Srovnání spořicích účtů: Kde vám ještě aspoň trochu zhodnotí sto tisíc a milion

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 17. 7. 2014 | 9 komentářů
Mezi slepými je jednooký králem…Úroky spořicích účtů jdou dolů a lepší to jen tak nebude. Přečtěte si, kdo vám dnes nejlíp „zhodnotí“ sto tisíc korun a kdo milion.
Srovnání spořicích účtů: Kde vám ještě aspoň trochu zhodnotí sto tisíc a milion

Sešup úrokových sazeb spořicích účtů pokračuje i během léta. Útěchou pro klienty bank a kampeliček může být alespoň to, že jim právě teď z úspor nic neužírá inflace: v červnu klesla z květnových 0,4 procenta na nulu. Důvod k radosti to ale rozhodně není. Úročení sazbou pohybující se kolem pouhého jednoho procenta prostě není nic, co by stálo za kloudnou řeč. „Vedle postupného snižování sazeb můžeme sledovat snahu bank poskytovat vyšší úroky pouze za určitých podmínek. Příkladem tohoto trendu je třeba nový produkt mBank z letošního května s názvem mSpoření, u něhož banka nabízí tři procenta ročně za pravidelné spoření malých částek, které jsou klientovi strženy z běžného účtu při každé platbě kartou a jsou vypočteny jako procento z placené částky nebo zaokrouhlením částky nahoru a podobně. Výše úrokové sazby není odrazem stavu trhu, ale marketingovým lákadlem a lze očekávat její budoucí snížení, zejména tehdy, bude-li produkt úspěšný,“ popisuje situaci na trhu šéfredaktor serveru Finparáda Zdeněk Bubák.

Zvětšíte klikem. Zdroj dat Finparáda

Vyšší úroky v nedohlednu…

Zvyšování úroků jen tak nedočkáme. „V nejbližším roce nemůžeme očekávat, že by k něčemu takovému mělo dojít. Vždyť samy banky si dnes u Evropské centrální banky ukládají za -0,1 procenta,“ upozorňuje Martin Mašát z Partners investiční společnosti a dodává, že kdo se bojí investičního rizika, musí se zkrátka smířit s tím, že spořicí účty, dluhopisy a jiné krátkodobé investiční nástroje nebudou zdrojem výnosu, ale spíš vysoce likvidním a bezpečným uchovatelem hodnoty.

Pokud se právě rozmýšlíte, kde si spořicí účet založit, tak myslete na to, že vysoké úroky nejsou všechno. Zvlášť když platí, že nejlepší dnešní sazba nemusí být nejlepší pozítří, protože velmi často jde jen o krátkodobé marketingové akce. Existují samozřejmě „sportovně“ založení klienti, pro které je věcí cti mít vždy ten nejlíp úročený účet, a tak mění spořák s každou změnou ceníků. Než takovému sportu propadnete, zkuste si ale spočítat, jestli se vám kvůli několika desetikorunám vyplatí pravidelně utrácet čas porovnáváním sazeb a zadáváním příkazů. Čas jsou přece taky peníze. „Myslím si, že neustále přelévání úspor z jednoho spořicího účtu na druhý se nevyplatí. Například u milionového vkladu na rozdílu úrokových sazeb ve výši půl procentního bodu vyděláme něco kolem čtyř set korun za měsíc,“ dodává Zdeněk Bubák.

… čekejte spíš cestu ještě níž

Majitele spořicích účtů jistě nepotěší ani to, že snižování úrokových sazeb bude pokračovat i po zbytek léta. Některé finanční instituce už tento záměr dopředu oznámily, jiné zatím mlží s tím, že vývoj na trhu se nedá odhadovat. „Ke snižování úrokových sazeb jsme přistoupili naposledy v listopadu 2013. Situace na trhu vkladových účtů se neustále mění a nelze předem určit vývoj úrokových sazeb. Vždy se ale snažíme zachovat pro své klienty zajímavé podmínky,“ řekla nám Jana Kadlecová, tisková mluvčí Moravského peněžního ústavu, jehož spořicí účet Výhoda v tuto chvíli nabízí nevyšší úrok na trhu.

