Srovnání spořicích účtů: Na spořicí frontě klid

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 15. 10. 2015 | 12 komentářů
Kdo vám dnes nejlépe zhodnotí sto tisíc a milion korun? Přečtěte si naše velké srovnání spořicích účtů. Dopředu upozorňujeme, že vás pohled na žebříček nejlepších ani tentokrát příliš nepotěší.
Srovnání spořicích účtů: Na spořicí frontě klid

Jistě jste si už zvykli. Ostatně, každé tři měsíce vám to v naší srovnávačce nejlepších spořicích účtů opakujeme. Úrokové sazby jsou proklatě nízko! A nic nenaznačuje, že by se v nejbližší době mělo cokoli změnit. Banky zkrátka nestojí o to, abyste u nich nechávali peníze spát. Mnohem radši by vám je půjčovaly. Jediná útěcha tak může být alespoň v tom, že úroky na spořácích bezpečně poráží inflaci. Ta byla v září 0,4 procenta.

Okurková sezóna hledačů desetinek procent na spořicích účtech tak dál pokračuje. „Většina bank a záložen v posledních třech měsících žádné změny v sazbách spořicích účtů neprováděla. Za poslední čtvrtrok sazby měnily jen tři menší banky a jedna záložna. Air Bank zvýšila sazbu pro své aktivní klienty o 0,3 procenta. O stejnou hodnotu zvedlo úrok u vyšších vkladů spořitelní družstvo Artesa. A Equa bank a Waldviertler Sparkasse Bank sazby snižovaly, a to 0,1 až 0,25 procenta,“ popisuje šéfredaktor portálu Finparád.cz Zdeněk Bubák, co je kolem spořicích účtů, respektive jejich úroků nového.

Vývoj úroků spořicích účtů

Všechny banky a kampeličky, spořicí účty bez výpovědní lhůty. Zvětšíte klikem. Zdroj dat Finparáda.cz

Odměna pro aktivní klienty

Ta tam je snaha bank a kampeliček nalákat klienty na vysoce úročené spořicí účty. Dnes se už boj finančních institucí definitivně přesunul na pole běžných účtů, které můžete mít skoro všude zdarma. Jen je potřeba konto opravdu používat.

Banky odměňují aktivní klienty lepšími úroky i na spořicích účtech. Nejde o žádné velké terno, pár desetinek procenta navíc ale už z principu potěší každého. U některé banky musíte pro lepší úročení používat její běžný účet a utrácet peníze platebními kartami. U jiných zase za lepší úrok platíte výpovědní lhůtou, které spořák přibližuje spíš termínovanému vkladu. A tím je asi marketingová kreativita vyčerpaná. „Podle mě budou banky a záložny ve vymýšlení nových konstrukcí pro nalákání klientů na spořicí účty stále méně aktivní. Budou se opakovat známé varianty, například vyšší sazba pro ty, kteří si nějakou dobu peníze nevyberou či bonus za nějaké chování na běžném účtu – minimální příjem, počet plateb kartou a podobně. Sazby ale budou stále na nízké úrovni,“ předpokládá Zdeněk Bubák.

Lovíte bobříky spoření?

Výhodnější úrokové sazby si musíte zasloužit. Sestavili jsme pro vás přehled bobříků spoření, za jejichž ulovení budete nejlépe odměněni. Ale pozor, nezapomínejte, že spoření nejsou jenom spořáky, určitě pořád ještě není od věci podívat se třeba na stavební spoření.

Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 1,43 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účetFÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 1,63. Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde alespoň 15 tisíc korun. V opačném případě stojí měsíčně bez koruny stovku.

Moravský peněžní ústav – komu nevadí vyšší členský vklad, může se vypravit do kampeliček. Nejlepší podmínky z nich dnes nabízí Moravský peněžní ústav, který na Spořicím účtu Výhoda nabízí pro úložku sto tisíc korun solidní úrok 1,5 procenta. V případně milionového vkladu dostanete u této instituce úrok 1,3 procenta, což je dokonce nejvyšší sazba na trhu.

