Na kult spotřeby doplácejí ti nejméně majetní

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 2. 7. 2009 | 9 komentářů
Na kult spotřeby doplácejí ti nejméně majetní
Spoření je pro trpělivé, dnes ale chtějí všichni všechno hned a na dluh. Této logice podléhají v Evropě i Americe čím dál víc lidé s nízkými příjmy. Díky úvěrům si mohou aspoň chvíli připadat bohatí. Jenže jen do doby, než jim splátky přerostou přes hlavu.

Pět let bude živořit, ale zbaví se dluhů. Taková budoucnost čeká pana Aloise z Pardubic, kterému soud v Hradci Králové letos v květnu povolil vyhlášení osobního bankrotu. V uplynulých letech si půjčil od 22 věřitelů 1,4 milionu korun. Za měsíc si vydělá 18 tisíc korun. „Vždy jsem se jako dlužník snažil své dluhy platit. Ale podlehl jsem reklamám na půjčky, které ze mě udělaly nešťastného člověka,“ uvedl v žádosti o oddlužení.

Podobnou zkušenost má i devětadvacetiletá Petra z Prahy. Ta musí pěti bankám a nebankovním úvěrovým společnostem měsíčně splácet 22 990 korun. Z práce přitom každý měsíc přinese jen 14 460 korun. Spotřebitelské úvěry si vzala v době, když žila s bývalým přítelem, který slíbil, že jí na splátky přispěje. Když se s ním rozešla, zůstalo celé dluhové břemeno na ní. I jí nakonec soud oddlužení povolil.

V Česku o osobní bankrot žádá stále více lidí. Stejně jako jinde v Evropě. V Německu loni soudy povolily oddlužení 96 tisícům dlužníků. Na deset tisíc lidí tam podle údajů německé společnosti Creditreform připadá patnáct osobních bankrotů. Ve Velké Británii dvacet a ve Finsku dokonce 22 osobních bankrotů.

Souvisí to se zvyšujícím se počtem předlužených lidí. Ve Velké Británii se od roku 2004 vyšplhal podíl lidí, kteří nejsou schopni platit své závazky ze sedmi procent na loňských téměř jedenáct procent. Ve Spojených státech se stejný ukazatel dostal za poslední čtyři roky z dvanácti na téměř patnáct procent.

Lidé za těmito čísly mají jedno společné: většinou nedokázali, nebo si nechtěli spočítat, zda na úvěry mají, a podlehli kultu spotřeby a bludu, že úspěch se měří vlastnictvím aut, elektroniky či dovolenými u moře. Uvěřili, že ekonomiky jejich států porostou stejně rychle jako dosud, jim se budou zvyšovat příjmy, a na splátky úvěrů tak budou mít dost peněz. Snadno pak přistoupili na hru bank a finančních společností, které hledaly způsoby, jak cestu k úvěrům usnadnit i těm s nízkými příjmy.

Jak roste dostupnost úvěrů a zlepšuje se očekávání do budoucna, klesá ochota a schopnost domácnosti spořit, konstatují analytici evropského statistického úřadu Eurostat. Nejvíce patrné to je v anglosaských zemích, zejména v USA a Velké Británii. Vyjádřeno mírou úspor z disponibilního příjmu přestali Američané, kteří se těšili z téměř nepřerušovaného desetiletého růstu hospodářství, spořit v roce 2005. Sklon k úsporám u Britů, jejichž rychle rostoucí ekonomika byla dávána za vzor kontinentálním evropským státům, se od roku 1995 propadl z deseti na dvě procenta. Naopak Němci, kteří zažívali roky velmi pomalého ekonomického růstu a bolestivých reforem sociálního státu, zjevně příliš velkému spotřebnímu optimismu nepodlehli. Jejich poměr úspor a čistému disponibilního příjmu se dlouhodobě pohybuje kolem deseti procent.

Optimismus spotřebitelů v anglosaských státech přiživoval i boom cen nemovitostí. Zejména v USA, Velké Británii a Kanadě se rostoucí bohatství v podobě hodnotnějších domů a bytů přelévá do větší spotřeby domácností, konstatuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Platí přitom, že čím snadněji se dá dostat k  hypotéce a čím pružnější je hypoteční trh, tím více tento efekt působí. Proto například v Německu se vliv růstu cen nemovitostí na spotřebu neprojevil. Tamní trh s hypotékami je přísně regulovaný, banky musí odhadovanou cenu zastavované nemovitosti snížit o pětinu až čtvrtinu a teprve na základě takto stanovené ceny poskytovat hypotéku.

Obecně se soudí, že úvěry na nákup nemovitosti mají jako jediné smysl, protože jde o financování dlouhodobé investice, jejíž hodnota bude růst. Jenže v USA a Velké Británii tato poučka v posledních letech ztratila smysl. Z hypoték se staly nástroje, jak se dostat k hotovosti, kterou bude možné utratit, nebo alespoň z ní splatit část drahých spotřebitelských úvěrů, tvrdí jedna ze studií OECD. Jde především o refinancovací hypotéky, tzv. equity withdrawal. Při tomto druhu hypotéky se navýší jistina úvěru, z ní se splatí původní dluh a zbytek může dlužník utratit za cokoli. Jak rostly ceny nemovitostí, zvyšovala se i výše úvěru, který si lidé brali.