Air Bank, která se se svým spořicím účtem umisťuje pravidelně na předních pozicích našeho žebříčku, informovala své klienty o plánovaném letním snižování úroků už na konci června. Přesné podrobnosti korekce sice ještě stále nejsou známy, ale dočkáme se jich prý v nejbližší době. Už po březnové vlně snižování úrokových sazeb na trhu jsme klientům v pravidelných přehledech spořicích účtů psali, že i my budeme muset úrok snížit. Slíbili jsme jim ale, že se pokusíme snížení oddálit aspoň o měsíc. Nakonec se nám to podařilo posunout o tři měsíce a během léta pravděpodobně k mírnému snížení dojde. Kdy konkrétně ke změně dojde a jak úrok změníme, ale řekneme jako vždy nejdříve našim klientům, odpověděl na náš dotaz tiskový mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. Aby toho nebylo málo, tak snížení úrokových sazeb plánuje na začátku srpna také Zuno Bank.

Bič na kampeličky

Při pohledu na žebříček nejlépe úročených spořicích účtů je na první pohled patrné, že až na jednu výjimku – Moravský peněžní ústav – zcela vyklidily pozice družstevní záložny.

Kampeličky teď prožívají vůbec nemilé období: Po loňském krachu Metropolitního spořitelního družstva, tehdy největší kampeličky, přišla letos o licenci další velká záložna WPB Capital. Česká národní banka se rozhodla výrazně přitvrdit a ve spolupráci s Ministerstvem financí připravila novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která záložnám zpřísní podmínky fungování.

Novela, kterou na začátku července schválila vláda a poslala ji tím k hlasování do Sněmovny, družstevní záložny omezuje maximální bilanční sumou pět miliard korun. Kampeličky, které tento limit překročí, budou muset zahájit transformaci na banku. Dvě největší záložny na trhu – Creditas a Moravský peněžní ústav – už ale samy potvrdily, že o bankovní licenci budou usilovat. „Dlouhodobým strategickým cílem Moravského peněžního ústavu je implementace bankovních standardů a získání bankovní licence. Již nyní vykazujeme vyšší základní kapitál než některé bankovní subjekty a dle dostupných údajů máme nejvyšší splacený základní kapitál mezi družstevními záložnami, řekla nám Jana Kadlecová z Moravského peněžního ústavu.

Družstevním záložnám novela také zdvojnásobí příspěvky do Fondu pojištění vkladů. Tam dnes kampeličky čtvrtletně odvádějí 0,04 procenta z objemu pojištěných vkladů.

Výraznou změnou je stanovení minimální výše členského vkladu. Dnes bývá symbolický, nově by ale měl být desetinou součtu všech úročených vkladů klienta, minimálně však jeden tisíc korun. Omezení přijde také v oblasti úvěrů. Záložny totiž budou moci jednomu svému členovi půjčit maximálně 30 milionů korun.

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Výhoda

1,7

101 455,37

denně

Sberbank

Spořicí účet

1,63

101 392,72

čtvrtletně

ZUNO

Spoření Plus

1,5

101 282,48

měsíčně

Air Bank

Spořicí účet

1,3

101 110,61

měsíčně

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Úrok+

1,2

101 025,89

denně

LBBW Bank

Spořicí účet GARANT

1,1

100 939,01

měsíčně

Era/Poštovní spořitelna

Era červené konto

1

100 853,32

měsíčně

ING Bank

ING Konto

1

100 853,32

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

1

100 853,32

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

1

100 853,32

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na
Finparáda.cz

Nejlépe úročený spořicí účet pro částku sto tisíc korun v tuto chvíli nabízí kampelička Moravský peněžní ústav. Svoji úložku tak můžete při úročení 1,7 procenta navýšit o 1455 korun. Ale pozor, kdybyste chtěli účet trochu používat. Dvě odchozí platby z účtu jsou každý měsíc zdarma, ale třetí už vás přijde na strašidelných devadesát devět korun.

Na druhé příčce v našem srovnání skončila Sberbank s úrokem 1,63 procenta a rozšířením původního vkladu o 1392 korun. Nevýhodou tohoto spořicího účtu může být poplatek 18 korun za každou odchozí platbu. Některým klientům by mohlo vadit také čtvrtletní připisování úroků.

