Analýza: Kolik spořit na důchod?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 17. 10. 2011 | 37 komentářů
Analýza: Kolik spořit na důchod?
Zní to děsivě, ale abyste si za 30 let mohli užívat měsíční rentu ve výši deseti tisíc, potřebujete spořit 6 300 korun měsíčně a tuto částku každoročně navyšovat o inflaci. Počítejme společně…

Před měsícem jsme si v článku Kolik milionů potřebujete na penzi ukázali, že na rentu deset tisíc korun měsíčně byste měli mít kapitál tři až čtyři miliony. Tři miliony postačí pro rentu čerpanou z kapitálu, čtyři miliony potřebujete pro nekonečnou rentu čerpanou pouze z výnosů. Dnes do úvahy přidáme inflaci a podíváme se, kolik bychom si tedy měli na penzi spořit.

Jak zohlednit inflaci?

Začněme s inflací, potvorou, která našim úsporám neustále užírá kupní sílu. Pokud máte vlastní bydlení, tak byste v dnešní době měli s deseti tisíci korun na osobu bez problémů vyžít. Bude to ale stačit i za 30 let? Těžko. V tu dobu nemusí tato částka stačit ani jídlo. Při inflaci čtyři procenta ročně by za 30 let byla kupní síla renty v nominální výši deset tisíc jen 3 083 korun.

  • Kupní síla = částka : (1 + inflace)doba
    10 000 : 1,0430 = 3 083

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Jestliže tedy dnes na desetitisícovou měsíční rentu potřebujeme tři až čtyři miliony korun, kolik budeme potřebovat za 10, 20 nebo 30 let? Například při čtyřprocentní inflaci bychom za 30 let potřebovali mít téměř deset až třináct milionů korun.

  • Suma po inflaci = suma dnes × (1 + inflace)doba
    3 000 000 × 1,0430 = 9 730 193
    4 000 000 × 1,0430 = 12 973 590

Pro zjednodušení můžete vycházet z následující tabulky pro jeden milion korun a vynásobit daným poměrem. Čili v našem případě si najdeme řádek 30 let a sloupec čtyři procenta – jeden milion v dnešních cenách za 30 let při čtyřprocentní inflaci činí 3 243 398 korun. Čtyři miliony jsou čtyřnásobek, tj. 12 973 590.

650

Jak spočítat měsíční úložku?

Naspořit 13 milionů není žádná legrace. Při konstantních úložkách a zhodnocení šest procent ročně by bylo potřeba po dobu 30 let spořit cca 13 250 korun měsíčně. Výpočet už je malinko složitější:

  • Spořená částka = požadovaná suma : [(1 + výnos)(doba + 1) – (1 + výnos)] : výnos

Přičemž v našem případě nesmíme zapomenout, že počítáme měsíční spořenou částku, tudíž i dobu musíme počítat v měsících a roční (p. a.) výnos překalkulovat na měsíční (p. m.) výnos.

  • 12 973 590 : {[1,04(1 : 12)](30 × 12 + 1) – 1,04(1 : 12)} : [1,04(1 : 12) - 1] = 13 248

Pro usnadnění nabízím tabulku koeficientů, kterými stačí podělit požadovanou sumu, a dostanete potřebnou měsíční úložku:

Koeficient pro výpočet měsíční úložky

V našem případě platí 12 973 590 : 979 = 13 252 (drobný rozdíl je dán zaokrouhlením koeficientů na celé číslo)

Takto můžete velmi rychle spočítat potřebnou konstantní úložku pro různé horizonty, výnosy a inflaci. Například pro získání sumy jeden milion korun (bez zohlednění inflace) potřebujete následující měsíční úložky:

Měsíční úložky

Pro kontrolu se vrátíme k našemu příkladu. Potřebujeme-li za 30 let naspořit při výnosu šest procent ročně sumu 12 973 590 korun, pak za pomoci jednoduché  trojčlenky získáme potřebnou měsíční úložku: 12 973 590 × 1 021 : 1 000 000 = 13 246 (drobný rozdíl je opět daný zaokrouhlením koeficientů).

Navyšování spořené částky

Čtenáři doporučují

Investovat a spořit. A taky chránit.

Současná vláda má jeden úspěch: o nutnosti reformy penzí mluvily i všechny vlády před ní. Ale žádná jiná nepřinutila Čechy o stáří skutečně přemýšlet. Jak spořit? Kam investovat? Jak vyhrát nad inflací?

Zde je nejčtenějších pět článků k tématu z poslední doby:

V reálném životě je ale tato kalkulace k ničemu. Prozatím jsme počítali jen s inflací nákladů, nezohlednili jsme však inflaci příjmů. Jak klesá kupní síla peněz a rostou ceny zboží, podobně rostou i mzdy. Jsou to spojené nádoby. V praxi bychom tedy měli plánovat s postupným navyšováním spořené částky o inflaci.

