Finanční produkt roku 2013: Nejlepší spořicí a osobní účty, úvěry a pojištění

Zdeněk Bubák | rubrika: Co se děje | 30. 1. 2014 | 3 komentáře
Finanční zpravodajský portál Finparáda.cz přichází s vyhlášením výsledků soutěže Finparáda – Finanční produkt roku, tentokrát za rok 2013. Nově se kromě nejlepších finančních produktů podle mínění odborníků vyhlašuje i nejoblíbenější finanční produkt a nejoblíbenější pobočka finanční instituce podle hlasování návštěvníků portálu Finparáda.cz
Finanční produkt roku 2013: Nejlepší spořicí a osobní účty, úvěry a pojištění

Jako obvykle se vyhlašují tři nejlepší produkty v následujících kategoriích: spořicí účty, bankovní účty, spotřebitelské půjčky, hypotéky a investiční životní pojištění. Pořadí ve výsledkové listině určují odborníci firmy Scott & Rose, kteří produkty sledují po celý rok a pravidelně měří jejich parametry.

Nejvíc bodovaly Equa bank, Air Bank, Raiffeisenbank, mBank a Sberbank

Na nejvyšší stupně vítězů v soutěži Finparáda – Finanční produkt roku 2013 ve všech kategoriích vystoupily nové banky. První místo v kategorii spořicích účtů obsadila za rok 2013 Equa bank. Stejná banka získala zlato i v kategorii bankovních účtů se svým Běžným účtem. Nejlepší půjčkou podle odborníků byla Půjčka od Air Bank. Hypotékám kralovala mHYPOTÉKA Light od mBank.

Martin Olejník, hodnotitel za oblast spořicích účtů, komentuje důvody vítězství v této kategorii takto: „Úrokové sazby na spořicích účtech po celý rok 2013 klesaly, Equa bank se ale po celý loňský rok držela mezi těmi nejlepšími a to ji vyneslo na první místo v kategorii spořicí účty.“

Finanční produkt roku se liší od ostatních podobných soutěží tím, že hodnocení každého typu produktu provádí konkrétní osoba a vítězové nejsou vybráni anonymní masou porotců, dopisovatelů či účastníků ankety. Hodnocení probíhá v podstatě celý rok kontinuálně v podobě Žebříčků na Finparádě.cz a je možné jej také průběžně on-line sledovat. Dále se vyhodnocují jen hlavní finanční produkty na trhu, a ne široká plejáda různých méně či více využívaných produktů a služeb. Žebříčky a metodika hodnocení.

Hodnotitelem a vyhlašovatelem Finančního produktu roku je analytická společnost Scott & Rose, provozovatel finančního portálu Finparáda.cz, která při hodnocení využívá více než desetileté praxe v oblasti zpracování dat, informací a analýzy finančních produktů v Česku, na Slovensku a v dalších evropských státech.

Jak probíhá vyhodnocení Finančního produktu roku

  • Roční hodnocení Finanční produkt roku vychází z průběžných výsledků on-line žebříčků nejlepších finančních produktů, které tvoří obsah portálu Finparáda.cz
  • Žebříčky nejlepších finančních produktů sestavují a pravidelně aktualizují specialisté společnosti Scott & Rose
  • Produkty jsou hodnocené podle kritérií, kterým byla přiřazena různá váha, kritéria najdete u každého žebříčku
  • Hodnocení není anonymní, za každou produktovou linii (spoření, bankovní účty, půjčky, pojištění) je zodpovědný konkrétní specialista ze společnosti Scott & Rose
  • Hodnocení je transparentní, jednoduché a srozumitelné pro každého
  • Vyhodnocený produkt může používat logo Finanční produkt roku

Jak probíhá výběr Scottova produktu a Scottovy pobočky

Scottův produkt a Scottova pobočka jsou nejoblíbenější produkt, respektive pobočka finanční instituce na portálu Finparáda.cz. Oblíbenost je dána celoročním hodnocením produktu či pobočky v přehledech a kalkulačkách. V přehledech (bankovní účty, spořicí účty, půjčky a životní pojištění) a v kalkulačkách (osobní účty, spořicí účty, spotřební úvěry a hypotéky) může každý návštěvník hodnotit vybraný produkt ve sloupci Hodnocení uživatelů. Produkt nebo pobočka s nejlepším poměrem počtu hodnocení a průměrné známky vycházející z pětistupňové škály pak získává cenu veřejnosti. Vyhlášen je jen jeden nejlepší produkt, a to bez ohledu na kategorii, a jedna pobočka, bez ohledu na typ instituce (může jít o banku, pojišťovnu apod.).