Air bank – nově nabízí zvýhodněný úrok na spořicím účtu i banka Petra Kellnera. Její Spořicí účet s bonusem vám zajistí oproti běžné sazbě na spořicím účtu čtyři desetiny procenta navíc, tedy sazbu 1,5. Abyste na zvýhodněný úrok dosáhli, musíte v daném měsíci provést alespoň pět plateb kartou.

Equa bank – pokud budete aktivně využívat běžný účet této banky, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu procentu naroste úrok ještě o další půl procento. Aktivním využíváním účtu jsou myšleny příchozí transakce přesahující v daném měsíci alespoň deset tisíc korun, nebo tři platby kartou u obchodníka.

ZUNO – také v této bance můžete na spořicím účtu dosáhnout na úrok 1,5 procenta. Musíte mít ale zřízený běžný účet PLUS. A ten máte zdarma pouze v případě, že měsíčně utratíte kartou alespoň tři tisíce korun. A pozor – v měsíci, kdy ze spořicího účtu odesíláte nějaké peníze, se vám úspory neúročí.

Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít u této instituce úrok 1,3 procenta. Tento spořák si ale můžou založit jen klienti, které už mají u banky sjednané služby eKonto Smart nebo eKonto Komplet. Například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde alespoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce.

Srovnejte si to

Nebo to nechejte srovnat nás. Umíme vybrat nejšikovnější ve všech kategoriích běžných spořicích produktů:

Kampeličky pod tlakem

V našem žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů pravidelně bodovaly také kampeličky. Dnes už je ale situace jiná. Novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, kterou společnými silami prosadily Ministerstvo financí a Česká národní banka, kampeličkám pořádně komplikuje život. Od 1. července začalo platit pravidlo, podle kterého se členům družstva může úročit jen desetinásobek členského vkladu. Pokud tedy budete chtít na spořicí účet u některé kampeličky vložit a zhodnocovat tam sto tisíc korun, počítejte s tím, že z peněženky budete muset vytáhnout ještě navíc deset tisíc na členský vklad. Ten je sice vratný a zhodnocuje se na základě hospodaření družstva, jenže – a to je ten fígl – netýká se ho pojištění vkladů, takže o něj v případě krachu můžete přijít. Kvůli těmto komplikacím jsme se rozhodli z našeho žebříčku jednoduchých spořicích účtů vyloučit všechny záložny.

Záložny se tak musí vyrovnávat s nepříjemným „zásahem shůry“. Ty největší už se chystají v dohledné době transformovat na banku, aby se konkurenční nevýhody co nejrychleji zbavily. Nejdále je v tomto procesu Moravský peněžní ústav, který předložil ČNB žádost o udělení bankovní licence už letos 20. srpna. „Příprava žádosti byl vyčerpávající proces, který trval bezmála tři měsíce. Pracovali jsme na ní ve spolupráci s předními odborníky v oblasti auditu a právního poradenství. V čele tohoto týmu stál bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma,“ přibližuje generální ředitel Moravského peněžního ústavu Radomír Lapčík a dodává, že žádost byla předána v pěti pořadačích, které obsahovaly 839 dokumentů celkem o 4113 stranách.

Nejlepší spořicí účty

Pro naše srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Tabulce nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun opět vévodí Sberbank, která nabízí klientům produkt FÉR spoření PLUS s úrokem 1,43 procenta. Banka navíc garantuje aktuální výši úrokové sazby do konce června 2016. Za rok se vám tak stotisícový vklad ve Sberbank rozroste o dalších 1222 korun. Zůstatek na účtu se úročí měsíčně. Počítejte s tím, že každá odchozí platba do cizí banky vás vyjde na pět korun.

