Novinky z bank a pojišťoven: Vyšší úroky, hypotéky bez poplatku a nové cestovko

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 3. 4. 2018
Jarní Hypodny, Twisto karta s cestovním pojištěním a výhodnější termínované vklady. Projděte si přehled novinek, které v březnu přichystaly tuzemské banky a pojišťovny.
Novinky z bank a pojišťoven: Vyšší úroky, hypotéky bez poplatku a nové cestovko

V uplynulém měsíci bylo rušno především v oblasti termínovaných vkladů a spořicích účtů. Dobrá zpráva pro střadatele: úroky ve většině případů rostly.

  • Hello bank! zvedla úrokovou sazbu na běžném i spořicím účtu – z tří desetin procenta na 0,6 procenta. Klienti ovšem můžou s úročením svých vkladů počítat pouze u zůstatku do 100 tisíc korun na běžném účtu a 300 tisíc korun na účtu spořicím. Vklady nad tuto hranici Hello bank! neúročí.
  • I J&T Banka zvedla úrok plošně – o 0,2 procenta si polepší klienti s termínovaným vkladem a vkladem s tříměsíční výpovědní lhůtou pro právnické osoby a podnikající fyzické osoby. S vyšším úrokem lze počítat i v případě termínovaného vkladu pro nepodnikající fyzické osoby v cizích měnách. Podrobnosti zde.
  • Sberbank nově úročí termínované vklady na jeden rok sazbou 0,6 procenta, vklady na dva roky sazbou 0,8 procenta a tříleté vklady nabídnou úrok 1,1 procenta.
  • Expobank zvýšila úrokovou sazbu u Firemních úsporných účtů v USD z 0,58 procenta na 0,67 procenta. Nové sazby mají i Termínované vklady v USD – přehled zde.
  • Artesa, spořitelní družstvo naopak úroky snížila. Změna se týká termínovaných vkladů i spořicího vkladu. Sazby šly dolů plošně – o 0,35 procenta, konkrétně u Termínovaného vkladu Artesa Standard, Termínovaného vkladu Artesa Premium a spořicího vkladu s výpovědní lhůtou Jistota.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Vedle úroků se banky zaměřily na nové služby a aplikace:

  • Komerční banka spustila nový web a také spolupráci se společností Fakturoid. Živnostníci a podnikatelé (majitelé podnikatelských kont) tak můžou vystavovat faktury v internetovém bankovnictví. Základní verze Fakturodiu, která umožňuje fakturaci na pět obchodních partnerů, je zdarma. Kdo chce pokročilejší verzi, musí počítat s ročním poplatkem.
  • I MONETA Money Bank cílí na živnostníky – ti mají nově možnost objednat si kreditní kartu MONETA Bussines Card online, bez nutnosti návštěvy pobočky a dokládání daňového přiznání. Žádost lze vyplnit v internetovém nebo mobilním bankovnictví.
  • Klienti banky Creditas zase můžou spravovat platební karty skrze mobilní bankovnictví. S novou funkcí lze aktivovat nebo blokovat karty, spravovat limity, měnit PIN nebo 3D Secure telefonního čísla.
  • Klienti Raiffeisenbank se nově přihlásí do mobilního bankovnictví pomocí otisku prstu.

Pro zájemce o investice přibyl v březnu nový fond:

  • Raiffeisen strategie balancovaná od investiční společnosti Raiffeisen. Novinka představuje střední cestu mezi konzervativní a progresivní investiční strategií. Krom toho Raiffeisen změnila názvy fondů stávajících: Raiffeisen fond flexibilního růstu nově klienti najdou pod názvem Raiffeisen strategie konzervativní a Raiffeisen fond dividendový jako Raiffeisen strategie progresivní.

Úroky ale rostly i u hypotečních úvěrů. Dražší hypotéky banky a stavební spořitelny mírní alespoň odpuštěním některých poplatků.