Bronz patří spořicímu účtu Spoření Plus od ZUNO s úrokem 1,5 procenta. Po roce spoření byste k vašemu vkladu dostali dalších 1282 korun. Nevýhodou tohoto účtu je ale to, že vám banka připíše úrok pouze tehdy, když v daném měsíci nepřevedete žádné peníze pryč.

Další v pořadí je pak Air Bank, která má v tuto chvíli u svého spořicího účtu úrok 1,3 procenta.

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Výhoda

1,4

1 011 970,86

denně

Air Bank

Spořicí účet

1,3 (od milionu Kč 0,5)

1 011 071,55

měsíčně

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Úrok+

1,2

1 010 252,13

denně

LBBW Bank

Spořicí účet GARANT

1,1

1 009 390,17

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

1,5 (od 300 tisíc Kč 0,9)

1 009 212,27

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

1

1 008 533,17

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

1

1 008 533,17

měsíčně

ING Bank

ING Konto

1 (od milionu Kč 0,7)

1 008 523,24

měsíčně

Sberbank

Spořicí účet GARANCE

1,43 (pod 500 tisíc Kč 0,43)

1 007 941,14

čtvrtletně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na
Finparáda.cz

Moravský peněžní ústav by vám měl podle aktuálních úrokových sazeb za rok nejlépe zhodnotit i částku jeden milion korun. Díky úroku 1,4 procenta se původní vklad rozroste o 11 970 korun.

Druhá v pořadí je Air Bank z impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta vám po roce spoření k vašemu milionu přidá dalších 11 071 korun. Počítejte však s tím, že peníze na účtu překračující jeden milion korun se úročí už pouze půl procentem. Pro klienty, si v bance založili až letos v únoru nebo později bude snížení úrokové sazby platit dokonce od částky čtvrt milionu.

Také třetí příčka patří Moravskému peněžnímu ústavu, tentokrát však se spořicím účtem Úrok+, díky kterému vám k vloženému milionu po roce spoření přibyde 10 252 korun.

Bramborová medaile zbyla na LBBW Bank, která svou úrokovou zaostává jen o jednu desetinku procenta.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 7. 2014 12:02, Oskario

S tou mBankou nemáte tak docela pravdu. Peníze jsem tam převedl během týdne a statisíce se hezky úročí 3 %. Je pravda, že to asi bude jen pár měsíců, ale aspoň to. Kdo v tom chce poradit tak : xizal@seznam.cz

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi spoří rádi – ale špatně. Jak vybírat spořicí účet

15. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Češi spoří rádi – ale špatně. Jak vybírat spořicí účet

V základních finančních produktech se sice české domácnosti začínají pomalu orientovat, při správě úspor to ale stále není příliš patrné. Poradíme, jak vybírat spořicí účet, k čemu... celý článek

Jan Vedral: Nízké sazby na spořicích účtech pomáhají investicím

5. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Jan Vedral: Nízké sazby na spořicích účtech pomáhají investicím

Česká investiční společnost Conseq se loni vydala i na pole penzijních produktů. Spustila program doplňkového penzijního spoření (nástupce populárního penzijka) a koupila penzijní fond... celý článek

Karel nejde na pivo

4. 5. 2014 | redakce Peníze.CZ

Karel nejde na pivo

Že si banky ukládají u jiných bank peníze na jednu noc – overnight, jak se říká cizím slovem –, to je známá věc...

Srovnání spořicích účtů: Sláva, na inflaci stačí!

24. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Sláva, na inflaci stačí!

Ale neradujte se. Inflace totiž nestojí za řeč a úroky spořáků pořád klesají a klesají. Kde vám dnes nejlíp zhodnotí sto tisíc a kdo milion korun?

Šokující propad spoření pokračuje

11. 3. 2014 | Petr Fejtek | 18 komentářů

Šokující propad spoření pokračuje

Ještě sice nemáme údaje za celý rok 2013, ale trend je zřejmý. Vloni na bankovní vklady uložily domácnosti nejméně peněz v novodobé historii.

Partners Financial Services