Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Jan Traxler | rubrika: Jak na to | 19. 9. 2011 | 42 komentářů
Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?
Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

V poslední době se živě debatuje o důchodové reformě. Pozitivní zpráva je, že lidé si začínají více uvědomovat, že stát na vyplácení důchodů nemá peníze a že to bude horší a horší. Občas tak někomu svitne v hlavě, že asi opravdu bude muset myslet na zadní kolečka a nějak se na postproduktivní věk zajistit. Možná se celých 28 procent (6,5 procenta zaměstnanec + 21,5 procenta zaměstnavatel), které odvádíme ze superhrubé mzdy na důchodové pojištění, neutopí na vyplácení důchodů dnešním penzistům a taky nějaký důchod mít budeme, i když asi malý. Ale v každém případě je lepší mít záložní řešení.

Nemusíte být žádný zdatný matematik, abyste si spočítali, že pár stovek měsíčně v penzijních fondech s mizerným zhodnocením vám opravdu stačit nebude. Každý, kdo má aspoň kapku zdravého rozumu, si vynásobí měsíční úložku 500 korun krát 12 měsíců krát 30 let – výsledek je 180 tisíc Kč – a je mu jasné, že to je málo.

Kolik ale bude stačit? Kolik milionů bychom si měli naspořit?

Jaký by mohl být váš budoucí důchod? Odpověď zná kalkulačka. Otázka ovšem je, co se stane s penzijním systémem, než se do penze propracujete.

 

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Renta jen z výnosů (tři procenta)

Velmi jednoduchá úvaha, která je ale v praxi nejjistější, říká, že na rentu ve výši 10 tisíc měsíčně potřebujete čtyři miliony (adekvátně na 20 tisíc měsíčně osm milionů apod.) Úvaha vychází z dlouhodobě udržitelného výnosu tři procenta ročně. Tři procenta ze čtyř milionů dělá 120 tisíc ročně, tedy 10 tisíc měsíčně.

Tříprocentní výnos odpovídá dlouhodobé čisté rentabilitě nemovitostí i akcií, tedy výnosu z pronájmu nemovitosti nebo z dividend u akcií. (Aktuálně má mnoho akcií vyšší dividendový výnos, ale při plánování musíme kalkulovat s dlouhodobě udržitelnou rentabilitou.) V tomto případě pak rentu čerpáte pouze z výnosů z kapitálu, ale „neukrajujete“ z něho. Váš majetek zůstává během čerpání renty stále stejný, i když jeho aktuální tržní ocenění trochu kolísá.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Bavíme se tu ale o čtyřech milionech v dnešních cenách. Což znamená, že v nominální hodnotě budete potřebovat daleko víc. Za 30 let asi 10 tisíc korun vaše náklady na bydlení a stravu nepokryje. Musíme tedy zohlednit inflaci. Například při inflaci pět procent ročně budete za třicet let potřebovat v nominální částce necelých 17,3 milionů (reálná kupní síla této částky bude odpovídat dnešním čtyřem milionům).

Jednoduchost, ale zároveň i praktičnost této úvahy spočívá v tom, že lze zanedbat inflaci. Fígl je totiž v tom, že renta by měla z dlouhodobého pohledu růst o inflaci přirozeně. Dá se například předpokládat, že budete nájemné z nemovitosti více méně navyšovat o inflaci. Podobně i zavedená fungující firma by měla být schopná v dlouhém horizontu navyšovat tržby a potažmo zisky (z nichž se vyplácí dividenda nebo jiná forma podílu na zisku) minimálně tempem inflace.

Ruku v ruce s nájemným či dividendami by dlouhodobě adekvátně měla stejným tempem růst i tržní hodnota nemovitosti, respektive akcií, opět plus minus o inflaci. Čímž se dostáváme na začátek, že vlastně bez ohledu na inflaci potřebujete k rentě ve výši 120 tisíc korun ročně majetek ve výši čtyři miliony, jehož cena dlouhodobě poroste s inflací.

Renta ukousávající z majetku – SWR čtyři procenta (maximálně pět procent)

Mírně komplikovanější úvaha, na které je postavena většina dlouhodobých finančních plánů, bere v potaz postupné odčerpávání kapitálu, tedy že rentu nečerpáte pouze z výnosů, ale ukrajujete z majetku, který výnosy generuje.

Deset tisíc nenajdete na ulici: soutěžte na Peníze.cz

Deset tisíc

Co budete dělat v důchodu? Ať už na stará kolena budete milionářem, nebo budete mít jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou, dokud vás skleróza nezastaví, určitě budete – vzpomínat.

Tak ať je na co! Společně s UniCredit Bank jsme pro vás připravili soutěž o zážitek v hodnotě deset tisíc. Deset otázek, deset správných odpovědí – a deset Františků Palackých.

Soutěž o desetitisícový poukaz

Anketa

S jak vysokým důchodem počítáte, případně jaký důchod máte?

Takový plán je zcela jistě rizikovější, ale pro mnoho lidí postačující a pro někoho dokonce nezbytný, protože čtyři miliony (v dnešních cenách) nemají a nenaspoří. V praxi si nejčastěji lidé tímto způsobem spoří a pak postupně čerpají kapitál v běžných spořicích produktech, jako jsou rezervotvorné pojistky, penzijní fondy nebo portfolio podílových fondů.