Tyto moderní finanční produkty ovšem oddělily vazbu splátek úvěru na příjem dlužníka. Zatímco dříve musel dlužník každý nový úvěr poměřovat s výší svého příjmu, s úvěry zajištěnými stále hodnotnějšími nemovitostmi stačilo spoléhat na další růst jejich ceny. Pak bude možné vždy splatit původní úvěr další půjčkou a z jejich rozdílu si něco dalšího koupit. Splátky porostou, ale protože díky zdrojům v podobě nemovitosti nebude potřeba spořit, nějak je domácnost utáhne.

K tomuto zdánlivému finančnímu perpetu mobile se díky finančním inovacím začaly dostávat i nízkopříjmové skupiny. Těm banky ve velkém půjčovaly na nákup nemovitostí. Díky jejímu vlastnictví pak měly přístup k dalším úvěrům, které by jinak bez možnosti zajistit ho domem nedostali, zdůrazňuje OECD. Proto před vypuknutím finanční krize nejvíce rostl počet zadlužených domácností právě mezi těmi nejchudšími. V USA má například úvěr polovina z pětiny domácností s nejnižším příjmem. Pro srovnání, ve Velké Británii je to třetina, v Německu 18 procent.

Chudé domácnosti jsou ovšem nejvíce ohroženy růstem úrokových sazeb či propadem hodnoty nemovitostí. Nemají totiž dostatečné rezervy, protože jim nezbývají peníze na úspory. Podle statistiky americké centrální banky FED odkládala část příjmu na horší časy jen třetina nejchudších amerických domácností. V horní polovině příjmového žebříčku byl tento podíl více než šedesátiprocentní. Navíc jsou nízkopříjmové skupiny často první, kdo v případě hospodářského útlumu přijde o práci a novou si hledají kvůli nedostatečnému vzdělání velmi obtížně.

Stále větší využívání hypoték pro financování spotřeby v sobě nese ještě jedno riziko, upozorňoval už v roce 2005 FED. U cen nemovitostí nedokážou domácnosti rozlišit bublinu od přirozeného trendu, kdy rostoucí cena odpovídá zvyšující se skutečné hodnotě nemovitosti. Snadno tak podlehnou bludu, že prudký růst cen, jak ho zažily USA či některé evropské státy, je normální a bude pokračovat i v budoucnu. Nic jim pak nebude bránit v tom, aby si brali vyšší a vyšší hypotéky. Varování centrálních bankéřů se vyplnilo o dva roky později, kdy se ceny nemovitostí zřítily o dvacet procent a desetitisíce Američanů přišlo o své domy.

Jak se spoří ve světě a v Česku (čisté úspory jako % disponibilního příjmu)

Česko je na tom v mezinárodním srovnání relativně dobře. Češi uspoří něco přes pět procent příjmu. Pravidla pro poskytování hypoték jsou poměrně přísná. Zadlužení dosahuje sotva poloviny průměrné úrovně v EU, uklidňují analytici i Česká národní banka (ČNB). Jenže je sporné, zda Češi na dohánění EU mají. Přes čtyřicet procent českých domácností není schopno z rezerv pokrýt jednorázový náhlý výdaj ve výši šest tisíc korun, stojí ve zprávě ČNB o finanční stabilitě za rok 2007. U nízkopříjmových skupin to je 60 až 78 procent domácností. Dvě třetiny Čechů si podle řady průzkumů veřejného mínění myslí, že jen obtížně dokážou vyjít se svým příjmem. Od lidí s nízkým příjmem slyšeli výzkumníci tuto odpověď až v 90 procentech případů. Přesto jsou tyto domácnosti ve své kategorii nejčastějšími žadateli o spotřebitelský úvěr.

Motiv je u části z nich stejný jako v případě Američanů či Britů, kteří si brali ve velkém hypotéky, aniž by měli na splátky. Zejména mladší generace nechce vypadat chudě. Protože mít málo peněz se v dnešní společnosti nenosí. Tak proč by si je nepůjčili, když jim je banky a jiné společnosti tak vehementně ve všech reklamách vnucují.

Psáno pro časopis Rodina a finance.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2009 21:01, Pavel 2

K tem pujckam...za vsim je psychologie a v teto oblasti je vyjimecne vymakana. Napriklad ja sice dost usetrim, ale jsem schopen splacet mnbohem vic, nez usetrim. Tento paradox je dan tim, ze pujcku clovek splacet musi, kdezto setrit penize pouze muze. Samozrejme pouze do rozumne hranice. Jakmile to preroste pres urcitou mez, neni uz cesty zpet. On ten osobni bankrot neni zadna vyhra. Kdyby si lidi pet let predtim nez si pujci, vyzkouseli tento zpusob zivota, na konci te doby by dosponovali ohromnym majetkem. Je to zase jenom problem psychologie. Kdyz nad clovekem visi Damokluv mec bankrotu, tak se dokaze omezit. Jinak nikoli...

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

30. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 36 komentářů

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

Lidem, kteří mají problém se splácením dluhů, se otevírá možnost, jak se s půjčkami jednou provždy vypořádat. Mohou na sebe nechat soudem vyhlásit osobní bankrot.

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

31. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 5 komentářů

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

Přerostly vám půjčky přes hlavu? Bojíte se exekutora? Řešením může být osobní bankrot, který od července příštího roku umožní dlouho očekávaný insolvenční zákon. Jakým způsobem? Za... celý článek

Partners Financial Services