mBank se mění. K horšímu.

mBank se mění. K horšímu.
mBank už má asi dost klientů. Dovoluje si tak výrazně omezovat zvýhodnění, na která je přilákala. Sazby spořicích účtů srazila na minimum a dlouho slibované produkty také stále zatím nenabízí.

mBank se zjevně rozhodla, že vyžene velkou část svých klientů. Potichu už na začátku března snížila úročení na své dřívější vlajkové lodi, spořicím účtu eMaxna 0,8 procenta. To je hluboko pod průměrem trhu. Sesterský spořicí účet eMax Plus, s nímž banka přišla vloni, zase začal peníze klientů úročit ve dvou pásmech. Zůstatek do 600 tisíc korun vynese za rok jedno procento, peníze převyšující tuto částku banka zhodnotí sazbou 1,85 procenta.

Zároveň s touto změnou mBank oznámila, že brzy přijde s novým termínovaným produktem, který bude mít lepší úročení. Jenže ani po dvou týdnech se nic neděje. Klienti banky se proto stále více na bankovním blogu nechávají slyšet, že se chystají převést peníze ke konkurenci.

První velkou ránu přitom mBank zasadila svému spořicímu účtu eMax, na jehož tříprocentní úrokovou sazbu, možnost bezplatných převodů peněz a navázanou platební kartu nalákala ze začátku tisíce klientů, již vloni, když jeho sazbu poprvé razantně snížila. Zároveň zavedla jeho alternativu eMax Plus s přísnějšími podmínkami. Klienti, kteří si původně založili několik eMaxů, aby mohli spořit na různé věci, tyto účty začali rušit a zřizovali si lépe zhodnocovaný eMax Plus. Ten ale pro ně znamenal jen jediný výběr zdarma za měsíc. Za další výběry zaváděl extrémní 150korunový poplatek.

V době, kdy na tuzemský trh nedávno vstoupila se spořicím účtem nová AXA bankaa další se chystají v dohledné době, takto z mBank může snadno přetéci množství úspor jejich klientů. A že se tak již část úspor z banky v poslední době přesunula, potvrzuje nyní i sama mBank. Její klienti si sice nejspíš zatím u ní ještě ponechají účet bez poplatků ( mKonto), v podstatě jedinou vymoženost, která nemá na trhu konkurenci, ale spořit již budou jinde. O možném odlivu klientů svědčí mimo jiné i ohlasy na bankovním blogu mBank. (Více o nových bankách v Česku se dozvíte z článku Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet )

Začíná se tím tak trochu naplňovat proroctví velkých tuzemských bank. Některé z nich sice po masivním úspěchu mBank s náborem klientů zbystřily, ale jejich zástupci tvrdili, že mBank s bezpoplatkovou strategií nemůže dlouhodobě fungovat nebo si bude muset najít způsob, jak se financovat z jiných zdrojů. A takovou situací mBank patrně prochází. Podle ohlasů klientů mBank z jejího blogu se začínají v regionech rušit mKiosky. Stále se také odsouvá uvedení dlouho slibovaných produktů.

Anketa

Máte spořicí účet v mBank?

V době finanční krize bylo pochopitelné, že banka odsunula zamýšlený Supermarket investičních fondů na neurčito. Protahuje se však uvedení i banálních pojistek ke kartám a půjčkám, kontokorent či zahraniční platby. Nefunguje ani původně plánovaný mechanismus, který zajistí, že nadměrný zůstatek na mKontuse bude automaticky posílat na spořicí eMax. Pokud peníze na běžném účtu budou chybět, automaticky se převedou zpět z eMaxu.

Po vypuknutí finanční krize upravila mBank rovněž podmínky u hypoték. V podstatě klientům sdělila, že má zájem jen o takové, kteří nemovitost minimálně z poloviny zafinancují z vlastních peněz. Zároveň vyletěly nahoru i úrokové sazby. Bilanční mechanismus, který měl snižovat placené úroky z hypotéky klientům, kteří u mBank uloží nějaké peníze a kterým se mBank holedbala, už funguje od loňska jen u mHypotékys variabilní sazbou. V poslední době sice mBank snížila sazby hypoték, ale i tak stále patří k těm vyšším na trhu.