Poradci zde při přípravě finančního plánu pracují s jakousi „bezpečnou mírou čerpání“ označovanou SWR (safe withdrawal rate). Tu ovlivňuje očekávaná délka života, očekávaný výnos z kapitálu a inflace. Pro třicetiletý horizont čerpání renty se zpravidla uvádí SWR ve výši čtyř procent. Toto číslo vychází z historické výkonnosti akciových trhů a historické inflace. Když vezmeme jakýchkoliv 30 po sobě jdoucích let vývoje indexu Standard & Poor’s 500 TR (včetně dividend) v období od roku 1900 až dodnes, tak v 19 z 20 případů byste pří čerpání čtyř procent z počátečního kapitálu navyšovaných každoročně o inflaci skončili po třiceti letech s kladným zůstatkem. V jednom z dvacíti případů by vám kapitál došel dříve než za 30 let, ale i tak by postačil alespoň na 25 let.

Čtyřprocentní SWR má tedy 95procentní pravděpodobnost úspěchu, což je akceptovatelné. Pětiprocentní SWR už má ale dle historické statistiky pouze 75procentní pravděpodobnost úspěchu, což už je trochu hazard. Doporučoval bych se držet čtyřprocentní SWR. To znamená, že pro měsíční rentu ve výši 10 tisíc korun po dobu 30 let by vám měl stačit kapitál ve výši tři miliony korun (čtyři procenta ze tří milionů je 120 tisíc ročně). Po 30 letech se váš kapitál smrskne téměř na nulu. Velmi optimistické plány, které kalkulují s až pětiprocentním SWR, uvádějí jako potřebný kapitál 2,4 milionu (pět procent z 2,4 milionu je opět 120 tisíc). Historická data ale říkají, že při tomto tempu čerpání renty už nemusí kapitál vystačit na 30 let, ale v jednom ze čtyř případů dojde dříve.

Čili pokud chcete v důchodu mít rentu 10 tisíc měsíčně, měli byste mít kapitál minimálně 2,4 milionu, lépe určitě tři miliony a v ideálním případě čtyři miliony (viz výše popsaný princip renty čerpané pouze z výnosů). Znovu ale připomínám, že se bavíme o částkách v dnešních cenách a při plánování je ještě potřeba zohlednit inflaci. A o tom, jak do kalkulací zahrnout inflaci, si řekneme více příště.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2011 20:53, P. David

Pěkný článek. Souhlasím s tím, že na důchod je potřeba sehnat si, jak Vy říkáte, slepici, která bude pravidelně snášet vejce. Snažím se nyní budovat porfolio dividendových akcií a nemovitostí, které by mně a manželce měsíčně 20 tisíc korun přineslo. Nemovitostní složka nyní výrazně převládá, ale nyní, v době akciové láce, se snažíme budovat spíše akciové portfolio. Jedno z hlavních kritérií při výběru akcií je pro mě výše a relativní výše dividendy. Proto preferuju energetické společnosti, utility a, ač zapřísáhlý nekuřák, tabákové společnosti :-). Rád bych portfolio ještě trochu diverzifikoval, kromě nemovitostí (rezidenční a komerční) a 11 dividendových akcií, hledám i další bezpečné způsoby investování. Úplně se spokojím se se 6-7% :-) Pokud byste o něčem věděli, rád se poučím. Ale chci sbírat vajíčka hned. Ne, že budu cpát 20 let peníze někam a pak, možná, dostanu své peníze zhodnocené o X% (Viz všechna PP a IŽP).

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2011 7:21, Vít Suchý

...ale Lenko, jsou na trhu i jiné produkty, např.důchodové pojištění, kde se nemusíte stresovat z veletočů na kapitálových trzích, stačí si spořit 30 let ani ne 4.500,- a doživotní rentu ( ne anuitu) máte 10.000,- garantovaně již při podpisu smlouvy...a s podíly na zisku samozřejmě i víc...jdetoijinak(at)seznam.cz

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

19. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 52 komentářů

V roce 2050 bude každý druhý Čech v důchodu. A stát se nepostará!

Ač neradi, začínají Češi otevírat oči. A vidí, že státní důchod není zárukou důstojně prožitého stáří. Co je potřeba udělat teď, abyste v penzi nemuseli počítat, jak vyžít s pouhou... celý článek

Česká penzijní reforma: Když všichni omezují penzijní fondy, zaveď je!

13. 9. 2011 | Luboš Palata | 16 komentářů

Česká penzijní reforma: Když všichni omezují penzijní fondy, zaveď je!

Česká penzijní reforma se systémem fondů zkouší to, co země našeho regionu opouštějí. Jediným kladem českého systému je, že zůstal dobrovolný. Toho by měl každý občan plně využít ke... celý článek

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

15. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

Co může za to, že si české domácnosti nedokážou vytvořit dostatečné finanční rezervy? Rozhazovačnost? Neschopnost správně investovat? Nízké příjmy? Zeptali jsme se, jaký na tuto problematiku... celý článek

Aleš Tůma: Přežijí penzisté fondy, nebo fondy penzisty?

14. 3. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Přežijí penzisté fondy, nebo fondy penzisty?

V souvislosti s plánovanou penzijní reformou se často objevuje otázka: kde máme jistotu, že nám fondy za pár let někdo neznárodní, neprovede „měnovou reformu“ a podobně. Existuje vůbec... celý článek

Nevyhazujte peníze oknem! Poradíme, jak ušetřit

9. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 21 komentářů

Nevyhazujte peníze oknem! Poradíme, jak ušetřit

Je to zvláštní paradox – peníze milujeme, chceme je, ale přitom se o ně moc nestaráme. Necháváme je ležet bez užitku, neříkáme jim, co mají dělat, utrácíme je za falešný pocit jistoty... celý článek

Partners Financial Services