  • O jednu desetinku procenta se zdražovalo u mBank. mHypotéku Light s LTV do 80 a tříletou fixací lze nyní získat se sazbou od 2,19 procenta, pětiletou fixaci banka nabízí s úrokem od 2,39 procenta.
  • S vyšší sazbou přišla také hypoteční banka Wüstenrot. O dvě desetiny procenta tak podražila Hypotéka pro vlastní bydlení a Hypotéka Refin s LTV do 80 procent hodnoty nemovitosti. Spolu s vyššími sazbami ovšem Wüstenrot vyhlásila poplatkové prázdniny. Bez poplatků za zpracování a poskytnutí úvěru lze od března sjednat Hypotéku pro vlastní bydlení a Hypotéku na cokoliv. U Hypotéky Refin mohou klienti zažádat o fixaci až na 7 let a získat interní ocenění nemovitosti za sníženou cenu.
  • Poplatky odpouští i Raiffeisenbank. V rámci jarních Hypodnů získají zájemci o hypotéku bonus pět tisíc korun. Podmínkou pro připsání bonusu je doložení kompletní žádosti o úvěr. Za poskytnutí a správu standardní hypotéky se navíc neplatí žádný poplatek. Klienti, kteří aktivně využívají účet eKonto SMART nebo eKonto KOMPLET, pak můžou uplatnit slevu z úrokové sazby ve výši 1 procentního bodu. Raiffeisenbank krom toho přichází se službou bezplatného ocenění kupovaných bytů v rámci takzvaných cenových map. Jarní Hypodny trvají do prvního června.
  • Proti proudu jde Modrá pyramida, která naopak snížila úrok o Hypoúvěru s LTV 80. Nová sazba dělá 2,69 procenta. Pokud zájemci stihnou podat žádost do osmého dubna, stavební spořitelna jim odpustí poplatek za zpracování úvěru a odhad nemovitosti.
  • UniCredit Bank zvýšila úrokovou sazbu u PRESTO Půjčky Převedení úvěru z 2,9 procenta na 4,9 procenta. Klienti, kteří půjčku převedou do konce května, ale můžou získat odměnu. Podmínkou je řádné splácení úvěru, zároveň nesmíte půjčku splatit předčasně. Jakmile půjčku doplatíte, banka vyplatí odměnu – 15 % z výše půjčky u úvěrů na 60 až 71 měsíců, 20 % u úvěrů na72 až 83 měsíců a 25 až 40 % u úvěrů v rozmezí 84 a 96 měsíců.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Několik novinek si pro klienty přichystaly i pojišťovny.

  • Allianz přišla s vylepšením asistenčních služeb – klientům nově nabízí video chat s lékařem. Diskutovat s lékaři lze přes mobilní telefon nebo počítač. Video chat je k dispozici 24 hodin denně na adrese: www.medickaasistence.cz.
  • Pojišťovna UNIQA oznámila spolupráci se službou Twisto, která svým uživatelům nabízí odložené platby. Pojišťovna nyní poskytuje držitelům platebních karet Twisto Premium celoroční rodinné cestovní pojištění. Pojistka zahrnuje krom léčebných výloh také asistenční služby, úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti. Pojištění platí pro všechny členy rodiny, kteří cestují společně s držitelem karty a vztahuje se na opakované výjezdy do zahraničí a pobyty v délce až 30 dní. Aktivace účtu Twisto Premium je navíc do konce června zdarma.
  • Novinku si pojišťovna UNIQA připravila také pro klienty s životním pojištěním DOMINO. Nově lze jako součást pojištění sjednat speciální krytí pro případ nutné operace. Pojištění se vztahuje na chirurgické zákroky spojené s hospitalizací (minimálně 48 hodin) i pro jednodenní chirurgii nebo nezbytnou plastickou operaci v důsledku úrazu, nemoci nebo těhotenství. U jednodenní chirurgie ovšem pojišťovna vyplácí pouze třicet procent sjednané pojistné částky.
  • Pojišťovna České spořitelny na konci března oznámila jarní akci. Klientům, kteří si od 1. dubna do 30. června v rámci životního pojištění FLEXI sjednají připojištění vážných nemocí, vyplatí pojišťovna dvojnásobek pojistné částky, jestliže v budoucnu onemocní některou z vážných nemocí přenášených klíštětem.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services