O stříbro se se s úrokem 1,1 procenta dělí hned tři banky – Air Bank, Expobank a ZUNO –, u kterých si po roce spoření budete moci ke stotisícovému vkladu přičíst 939 korun.

Air Bank vám touto sazbou bude zhodnocovat vklady do 250 tisíc korun. Nad tento limit se už ale úrok snižuje na 0,5 procenta. Odchozí platby jsou zdarma.

U Zuno bank platí úrok 1,1 procenta do 300 tisíc korun. U vyšších částek už ale budete mít nárok jen na 0,6 procenta. Odchozí platby jsou sice zdarma, počítejte ale s tím, že v měsíci, ve kterém ze spořicího účtu odešlete peníze jinam, vám banka nepřipíše žádný úrok.

V Expobank máte na sazbu 1,1 procenta nárok až do částky 13,5 milionu korun. Tento úrok banka navíc garantuje po dobu dvanácti měsíců. Jedna odchozí platba v měsíci je zdarma, každá další váš ale už přijde na 70 korun.

Třetí příčka patří Equa bank, která nabízí jednoduchý spořicí účet s úrokem jedno procento. Abyste měli odchozí platby zdarma, budete si muset požadovaný obnos nejdříve převést na běžný účet.

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Sberbank

FÉR spoření PLUS

1,43

101 222,29

měsíčně

Air Bank

Spořicí účet

1,1

100 939,01

měsíčně

Expobank

Spořicí účet GARANT

1,1

100 939,01

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

1,1

100 939,01

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

1

100 853,32

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,7

100 596,62

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,6

100 511,19

měsíčně

Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Také žebříček nejlépe úročených účtů se vkladem jeden milion korun má stejného lídra jako posledně. Díky úroku 1,1 procenta se v čele drží Expobank, která vám po roce k milionové úložce přidá 9390 korun.

Na druhém místě je Sberbank, která úložky do tří set tisíc korun úročí sazbou 1,43 procenta. Nad tento limit už ale úrok klesá na 0,83 procenta. Vklad milion korun se vám tak rozroste o 8612 korun.

Bronz patří Equa bank, která vám za rok zhodnotí milionový vklad o 0,8 procenta, takže na váš účet přibyde 7162 korun. 

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Expobank

Spořicí účet GARANT

1,1

1 009 390,17

měsíčně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

1,43 (od 300 tisíc 0,83)

1 008 612,83

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,8

1 007 162,28

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

1,1 (od 300 tisíc 0,6)

1 006 389,93

měsíčně

Air Bank

Spořicí účet

1,1 (od 250 tisíc 0,5)

1 005 535,78

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,6

1 005 111,94

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,7 (od 500 tisíc 0,5)

1 005 109,94

měsíčně

Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2015 5:48, la_da

Který spořák je nejlepší, to už vím. Teď jenom čekám aby mně někdo poslal nějaký ten milionek, abych mohl potvrdit že peníze.cz nelžou.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky útočí

22. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Srovnání termínovaných vkladů: Kampeličky útočí

Družstevní záložny se rozhodly zabojovat o klienty navýšením úroků na termínovaných vkladech. Přečtěte si, jaké instituce vám dnes nejlépe zhodnotí úspory, když je u nich necháte spát... celý článek

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Podívejte na ty úroky! Ale nezapomeňte si vzít lupu

20. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Podívejte na ty úroky! Ale nezapomeňte si vzít lupu

Pohled na žebříček nejlépe úročených spořicích účtů asi nikoho nepotěší. I když jeho lídři hravě předčí oficiální inflaci, peníze vám moc nezhodnotí. Přečtěte si, kdo vám dnes nejvíc... celý článek

Očima expertů: Nová pravidla přirdousí kampeličky. Je to fér?

22. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Nová pravidla přirdousí kampeličky. Je to fér?

Družstevní záložny čekají ještě krušnější krušné časy. Novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech jim výrazně komplikuje život. Nebo i zkrátí. Je přísnější metr správný, nebo... celý článek

Partners Financial Services