Komerční banka je už příliš drahá, nadějné jsou akcie Erste

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 19. 11. 2007 | 2 komentáře
Komerční banka je už příliš drahá, nadějné jsou akcie Erste
Akcie Komerční banky si vedou dobře, ale jsou podle některých analytiků už příliš drahé na to, aby výrazně posilovaly i v budoucnu. Tipem pro dlouhodobější investici mohou být akcie skupiny Erste, která vlastní Českou spořitelnu. Tak vidí české banky oslovení analytici.

Milan Lávička, Atlantik FT

Akcie mateřských společností českých bank, kromě Komerční banky, jsou aktuálně ovlivněny negativním sentimentem na bankovní sektor poté, co velké mezinárodní banky ohlašují značné ztráty v souvislosti s úvěrovou krizí. Ta pramení z problémů hypotečního trhu v USA. Tato negativní nálada se projevuje v celém bankovním sektoru bez ohledu na to, zda banky skutečně mají tato riziková aktiva ve svém portfoliu. Aktuálně se nacházejí většinou na cenách z před dvou let. Výjimkou je Komerční banka, kterou úvěrová krize nezasáhla v tak velké míře a stále se drží na poměrně vysokých úrovních nad 4000 Kč. Za letošní rok rostly akcie KB o téměř 38 %, přestože akcie mateřské společnosti Société Génerale výrazně poklesly.

Prognóza
Vývoj akcií KB se budou v krátkodobém horizontu vyvíjet mírně pozitivně, vzhledem k reportovaným výsledkům za prvních devět měsíců 2007 a očekávaným dobrým výsledkům v budoucnu. Nicméně vzhledem k relativně vysokým cenám, na kterých se v posledních týdnech akcie obchoduje, je prostor pro další růst značně omezený. Z dlouhodobého pohledu bude záležet především na tom, jak se celý bankovní sektor vypořádá s následky úvěrové krize a s jakými výsledky přijdou velké mezinárodní banky ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

 

Jan Krejčí, Patria

Od začátku roku akcie Komerční banky posílily o 35,6 procenta a překonaly MSCi EE index o 30 procent. Zatímco akcie Erste oslabily o 21 procent. Oslabení zaznamenaly i akcie Raiffeisen International, které od začátku roku oslabily o 15 procent.

Prognóza
Komerční banka: ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku se očekává podobný ekonomický vývoj, jako ve třetím kvartále. Příští rok se předpokládá vyšší růst u Modré pyramidy díky nabídce nových produktů.

Erste Bank - Česká spořitelna: tato banka je zpět na správné cestě díky zlepšení v růstu tržeb a lepší kontrolou nákladů. S fundamentální hodnotou 65,80 eur za akcii lze doporučit jejich koupi.

Raiffeisen International: očekává se 25,4% růst čistých zisků za období let 2006 až 2009  díky rychle rostoucím trhům v regionu střední a východní Evropy.

 

David Brzek, Fio      

Kurz akcií Komerční banky nebyl vzniklou krizí v zahraničí nijak zasažen. Navzdory negativní náladě v posledních měsících i v tomto období akcie banky rostly. Problematické investice, které by vedly k odpisům majetku, se jí prakticky vyhnuly a při negativní náladě v sektoru převážil pozitivní efekt stále silného hospodářského růstu ČR a úvěrové expanze.

Definitivní dopady krize finančního sektoru ještě nejsou zcela odhaleny a nervozita v sektoru může dále pokračovat. Přestože jednotlivé bankovní tituly jsou již na poměrně nízkých a atraktivních úrovních, při nákupech akcií je potřeba být nadále obezřetný a volit spíš postupnou akumulaci pozic.

Prognóza 
Předpokládá se, že akcie Erste Bank v porovnání s KB přinesou v následujících měsících vyšší zhodnocení a doporučoval bych se při investicích zaměřit spíše na tento titul. Erste postupně expanduje na východoevropský trh, což by jí v porovnání s Komerční bankou mělo přinést větší dynamiku v růstu ziskovosti. KB přes své dobré a efektivní hospodaření nemá tolik prostoru pro další rozvoj.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky

22. 10. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky

Podle průzkumu Slovenské bankovní asociace platí Češi za bankovní poplatky nejvíce ve střední Evropě. Asociace ovšem zjistila pouze to, co už všichni dávno ví. Bankovní poplatky v Česku... celý článek

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

15. 10. 2007 | Jan Jedlička

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

Bankovní balíčky komplikují přechod klientů ke konkurenční bance a brzdí tak konkurenci, tvrdí evropská skupina expertů. Ta navrhuje i zavedení celoevropské přenositelnosti čísel bankovních... celý článek

Jak vypadá bankovní konto snů

11. 9. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Jak vypadá bankovní konto snů

Dnešní balíčky bankovních produktů klientům neumožňují porovnat nabídky jednotlivých bank a občas jim nutí služby, které nakonec nevyužijí. Přitom by stačilo, aby banka klientovi nabídla... celý článek

Vysvědčení pro banky: dvě mínus

9. 5. 2007 | Patrik Nacher | 1 komentář

Vysvědčení pro banky: dvě mínus

České banky mají k dokonalosti daleko, soudí jejich klienti. Nejvíce zákazníkům vadí dlouhá doba, kterou musí na pobočkách strávit. Vcelku spokojeni jsou naopak s jejich dostupností. celý článek

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

23. 1. 2007 | Patrik Nacher | 4 komentáře

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

Z hlediska celkového zisku tuzemských bank mají bankovní poplatky významné postavení. Od roku 2004 sice jejich podíl mírně klesá, ovšem stále tvoří až 1/3 a jsou v celkovém "portfoliu"... celý článek

Partners Financial Services