Srovnání spořicích účtů: Kdo vám nejvíc přidá ke sto tisícům a kdo k milionu

Víme, který spořicí účet vám dnes nejlíp zhodnotí sto tisíc a který jeden milion korun. Ovšem i u toho nejlepšího se nám trochu příčí mluvit o „zhodnocení“. Ostatně – podívejte se sami.
Srovnání spořicích účtů: Kdo vám nejvíc přidá ke sto tisícům a kdo k milionu

Sešup úrokových sazeb spořicích účtů pokračuje, není už ale tak výrazný jako v předchozích letech. Banky a kampeličky nechtějí, aby od nich lidé přelévali peníze pryč. A tak se snaží běžné klienty příliš nedráždit. „Pokles úroků je patrný jen u větších úložek. O klienty s malými zůstatky banky bojují, což si lze vysvětlit tak, že jim nejde ani tak o peníze klientů, ale o to, aby si klienty udržely a mohly s nimi nadále počítat pro různé typy obchodů,“ vysvětluje šéfredaktor portálu Finparáda.cz Zdeněk Bubák.

Zvětšíte klikem. Zdroj dat Finparáda

Takhle kdybyste si chtěli půjčit…

Že by se ale úroky spořáků vydaly směrem nahoru, to si můžete nechat zajít chuť. Doba konzervativním produktům nepřeje. „Musely by stoupnout krátkodobé úrokové sazby obecně. Vzhledem k současné politice centrálních bank si na to budeme nejspíš muset ještě minimálně rok dva počkat. České banky mají likvidity dost a nic je nenutí platit vkladatelům víc,“ říká Aleš Tůma, finanční analytik společnosti Partners.

Banky tedy peníze mají a o nové vklady příliš nestojí, daleko radši by půjčovaly. Dobře ovšem vědí, že nejvíc potenciálních věřitelů mají mezi svými klienty. Nesnaží se je ale lákat nebo udržovat úroky spořicích účtů, nyní se válčí výhodnými běžnými účty. Jejich výhodnost ale může být relativní, často je podmíněna aktivním využíváním dalších služeb banky.

Podobný trend je nakonec i u spořáků: když chcete výhodnější úrok, musíte se vy a vaše peněženka trochu snažit. „Banky budou nadále vyšší úrokové sazby podmiňovat splněním určitých podmínek, jako je nevybrání peněz z účtu po nějakou dobu (takový spořicí účet se pak ale blíží spíš termínovanému vkladu), nebo nějakou aktivitou klienta na běžném účtu, transakcemi provedenými kartou a podobně,“ potvrzuje Zdeněk Bubák.

Bojovky pro škudlily

Výhodnější úrok není zadarmo. Pokud ho chcete, musíte hezky splnit úkoly, které si na vás banka vymyslí. U některé banky musíte pro lepší úročení spořáku aktivně využívat její běžný účet a utrácet peníze platebními kartami. Jiné si zase toky peněz ze spořicích účtů hlídají výpovědní lhůtou a proměňují je tak v poloviční termínovaný vklad.

Například banka Zuno dá na úložky do tří set tisíc korun úrok 1,5 procenta. Musíte mít ale sjednanou variantu spořicího účtu Plus, navíc v kombinaci s běžným účtem Plus. Ten stojí 68 korun měsíčně, pokud však kartou v daném měsíci utratíte alespoň tři tisíce korun, je vedení účtu zdarma. Abyste na spořicím účtu Plus měli nárok na úročení, nesmíte za celý měsíc z účtu vybírat, v opačném případě se vám úspory nezhodnocují.

Equa bank si zase můžete sjednat Spořicí účet HIT se zvýhodněným úrokem 1,5 procenta pro úložky do dvou set tisíc korun. Musí vám ale na účet měsíčně dorazit alespoň deset tisíc korun, nebo je potřeba třikrát v měsíci použít platební kartu.

Raiffeisenbank vám dá na spořicím účtu eKonto Flexi úrok 1,3 procenta do maximální úložky 150 tisíc korun. Podmínkou je ale mít založený běžný účet eKonto KOMPLET, eKonto SMART nebo eKonto STUDENT.

V našem dnešním srovnání ovšem najdete jen čisté spořicí účty bez přívlastků a speciálních podmínek

Labutí píseň kampeliček?

Česká národní banka a Ministerstvo financí prosadily po pádu velkých kampeliček Metropolitní spořitelní družstvo a WPB Capital novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech. Ta má (ponteciální) klienty kampeliček přimět k tomu, aby se zajímali, komu své peníze svěřují. S ohledem na Fond pojištění vkladů, který garantuje navrácení všech peněz z bankovních vkladů až do výše sta tisíc eur, se o to prý nezajímali.

Už od července začne platit pravidlo, podle kterého se členům družstva může úročit jen desetinásobek členského vkladu. Pokud tedy budete chtít zúročovat sto tisíc jako v našem srovnání, počítejte, že z peněženky budete muset vytáhnout ještě deset tisíc na vklad, který je sice vratný, ale nezhodnocuje se.

Peníze, které v kampeličkách uložíte ještě do července, se vám díky přechodnému období budou do ledna 2018 zhodnocovat za stávajících podmínek. Jestliže si navíc do půlky letošního roku navýšíte členský vklad na víc než 20 tisíc korun, budou se vám vklady úročit v neomezené výši i od ledna 2018.

Anketa

A co vy, máte ještě spořáček?