Nejlepší finanční produkt a nejlepší pobočku podle uživatelů portálu Finparáda.cz za daný rok vyhlašuje maskot Finparády pan Scott.

Výsledky soutěže Finanční produkt roku 2013

Spořicí účty: Top 3

1. Equa bank – Spořicí účet

2. Air Bank – Spořicí účet

3. Sberbank – Spořicí účet

Loňské pořadí: 1. Air Bank, 2. Equa bank 3. Wüstenrot hypoteční banka

Spořicí účty

Vítězem v kategorii spořicích účtů se nově stal Spořicí účet od Equa bank, který odsunul na druhé místo zlatého medailistu z minulého roku, a to Spořicí účet od Air Bank. Třetí místo za rok 2013 pak patří Spořicímu účtu od Sberbank, který v loňské trojce nejlepších nefiguroval.

Úrokové sazby na spořicích účtech po celý rok 2013 klesaly, Equa bank se ale celou dobu držela mezi těmi. A to ji vyneslo na první místo v kategorii Spořicí účty. Aktuální úroková sazba na korunovém spořicím účtu pro zůstatek do 1,25 mil. Kč je 1,4 procenta ročně. Kromě Spořicího účtu v korunách nabízí Equa bank i Spořicí účet Extra v eurech s úrokovou sazbou až 1,5 procenta ročně.

Air Bank i v roce 2013 podle slibu TOP3 garance držela úrokovou sazbu na svém Spořicím účtu mezi třemi nejlepšími a to jí zabezpečilo 2. místo. Rok 2013 zakončila Air Bank se sazbou 1,3 procenta ročně (pro zůstatek do milionu korun). Air Bank nabízí i Spořicí účet v eurech a dolarech s úrokovou sazbou jedno procento, resp. půl procenta ročně.

Sberbank přistoupila v dubnu 2013 ke zvýšení úrokové sazby pro vklady do 150 000 Kč, a to o půl procenta ročně. Průměrný zůstatek na spořicím účtu Sberbank dosahuje 73 tisíc korun. Většina střadatelů tak dosáhla na výhodný úrok s rezervou. Klienti, kteří mají u Sberbank navíc i FÉR konto, za každou platbu kartou získávají na Spořicí účet takzvaná dýška, jejichž celkový měsíční objem může dosáhnout až 500 Kč.

Bankovní účty: Top 3

1. Equa bank – Běžný účet

2. Fio banka – Fio osobní účet

3. mBank – Osobní účet mKONTO

Loňské pořadí: 1. Fio banka – Fio osobní účet, 2. Equa bank – Běžný účet, 3. mBank – Osobní účet mKonto

Finparáda

Server Finparáda zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček

Bankovní účty

Z loňského druhého místa se na první příčku dostal Běžný účet od Equa bank a nahradil tak loni zlatý Osobní účet od Fio banky, který klesl na druhé místo. Na třetím místě ke změně nedošlo – obhájilo je mKONTO od mBank, a to už potřetí v řadě.

Equa bank nabízí bezplatné vedení Běžného účtu při aktivním využívání služeb banky. Výhodami tohoto účtu jsou zcela bezplatné výběry hotovosti z kteréhokoliv bankomatu v Česku a multiměnová bezkontaktní platební karta, jejíž výhody uplatníte zejména v zahraničí. Samozřejmostí jsou bezplatné běžné transakce v rámci internetového bankovnictví. Equa bank oslavila v září loňského roku dva roky na českém trhu a při této příležitosti představila hned několik novinek. Uvedla na trh bezkontaktní platební kartu s rozsáhlým slevovým programem, inovovala mobilní bankovnictví a rozšířila počet svých obchodních míst.

