Ještě lepší spoření. Nejvyšší úrok dá Trinity Bank nováčkům

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 5. 2019

Nová Trinity Bank, jejíž spořicí účet nazvaný Výhoda+ už doteď patřil mezi nejlepší na trhu, ode dneška zvyšuje úroky. Standardní sazba pro dříve založené účty stoupne z 1,18 na 1,38 procenta, je automaticky dostupná pro všechny bez podmínek. Prvních osm tisíc nově založených účtů získá dokonce úrok 1,58 procenta.

Na vyšší úrok dosáhnou především zcela noví klienti, kteří dosud neměli žádnou smlouvu s Trinity ani s jejím předchůdcem – záložnou Moravský peněžní ústav. Můžou ji ale získat i dosavadní klienti banky, když si založí nový spořicí účet a pošlou na něj nový vklad – tím se rozumí peníze, které doteď neměli uložené jinde v Trinity.

„Akce se tedy mohou zúčastnit i klienti, kteří už mají spořicí účet Výhoda+ zřízený před 15. květnem. Pokud chtějí využít sazby 1,58 % p.a., musí si zřídit nový (další) účet Výhoda+ a vložit nové peníze, ne převést z jednoho účtu v Trinity Bank na druhý," potvrzuje mluvčí Trinity Bank Eva Čerešňáková.

„Za nový vklad je považován vklad hotovosti nebo převod peněžních prostředků z jiné finanční instituce; příchozí úhrady z jiných účtů vedených u Trinity Bank jsou vyloučeny,“ uvádí se v podmínkách akce. Přípustné podle nich není ani obcházení pravidel, tedy hlavně výběry z účtů a jejich následné vložení na nový spořicí účet. 

„V rámci spořicích účtů se jedná o nejvyšší sazbu na trhu bez omezujících podmínek, např. bez omezení výše vkladu, doby platnosti zvýhodněné sazby, s úročením celé vložené částky, bez nutnosti vedení běžného účtu nebo nutnosti využívání dalších bankovních produktů. Samotné založení účtu je velmi rychlé, jednoduché a transparentní s možností uzavření na pobočce, prostřednictvím kurýra nebo online,“ říká mluvčí.

Kam s penězi?

Přemýšlíte, jak bezpečně zhodnotit volné peníze? Ani ty nejlepší termínované vklady je nemusí ochránit před inflací. Banky navíc mají silného konkurenta: stát.

Nejlepší termínované vklady: Ochrání před inflací, když dají víc než spořák?


Inflace stoupla už na tři procenta. Co dělat s úsporami, když chcete aspoň udržet jejich hodnotu, ideálně je i zhodnotit? Sečetli a podtrhli jsme to za vás.

Jak porazit rostoucí inflaci? Spořicí účet nestačí, prošli jsme další možnosti


Ani jeden ze „starých“ fondů loni neporazil inflaci. Jenom jediný se dostal aspoň nad hranici jednoho procenta. Přesto poprvé v posledních pěti letech výnosy rostly.

Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Známe výsledky fondů

Z podmínek akce skutečně nevyplývá, že by zvýhodněný úrok 1,58 % byl předem časově omezený. Zároveň ale banka neslibuje, že ho po udrží aspoň po určitou dobu. Obecně tedy – stejně jako u všech spořicích účtů – platí, že úrok může kdykoliv ze dne na den změnit. Tím se spořicí účty liší od termínovaných vkladů, u nichž banky garantují stejnou sazbu po předem dané období; na druhou stranu ze spořicích účtů si lze peníze kdykoliv vybrat, zatímco u termínovaných vkladů je to přinejmenším komplikovanější.

Vyšší sazbu na spořicím účtu nabízí Raiffeisenbank. Tři procenta ale získají jenom zcela noví klienti, jenom na půl roku a při splnění náročnějších podmínek – musí si založit i běžný účet, jehož vedení není automaticky bez poplatků. Dvě procenta pak nabízí ING Bank, ale jen pro nové vklady a jen na půl roku. 

V koutě nechce zůstat ani Air Bank

Od 15. května zvyšuje úroky na spořicím účtu i Air Bank, oznámila to už v pondělí. Lidé můžou nově dosáhnout maximálně na 1,3 procenta ročně, doteď to bylo rovné jedno procento.

Tento úrok se vztahuje na část vkladu do 250 tisíc korun a dostanou ho jenom klienti, kteří pětkrát za měsíc zaplatí kartou, platební nálepkou nebo aplikací v mobilu. Hodnota platby (nákupu) může být jakákoliv..

Air Bank také zvyšuje úrok na část vkladů, které na spořicím účtu přesahují úroveň 250 tisíc korun. Nově se budou úročit 0,4 % místo dosavadních 0,2 %.

Naopak sazbu na běžném účtu Air Bank nemění. Kdo v daném měsíci zaplatí aspoň pětkrát platební kartou, získá úrok jedno procento pro vklady do 100 tisíc korun.

Dvě jedničky bez podmínek

Jedničkami mezi spořicími účty, které si můžete založit úplně snadno a bez podmínek, dál zůstávají Richee a Hello Bank. Jejich vedení je bez poplatků a nemusíte současně využívat jiné služby stejné banky.

Král této skupiny se jmenuje Richee. Přestože formálně nejde o spořicí, ale běžný účet, rozdíl v praxi nepoznáte. Na vklady do 300 000 Kč dostanete úrok 1,5 % ročně, na případnou část nad tuto hranici pak 0,5 %. Účet Richee si založíte jenom přes stejnojmennou mobilní aplikaci, za níž stojí česká Banka Creditas.

Když zůstaneme u spořicích účtů, které se tak opravdu jmenují, je jedničkou Hello bank. Na vklady do 300 000 Kč nabízí stejný úrok jako Richee – 1,5 %. Případná část nad 300 000 Kč se ale neúročí vůbec. I spořicí účet od Hello bank si můžete založit bez dalších podmínek a bez poplatků. Hello bank funguje od podzimu 2017, vznikla přeměnou z úvěrové společnosti Cetelem patřící do francouzské skupiny BNP Paribas.

Zatím poslední velký přehled nejlepších spořicích účtů jsme přinesli před týdnem, podívejte se i na nejlepší termínované vklady.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services