Zhoršení zhodnocování úspor a vytrvalé odsouvání uvedení slibovaných produktů však může přispět k tomu, že klientům mBankdojde trpělivost. Zvláště, pokud jde o mladší klienty z internetové komunity, kteří nejsou ke značce příliš loajální. V okamžiku, kdy se na českém trhu objeví s minimálními či nulovými poplatky další podobná banka, tak může mBank odejít významné množství klientů. Pak bude mít dřívější hvězda na českém bankovním trhu vážné problémy. Krach jí ale zatím podle bankovních expertů nehrozí.

Co si myslíte o změnách v mBank vy? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 70 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2010 17:09, Michal K.

Též vlastním účet mBank. V podstatě jsem byl zlákán na spořící účet a bezpoplatkový účet. Spořící účet už je dávno k ničemu - to už je lepš uložit volné prostředky do nějaké záložny a tak zbyl jen bezpoplatkový účet. Jsem vlastně spokojen, ale musím říct, že jsem čekal progresivní banku, která bude zkvalitňovat služby. Ne stagnovat, č dokonce skomírat.

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2010 14:43, Věra Tůmová

Dobrý den,
rádi bychom zopakovali znovu jen fakta.
Nižší úročení hypoték platí v mBank podle sazebníku především pro úvěry s nízkým LTV. Pro hypotéky nad 70% ceny nemovitosti jsou sazby u klasické hypotéky na podobné, ne-li vyšší úrovni, než v jiných bankách. Kupř. 5letá sazba u UniCreditbank je od 4,79%, u České spořitelny od 5,19% a u Raiffeisenbank pro klasickou hypotéku je momentálně 5,49% zatímco stejný typ hypotéky v mBank má sazbu 5,49 až 5,70 (dle výše LTV). Uvádět 100procentní nárůst klientů s hypotékou může být také zavádějící, pokud nejsou uvedené konkrétní počty.
Slibovaný Supermarket investičních fondů, o kterém mBank hovoří od podzimu 2008, banka stále nenabízí. Ani neuvádí, kdy se tak po měsících slibů stane. Pojištění ke kartám je v sazebníku banky uvedeno také již řadu měsíců a mBank jej stále nenabízí. Zmínku o rušení mKiosků jsme odkazovali na diskuzi mFóra mBank. Netvrdili jsme, že se tak děje masově. Rovněž jsme netvrdili, že banka krachuje, nýbrž, že bude muset do budoucna reagovat na odliv klientů, vkladů a nabídku nových i stávajících bank.
s pozdravem VT

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (70 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

3. 2. 2010 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

Do Česka právě vstoupila další nová banka, která útočí na úspory klientů. Axa Bank nabízí zatím jen spořicí účet se zajímavou sazbou, další produkty se prý objeví nejdříve za rok.

Báča: Refinancování hypoték je v krizi jedním z nejbezpečnějších způsobů půjčování peněz

24. 9. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 11 komentářů

Báča: Refinancování hypoték je v krizi jedním z nejbezpečnějších způsobů půjčování peněz

Po pádu Lehman Brothers si přestaly důvěřovat i české banky. Podílel se na tom také tlak a situace jejich zahraničních matek. Více to bylo patrné u těch bank, které mají matku jen s... celý článek

Hypotéka od mBank: z hvězdy se stal průměr

20. 3. 2009 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Hypotéka od mBank: z hvězdy se stal průměr

Dříve výhodná hypotéka od mBank ztratila své kouzlo. Bilanční mechanismus, kterým se daly snížit úroky, už banka neposkytuje k úvěrům s fixovanou úrokovou sazbou. Na hypotéku navíc... celý článek

mBank: Supermarket podílových fondů oddaluje krize

12. 11. 2008 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 18 komentářů

mBank: Supermarket podílových fondů oddaluje krize

V době finanční krize nízkonákladová mBank otevírá jeden účet za druhým a vkladů má sedmkrát více než úvěrů. Paradoxně těží z krize a plánuje novinky jako supermarket podílových fondů... celý článek

mBanka začíná inspirovat i velké banky

5. 3. 2008 | Věra Tůmová | 32 komentářů

mBanka začíná inspirovat i velké banky

Velké tuzemské banky se tváří, že polská mBank je nemůže ohrozit. Přesto se některé z nich už letos nechají inspirovat hypotékou této internetové banky. Kdy je inspiruje i ke snížení... celý článek

Partners Financial Services