Zoufalý střadatel dělá zoufalé věci

Leckdo se teď kvůli nízkým úrokům rozhlíží, kam jinam dát peníze, aby aspoň něco vydělaly. Ti, kteří nechtějí riskovat a nepotřebují mít všechny peníze stále po ruce, nechají pravděpodobně úspory spát na termínovaných vkladech. Jenže i jejich úroky už pomalu přestávají být viditelné pouhým okem. A tak se lidé pouštějí do investování, často se ale stává, že místo aby logicky přesedlali z konzervativních vkladů ke konzervativnímu investování do klidnějších podílových fondů, pouštějí se do nejrůznějších dobrodružství. „Klienti se pochopitelně ptají po alternativách. Samozřejmě není řešení vrhat se bezhlavě do rizika. V praxi se často setkávám s tím, že lidé jsou schopni koupit i extrémně rizikové dluhopisy naprosto neprůhledných firem, stačí napsat červenými písmeny garance zhodnocení devět procent ročně,“ říká analytik Tůma. 

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Naší tabulce nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun nově vévodí Sberbank, která už delší dobu nabízí klientům FÉR spoření s úrokem 1,63 procenta. Banka navíc garantuje aktuální výši úrokové sazby do konce ledna 2016. Za rok se vám tak stotisícový vklad ve Sberbank rozroste o dalších 1394 korun. Zůstatek na účtu se úročí měsíčně. Počítejte s tím, že každé odchozí platba vás vyjde na pět korun.

Druhá příčka patří Moravskému peněžnímu ústavu a jeho produktu Spořicí účet Výhoda. Ten nabízí úrok 1,5 procenta, takže si ke svému původnímu vkladu po roce spoření připíšete 1282 korun. Zůstatek se vám úročí každý den. První dvě odchozí platby z účtu máte zdarma, každá další je už zpoplatněna devatenácti korunami. Pokud budete chtít využívat produkty tohoto spořitelního družstva, počítejte s členským vkladem tisíc korun. Ten by se vám ale po ukončení spoření měl vrátit.

I bronzová medaile patří Moravskému peněžnímu ústavu, tentokrát s účtem Úrok+, který je úročený sazbou 1,1 procenta. Na rozdíl od svého „brášky“ se u něj úrok nemění s výší vkladu. Úročení zůstatku i ceník odchozích plateb je ale stejný. Stejný úrok u svých spořicích účtů nabízí i Air bank, Expobank a Zuno. Ke stotisícovému vkladu tak po roce dostanete navíc 939 korun.

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Sberbank

FÉR spoření

1,63

101 394,33

měsíčně

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Výhoda

1,5

101 282,82

denně

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Úrok+

1,1

100 939,56

denně

Air Bank

Spořicí účet

1,1

100 939,01

měsíčně

Expobank

Spořicí účet GARANT

1,1

100 939,01

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

1,1

100 939,01

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

1

100 853,32

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,8

100 682,13

měsíčně

Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou jeden milion korun vévodí kampelička Moravský peněžní ústav. Její produkt Spořicí účet Výhoda nabízí úrok 1,3 procenta, u Vkladového účtu Úrok+ je úročení opět o 0,2 procenta nižší. V první variantě si tak ke svému vkladu po roce připíšete 11 111 korun, ve druhém případě vám k milionu přibude 9393 korun.

Na další příčce se umístila Sberbank, která vám vklad do tří set tisíc korun úročí sazbou 1,63 procenta. Avšak pro zbytek úložky už platí sazba 0,83 procenta. Celkově si tak milionový vklad po jednom roce navýšíte o 9 124 korun.

U Equa bank si k milionu po ročním spoření budete moci díky jednoprocentnímu úroku připsat 8 533 korun.

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Výhoda

1,3

1 011 111,01

denně

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Úrok+

1,1

1 009 393,80

denně

Sberbank

FÉR spoření

1,63 (od 300 tisíc 0,83)

1 009 124,47

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

1

1 008 533,17

měsíčně

Artesa

Spořicí účet Artesa Universal

0,9

1 007 676,87

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,8

1 006 821,23

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

0,6

1 006 389,93

měsíčně

Air Bank

Spořicí účet

0,5

1 005 535,78

měsíčně

Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 4. 2015 11:06, Marcela

Hlavně ,aby přítel půjčku vůbec vrátil.Já nemám s půjčováním peněz dobé zkušenosti a to byly půjčky bezúročné.
Manžel má tři garáže z toho dvě pronajímá.Počáteční investice 200 tisíc. Za pronájem 24.000 Kč,- ročně.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání spořicích účtů: Podívejte na ty úroky! Ale nezapomeňte si vzít lupu

20. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Podívejte na ty úroky! Ale nezapomeňte si vzít lupu

Pohled na žebříček nejlépe úročených spořicích účtů asi nikoho nepotěší. I když jeho lídři hravě předčí oficiální inflaci, peníze vám moc nezhodnotí. Přečtěte si, kdo vám dnes nejvíc... celý článek

Očima expertů: Nová pravidla přirdousí kampeličky. Je to fér?

22. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Nová pravidla přirdousí kampeličky. Je to fér?

Družstevní záložny čekají ještě krušnější krušné časy. Novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech jim výrazně komplikuje život. Nebo i zkrátí. Je přísnější metr správný, nebo... celý článek

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

9. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 56 komentářů

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Vaše prachy nikdo nechce! A (skoro) nic vám za ně nedá

15. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Vaše prachy nikdo nechce! A (skoro) nic vám za ně nedá

Přečtěte si, který spořicí účet nejlépe zhodnotí sto tisíc a jeden milion korun. Ale nečekejte zázraky. Sešup úrokových sazeb v roce 2015 nekončí.

Očima expertů: Jak v roce 2015 ulevit rodinnému rozpočtu

9. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Jak v roce 2015 ulevit rodinnému rozpočtu

Jak utratit míň? Přinášíme tipy odborníků, jak šetřit na energiích, na provozu auta, při nákupech v obchodech, na pojištění či bankovních službách.

Partners Financial Services