Osobní účet Fio banky patří dlouhodobě mezi ty nejlevnější. Sazebník poplatků se ale nijak výrazně vloni neměnil. Fio slavilo dvacet let na českém trhu a k tomuto výročí banka připravila možnost založit si běžný účet s číslem podle vlastní volby. Kromě toho ještě stojí za zmínku zjednodušení smluvní dokumentace, možnost zřídit si účet odkudkoliv v Česku pomocí kurýra, představení platby prostřednictvím QR kódů a uvedení Smartbankingu pro Windows Phone. I v loňském roce banka pokračovala v rozšiřování sítě svých poboček a bankomatů.

I mKONTO od mBank je dlouhodobě jedním z nejlevnějších běžných účtů v Česku. Ve snaze o sjednocení a zjednodušení poplatků zrušila nebo snížila mBank některé poplatky za využití mLinky. K 1. červenci byly zrušeny dvacetikorunové poplatky za zřízení, změnu nebo zrušení trvalého příkazu, souhlasu s inkasem a příkazu na inkaso prostřednictvím mLinky. Snížen byl poplatek za realizaci zahraniční platby prostřednictvím mLinky. Další novinkou bylo hned na začátku loňského roku zvýšení maximální výše povoleného přečerpání z 50 tisíc Kč na 300 tisíc Kč.

Půjčky: Top 3

1. Air Bank – Půjčka

2. Raiffeisenbank – Rychlá půjčka

3. Sberbank – FÉR půjčka

Loňské pořadí: 1. Raiffeisenbank – Rychlá půjčka, 2. Era / Poštovní spořitelnaEra půjčka, CitibankCitiPůjčka

Půjčky

Loni první Rychlou půjčku od Raiffeisenbank nahradila na prvním místě Půjčka od Air Bank, kterou banka začala nabízet v samém závěru roku 2012, takže po celý rok 2013 byl tento produkt již na trhu. Třetí místo nově obsadila FÉR půjčka od Sberbank, což je produkt, který se objevil na trhu v lednu roku 2013.

Půjčka od Air Bank je bez poplatků za sjednání a vedení. Ani za mimořádnou splátku nebo předčasné splacení klienti nic neplatí. Banka dále garantuje bonusovou úrokovou sazbu za včasné splácení. Poslední splátky totiž automaticky odpouští. V polovině loňského roku spustila Air Bank novou službu – převedení půjčky. Stejně jako u klasické půjčky i v rámci převedení půjčky banka za včasné splácení odpouští několik posledních splátek.

Osobní úvěr Rychlá půjčka od Raiffeisenbank je také bez poplatků za sjednání i vedení, předčasné i mimořádné splacení a zdarma je i základní pojištění schopnosti splácet. Raiffeisenbank je jednou z těch bank, které odměňují klienty za řádné splácení úvěru. V roce 2013 to bylo v rámci reklamních akcí na jaře a na podzim. Za řádné splácení klienti mohou od banky zpět získat až 50 tisíc korun a nově se zvýhodnění týká i podnikatelů, kteří si zažádají o Podnikatelskou rychlou půjčku.

Klientům, kteří včas a řádně splatí FÉR půjčku od Sberbank, banka vyplatí bonus ve výši až dvaceti procent poskytnutého úvěru. Výše bonusu záleží na výši půjčky a splatnosti. S pořízením a vedením úvěru nejsou spojeny žádné poplatky. V září přišla banka s inovovanou nabídkou FÉR půjčky, která byla do konce roku nabízena bez úroků. FÉR půjčku lze v objemu od 10 do 49 tisíc Kč získat i bez doložení příjmu.

Hypotéky: Top 3

1. mBank – mHYPOTÉKA light

2. Raiffeisenbank – Hypotéka Klasik

3. Equa bank – Účelová hypotéka

Loňské pořadí: 1. mBank – mHypotéka Light, 2. Raiffeisenbank – Hypotéka Klasik, 3. Hypoteční banka – Hypotéka po webu

Hypotéky

První místo v kategorii hypoték obhájila mHypotéka Light od mBank. Druhé místo obsadila Hypotéka Klasik od Raiffeisenbank, což je opět stejné umístění jako loni. Na třetím místě však nově skončila Účelová hypotéka od Equa bank.

Žádné poplatky za zpracování žádosti a poskytnutí úvěru, založení a vedení úvěrového i osobního účtu zdarma, všechna čerpání hypotéky zdarma, možnost mimořádných splátek zdarma, možnost sjednat variabilní úrokovou sazbu, nízké úrokové sazby, to vše jsou faktory, díky kterým mBank získala prvenství v oblasti hypotečních úvěrů za rok 2013.