To už je výrazně složitější simulace. Pro zjednodušení můžete ale uvažovat tak, že pokud náklady i příjmy porostou stejným tempem o inflaci, tak můžete v podstatě kalkulovat bez inflace. Nebudete tedy navyšovat o inflaci ani potřebnou sumu, ani spořenou částku. O inflaci pouze očistíte výnosy, tedy v našem případě budete kalkulovat s reálným výnosem 2 procenta ročně.

Podle tabulky č. 3 dopočítáte, že na čtyři miliony za 30 let při šestiprocentním ročním výnosu a čtyřprocentní inflaci (tedy dvou procentech reálného výnosu) potřebujete začít spořit 8 128 korun měsíčně (4 × 2 032) a tuto částku každý rok navyšovat o čtyři procenta. Není to úplně přesný výpočet, ale pro představu bohatě postačí. Přesnou simulací bychom se dostali na počáteční měsíční částku 8 379 korun.

Kolik si tedy máme spořit?

Závěr tedy zní, že pokud chcete mít za 30 let doživotní rentu z výnosů 10 000 měsíčně (v dnešních cenách), měli byste spořit měsíčně více než 8000 korun a tuto částku každoročně navyšovat s inflací. Při výpočtu jsme kalkulovali s reálným ročním výnosem investic dvě procenta nad inflací, což zhruba odpovídá dlouhodobému tempu růstu globální ekonomiky. 8 000 měsíčně je výrazně více než si dnes lidé spoří v penzijních fondech a je to také výrazně více, než si většina lidí je schopna spořit.

Na zajištění nám však postačí plánovat s rentou postupně čerpanou z naspořeného kapitálu. Jak jsme si řekli minule, k tomu by nám měly stačit tři miliony v dnešních cenách. To znamená při jinak stejném zadání po dobu 30 let měsíčně spořit 6 300 korun a částku každoročně navyšovat o inflaci. I to je ovšem stále pro většinu lidí nereálné.

Anketa

Můžete spořit či investovat čtyři tisíce měsíčně?

Tím se dostáváme k jádru problému. Klíčem k úspěchu je čas. Čím dřív si začneme na penzi spořit, tím menší částky je nutné si odkládat. Pokud dobu akumulace prodloužíme na 40 let, pak nám postačí měsíčně spořit zhruba 4 250 korun a opět tuto částku postupně navyšovat o inflaci. Ani to není málo, ale už je to částka, kterou dost lidí uspořit dovede.

Možná mě budou někteří v diskuzi kamenovat, že spořit si 40 let na důchod je nesmysl a že na to lidé nemají peníze a podobně. Souhlasím, že jsou to všechno jen čísla a nikdo z nás neví, co během příštích desetiletí zakusíme ve skutečném životě. Osobně mám také jiné priority, pokud jde o zabezpečení na stáří. V prvé řadě je potřeba dobře vychovat vlastní děti. V dnešním článku se pouze snažím odhalit realitu – tisícovkou v penzijním připojištění se prostě na důchod nezajistíte. Potřebujete spořit mnohem víc, mít vyšší výnosy a začít co nejdřív.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2011 17:03, Fany

Česílku, vy jste srandista. 30% na penzijku, no to je gól .....
Tedy při prvních 500 Kč je 150 opravdu 30%. Ale dál už to jde dolů a za pár let, je těch 150 Kč nula nula nic. Tam je pak rozhodující kolik procent dokáže z toho vymáčknout penzijní fond. A to je, jak se stále píše, na úrovni inflace. Tudíž ty slavné 150 koruny stát cpe vlastně těm fondům ... :(

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 10. 2011 3:36

1. Spoření není investování.
2. Nemáte práci, pane Traxlere, že musíte publikovat takové zbytečnosti?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace: zabiják úspor

10. 10. 2011 | Aleš Müller | 19 komentářů

Inflace: zabiják úspor

Dluhopisy, akcie, komodity, podílové fondy... Přes množství investičních příležitostí mají Češi stále nejradši spoření v bance. Fondy získaly do své správy „pouhých“ 250 miliard korun,... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

4. 10. 2011 | Roman Baroš | 6 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

Předminule jsme si vysvětlili, že pouze penzijním připojištěním si klidné stáří nezajistíme. V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se naučili vypočítat částku, která by nám... celý článek

Očima expertů: „Šetřete na důchod,“ říkají všichni. Ale jak?

30. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 32 komentářů

Očima expertů: „Šetřete na důchod,“ říkají všichni. Ale jak?

V dalším pokračování oblíbené rubriky Očima expertů jsme se ptali známých osobností, jak nejlépe dlouhodobě investovat. Přečtěte si, jak se na stáří zajišťují ekonomové Petr Mach a... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

5. 9. 2011 | Jan Traxler | 18 komentářů

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

Během několika let se můžeme potýkat s hyperinflací a devalvací měn, ještě dříve můžeme být svědky bankovní krize. Přitom aktuálně upadá svět do hospodářské recese a ke slovu se hlásí... celý článek

Partners Financial Services