Takový úrok ale garantuje jenom na šest měsíců. „Při aktivním využívání osobního účtu získáte atraktivní úročení i po uplynutí šesti měsíců,“ slibuje. Co to znamená ve skutečnosti? V lepším případě spadnete na jedno procento, které jsme popsali o pár řádků výš. To sice není tak špatné, ale pořád musíte plnit zmíněné podmínky: Tedy mít aspoň běžný účet eKonto Smart, na který vám každý měsíc přijde přinejmenším 15 000 Kč a odejdou aspoň tři platby. Zvýhodněný 3% úrok (po půl roce 1 %) se vztahuje jenom na vklady do 150 000 Kč, pro část do 500 000 Kč pak klesá na pořád ještě solidních 0,7 %.

Tři procenta figurují i v nové kampani ČSOB na podporu produktu nazvaného Duo Profit. Jde ale o kombinaci spořicího účtu a investice do podílového fondu. Minimální výše investice přitom dosahuje 30 000 korun. Na spořicí účet pak může klient uložit maximálně tolik, kolik dal do fondů. A zmíněný úrok je jenom pro nové zájemce.

Dvě procenta vyzdvihuje kampaň ING Bank. Tentokrát sice míří i na dosavadní klienty, jenže takový úrok dostanete jenom na šest měsíců; pak klesne na standardní úroveň, která se už dlouho drží na 0,5 %. A hlavně: Dvěma procenty se úročí jenom nové vklady – tedy to, co jste v ING neměli uloženo před začátkem akce. Že jste bance věrní už pět let a máte tam půl milionu? Nezájem. Přidejte aspoň korunu – a jenom ta se vám bude úročit dvěma procenty, zbytek 0,5 %.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Akční nabídku má pro nové klienty i Wüstenrot. Hraje férově, neskrývá žádné další podmínky ani poplatky, akorát to vypadá trochu komplikovaně. Základní sazba pro vklady do 30 000 Kč je 0,1 %, stejně jako pro vklady nad 1 500 000 Kč. Základní sazba pro vklady od 30 000 Kč do 1 500 000 Kč je 0,5 %. Ve všech případech se pak ale danou sazbou úročí celý zůstatek, ne jenom jeho příslušná část. Nejvýhodnější je tedy mít uloženo aspoň 30 tisíc, ale ne víc jak jeden a půl milionu.

Když si u Wüstenrotu založíte spořicí účet do konce letošního června, získáte do konce roku bonus 0,6 %. Celkem tak můžete dosáhnout na 1,1 %. A dalších 0,1 až 0,5 % navíc získají noví i dřívější klienti při fixaci vkladu (aspoň 10 000 Kč) na tři až dvanáct měsíců – tedy když vlastně přemění spořicí účet na termínovaný vklad. Kdo si nevybere úspory dřív, může tak v součtu dosáhnout až na 1,6 %.

Když dáte víc, dáme taky víc

Většina bank teď o vysoké vklady nestojí. Výjimkou jsou už zmíněné Expobank s 1,6 % bez omezení, Trinity s 1,58 % nebo 1,38 % také bez omezení, Sberbank (se sazbou až 1,5 % pro část vkladu nad tři miliony) nebo Creditas, která má od 750 000 Kč úrok 1,3 %. Lepší podmínky pro vklady nad půl milionu nabízí i Equa (u Spořicího účtu bez dodatku Hit), sazba s rostoucím vkladem stoupá také u Fio banky

Jenom o bohatší klienty má zájem privátní J&T Banka. Když u ní máte celkově uloženo (včetně investic) aspoň půl milionu korun, dostanete úrok 1,2 % na účtu Clear Deal s jednodenní výpovědní lhůtou, takže jde prakticky o spořicí účet.

Nejlepší spořicí účty pro vklad 250 000 Kč (kromě dočasných marketingových akcí jenom pro část zájemců)

BankaNázevZa rok dostanete (po zdanění, ale bez započtení inflace)Podmínky
ExpobankNeo účet253 421 Kčbez podmínek (jde o běžný účet)
Hello bankHello spoření253 206 Kčbez podmínek
Richee (Creditas)Richee účet253 206 Kčbez podmínek (jde o běžný účet)
TrinitySpořicí účet Výhoda+252 948 Kčbez podmínek (počítáme standardní sazbu pro dosavadní klienty, u nových účtů lze získat vyšší – podrobnosti v článku)
Equa bankSpořicí účet Hit252 777 Kčaspoň tři platby kartou měsíčně nebo 50 000 Kč na investicích
Air BankSpořicí účet252 767 Kčaspoň pět plateb kartou měsíčně
MonetaSpoříto, Spoření 1252 562 Kčbez podmínek
ExpobankNeo účet252 562 Kčjde o běžný účet, standardně za paušál 100 Kč měsíčně, do konce roku bez poplatků (při založení do konce června)
J&T BankaClear Deal Vklad252 560 Kčjednodenní výpovědní lhůta, podmínkou je mít v bance celkově aspoň 500 000 Kč (vklady nebo investice)
CreditasSpořicí účet252 348 Kčbez podmínek
SberbankFér spoření Plus252 198 Kčs běžným účtem (aspoň pět odchozích plateb měsíčně), počítáme standardní sazbu pro dosavadní klienty, u nových účtů lze získat vyšší
RaiffeisenbankeKonto XL251 492 Kčs běžným účtem (příjem aspoň 15 000 Kč a aspoň tři odchozí platby měsíčně)

Nejlepší spořicí účty pro vklad 1 500 000 Kč (kromě dočasných marketingových akcí jenom pro část zájemců)

BankaNázevZa rok dostanete (po zdanění, ale bez započtení inflace)Podmínky
ExpobankNeo účet1 520 528 Kčbez podmínek (jde o běžný účet)
TrinitySpořicí účet Výhoda+1 517 690 Kčbez podmínek (počítáme standardní sazbu pro dosavadní klienty, u nových účtů lze získat vyšší – podrobnosti v článku)
SberbankFér spoření Plus1 516 275 Kčs běžným účtem (aspoň pět odchozích plateb měsíčně); výjimečně zařazujeme lepší sazbu pro nové účty založené do konce srpna, abychom ukázali její porovnání s ostatními v této kategorii
CreditasSpořicí účet1 515 378 Kčbez podmínek
J&T BankaClear Deal Vklad1 515 359 Kčjednodenní výpovědní lhůta
EquaSpořicí účet1 511 102 Kčbez podmínek, neplést ale se Spořicím účtem Hit
FioFio konto1 507 028 Kčbez podmínek

S většími úsporami máte samozřejmě víc šancí, že vám některé banky dají i individuální nabídku.

Jednoocí králové

Úroky z nejlepších spořicích účtů sice mírně rostou, přesto jejich přehled dál připomíná jednooké krále mezi slepými. Meziroční inflace se blíží třem procentům a i kdyby zase klesla, pod dvě procenta se dlouhodobě jen tak nedostane. Spořicí účty proto mají smysl jen pro bezpečné uložení peněz, které chcete mít kdykoliv k dispozici. Každopádně s nimi přicházíte o méně peněz, než kdybyste je nechávali na běžném účtu s prakticky nulovým úrokem.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2019 10:46, DK

Tabulky by byly vyrazne prehlednejsi, kdybych v nich bylo krome ("k 10k CZK ziskate" po zdaneni) bylo i hrube procento uroku.

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services