Výhodou Hypotéky Klasik od Raiffeisenbank je například možnost zápočtu úspor při takzvané offsetové hypotécemimořádné splátky zdarma opakovaně každý rok, ale i to, že je poskytována až do sta procent zástavní hodnoty nemovitosti. Jako jedna z mála bank si Raiffeisenbank neúčtuje poplatek ani za poskytnutí ani za správu hypotečního úvěru.

Kromě snížení úrokových sazeb na hypotékách o 0,3 procenta ročně zrušila Equa bank v dubnu 2013 poplatek za vedení a správu hypotečního úvěru ve výši 150 korun měsíčně, a to pro všechny nové a refixované hypoteční úvěry. Od 1. února 2014 přestane Equa bank účtovat poplatky za správu hypotečních úvěrů také všem klientům, kteří u Equa bank čerpali hypotéky od počátku jejich poskytování v roce 2011 do 15. dubna 2013.

Investiční životní pojištění: Top 3

1. Pojišťovna ČS – FLEXI životní pojištění

2. Česká pojišťovna – Životní pojištění DIAMANT

3. Allianz – Životní pojištění RYTMUS

Loňské hodnocení: 1. Allianz pojišťovna – Rytmus, 2. Kooperativa pojišťovna – PERSPEKTIVA 7BN, 3. Pojišťovna České spořitelny – FLEXI životní pojištění

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Investiční životní pojištění

Pojišťovna České spořitelny s pojištěním FLEXI se dostala z loňského třetího místa na místo první a prohodila si místo s pojištěním Rytmus od Allianz pojišťovny. Na druhém místě se nově umístila Česká pojišťovna s pojištěním DIAMANT.

Životní pojištění FLEXI, které ve své kategorii za rok 2013 zvítězilo, Pojišťovna České spořitelny průběžně inovuje, což je jedním z kladů, který přispěl k dosažení prvního místa v soutěži. Pojišťovna se v rámci tohoto životního pojištění zaměřila na pojištění velmi vážných onemocnění, onemocnění rozdělila do dvou skupin a snížila cenu. Také preferovala pojištění dětí a volbu klesající pojistné částky u nejběžnějších připojištění (smrt, velmi vážná onemocnění, invalidita). Nabídka produktu je komplexní a jeho prezentace na internetových stránkách je přehledná. Navíc internetové stránky obsahují kalkulátor, kde si zájemci mohou nezávazně pojištění propočítat. Na jedné smlouvě lze pojistit až dvě dospělé osoby a pět dětí. Klienti můžou snižovat nebo zvyšovat pojistné částky a provádět řadu změn v průběhu pojištění podle své aktuální situace. Toto pojištění nabízí bonus za věrnost a bezeškodní průběh. Pojišťovna nabízí 13 připojištění pro dospělé a další čtyři připojištění, která jsou určená pro děti. U pojištění FLEXI je možný výběr z deseti investičních fondů.

Jako druhé skončilo Životní pojištění DIAMANT od České pojišťovny. Pojišťovna se v rámci životního pojištění DIAMANT zaměřila na závažná onemocnění, pojištění zahrnuje řadu připojištění závažných a kritických onemocnění (33 diagnóz). Pojišťovna věnovala pozornost i invaliditě třetího stupně (plnění formou měsíční invalidní renty). Součástí životního pojištění je také zdravotní a úrazová asistence. Pojištění také zahrnuje program Lady, který je určený speciálně pro ženy. Internetové stránky obsahují kalkulátor, kde si zájemci mohou pojistné propočítat. Na jedné smlouvě lze pojistit až deset osob. Pojišťovna nabízí 19 volitelných připojištění včetně dvojí asistenční služby. Lze vybírat z dvanácti investičních fondů. Prezentace produktu na internetových stránkách je velmi dobrá a jeho nabídka je komplexní. Loni se pojištění DIAMANT mezi prvními třemi nejlepšími produkty neobjevilo.

