Kapesné dává dětem 90 % rodičů, nejčastěji kolem 500 Kč měsíčně

pk | rubrika: Aktuality | 2. 9. 2019

Naprostá většina rodičů – kolem 90 procent – dává svým dětem kapesné. Nejčastěji je to jednou měsíčně. Tři čtvrtiny dětí si přijdou na víc než 250 korun za měsíc. Vyplývá to z výzkumu, který pro Equa bank uskutečnila agentura Kantar na vzorku uživatelů internetu ve věku 16 až 69 let.

„Typické české dítě jako kapesné od svých rodičů dostává kolem 500 Kč měsíčně, rodiče mu jej vyplácí pravidelně každý měsíc a nejčastěji v hotovosti,“ říká Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank.

„Je ale vidět, že rodiče stále více učí své děti využívat bankovní nástroje. 73 procent dětí stále dostává kapesné v hotovosti, nicméně celých 27 procent už dostává od rodičů celé nebo část kapesného na svůj vlastní běžný účet, který tak musí umět obsluhovat – včetně například základních operací či platební karty. Právě kapesné na účet je dobrou cestou, jak děti učit finanční samostatnosti,“ dodává Hák.

Podobně jako u dospělých jsou také u dětí výrazné rozdíly v příjmech. Zatímco čtyři procenta dětí se můžou těšit na kapesné vyšší než 1500 korun měsíčně, naopak 20 procent dětí nedostává kapesné buď vůbec, nebo jenom nepravidelně – rozhodně ne každý měsíc.

Rodiče nechávají dětem vcelku volnost v tom, jak kapesné využijí. Zhruba polovina rodičů (55 %) sice chce vědět, na co přibližně kapesné děti vydají, ale jen velmi malá část (11 %) chce mít nad využitím kapesného detailnější přehled. 41 % rodičů pak chce, aby si děti z kapesného přímo hradily určité náklady, které jsou spojeny s jejich životem.

Respondenti ve věku 16 až 24 let získávají peníze ke spoření nejčastěji z kapesného (62 %), pracují při studiu (57 %) nebo si vydělávají na letní brigádě (32 %).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

děti, kapesné, rodinné finance

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Partners Financial Services