Vzestup a pád

redakce Peníze.CZ | rubrika: Komiks | 7. 8. 2011 | 1 komentář
Vzestup a pád
Síla složeného úročení je strašná! Máme na Peníze.cz článek, který říká, že kdyby si v roce raz nebo dva uložil jeden voják stříbrný denár na čtyřprocentní úrok, dneska by byl účetně majitelem deseti milionů zeměkoulí ze samého stříbra.

Ten člověk z článku si ani v roce raz, ani v roce dva žádný denár neuložil. Byl to voják, ten žije ze dne na den, investuje maximálně do vína a peníze nosí nikoli do bankovního, nýbrž do veřejného domu. Zaplaťpámbu! Kdyby se dneska nějaký potomek spořivce z přelomu letopočtu hlásil o těch deset milionů zeměkoulí ze samého stříbra, byla by veliká starost, kde je vzít. Ačkoli – starost nikoli naše, nýbrž banky.

Každopádně – jestli se chystáte vybírat vklady až po tisíci a více letech, vyplatí se ukládat i na mizerný úrok (lepší ostatně stejně neseženete) a klidně menší částky. I potrhaná veveří kůže může za pár tisíciletí představovat pěkné bohatství.

Horory peněz

Kolik se dalo v pravěku koupit za veveří kožku, to už dneska nikdo neví. Dokážeme vám ale spočítat, kolik korun československých byste potřebovali v roce 1970, abyste za ně nakoupili zhruba tolik, co dneska za deset tisíc korun českých. A naopak: kolika českým korunám by dnes odpovídal třeba nástupní plat vysokoškoláka, který v roce 1970 býval někde kolem 1 500 Kčs.

Podrobnější info o kalkulátoru najdete zde, další kalkulačky tady.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky



Ilustrováno MaComiXem prostřednictvím jeho ComicsCreatoru.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zákaz kouření

31. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zákaz kouření

Z ekonomických tezí Miloše Zemana asi nejdéle přežije (teď i díky nám) sentence: „Dobrý vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku.“ Věci veřejné se málem zasloužily... celý článek

Pracovní úraz

24. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Pracovní úraz

Kovářova kobyla a ševcova žena chodí bosy, což zmíněným řemeslníkům rozhodně nedělá dobrou reklamu. Nejsilnějším argumentem pojišťovacího agenta je přece také to, že nabízenou pojistku... celý článek

Smrt fialové krávy

17. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Smrt fialové krávy

Moderní měna? Co vás nemá! Bankovky jsou jen papírky, mince kotoučky podřadného kovu. Kdo opravdu myslí na budoucnost, nakupuje zlato!

Zelené zlato

10. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Zelené zlato

Nu ano – oblíbený investiční tip: když už nevíte co by, investujte do komodit. Postavte si stodolu ze zlatých cihel a do ní nakupte pár žoků kávy, nějaké ty smotky tabáku a bušly pšenice.... celý článek

Život je boj(ler)

3. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Život je boj(ler)

V poslední době Peníze.cz přišly s řadou novinek: obchodní rejstřík, nabídky práce, on-line prodej pojištění automobilů, widgety s kurzy měn, cenami beznínu a nafty či akcií. Je čas... celý článek

Partners Financial Services