U medailisty na třetím místě, kterým se stalo Životní pojištění RYTMUS, se Allianz pojišťovna víc zaměřila na připojištění závažných onemocnění (plnění v případě 36 onemocnění). Pojišťovna nabízí i slevu při příznivém zdravotním stylu (podle BMI indexu nebo v případě, že je klient nekuřák, nebo při preventivních prohlídkách). V rámci připojištění hospitalizace je nabízeno plnění i v případě doprovodu dítěte v nemocnici. Je možné také připojištění speciálně pro ženy, které jim pomáhá ve specifických situacích. Na jedné smlouvě lze pojistit dvě dospělé osoby a tři děti. Pojištění nabízí věrnostní bonus a bonus za bezeškodní průběh. Pojišťovna nabízí deset připojištění včetně asistenční služby. V nabídce najdete dvanáct investičních fondů. Popis produktu je srozumitelný a jeho prezentace na internetových stánkách je velmi dobrá. Pojištění RYTMUS na stále pěkné třetí místo kleslo z loňského prvního místa.

Scottův produkt 2013

Nejlepším finančním produktem, který vyhlašuje maskot portálu Finparáda.cz pan Scott a který byl vybrán na základě hlasování uživatelů portálu Finparáda.cz, je

Fio osobní účet od Fio banky s průměrnou známkou 1,51 bodu.

Produkt byl nejlepší z celkového počtu 1 683 produktů, pro které je možné na portálu Finparáda.cz hlasovat.

Scottova pobočka 2013

Nejlepší pobočkou vyhlášenou panem Scottem pro rok 2013 a vybíranou podle výsledků hlasování uživatelů portálu Finparáda.cz je:

Era / Poštovní spořitelna, Finanční centrum Slovanská ulice 1779/17, Šumperk s průměrnou známkou 1,38 bodu.

Pobočka (finanční centrum) bylo nejlepší z celkového počtu 10 537 obchodních míst finančních institucí, pro které bylo možné v roce 2013 na portálu Finparáda.cz hlasovat.

Rekapitulace výsledků soutěže Finanční produkt roku 2013

 

Výsledky za rok 2013, 2012 i 2011 si můžete prohlédnout také zde.

Spořicí účty

Bankovní účty

Půjčky

Hypotéky

Investiční životní pojištění

Equa bank – Spořicí účet

Equa bank – Běžný účet

Air Bank – Půjčka

mBank – mHYPOTÉKA Light

Pojišťovna ČS – FLEXI životní pojištění

Air Bank – Spořicí účet

Fio banka – Fio osobní účet

Raiffeisenbank – Rychlá půjčka

Raiffeisenbank – Hypotéka Klasik

Česká pojišťovna – Životní pojištění DIAMANT

Sberbank – Spořicí účet

mBank – Osobní účet mKONTO

Sberbank – FÉR půjčka

Equa bank – Účelová hypotéka

Allianz – Životní pojištění RYTMUS

Scottův produkt

Fio osobní účet od Fio banky

Scottova pobočka

Era / Poštovní spořitelna, Finanční centrum Slovanská ulice 1779/17, Šumperk

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání spořicích účtů: A ještě níž!

9. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Srovnání spořicích účtů: A ještě níž!

Ještě chvilku půjdou dolů a budeme úroky spořicích účtů hledat někde ve sklepě. Jdou pořád níž. Prozkoumali jsme, kdo vám dnes nejlíp zhodnotí sto tisíc a kdo milion korun. Špatná zpráva:... celý článek

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

8. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět... celý článek

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

29. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

Musíte si vzít půjčku a chcete seriózní jednání? Dávno neplatí, že se ho dočkáte leda v bance. Mnohé úvěrové společnosti se pod veřejným tlakem dopracovaly k tomu, že jejich podmínky... celý článek

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

13. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

Nové banky před dvěma lety slibovaly, že pořádně provětrají faldy zlenivělým bankovním tlouštíkům. Nasadily ostré tempo, ovšem zatím jsou všechny v červených číslech. Neznamená to ale... celý článek

Scott & Rose: Finanční produkt roku 2012

31. 1. 2013 | Zdeněk Bubák | 13 komentářů

Scott & Rose: Finanční produkt roku 2012

Ve spolupráci se serverem Finparáda.cz přinášíme výsledky druhého ročníku soutěže Finanční produkt roku. Přehled nejlepších finančních produktů v roce 2012 vyhlašuje společnost Scott... celý článek

Partners Financial Services