Vzestup a pád

redakce Peníze.CZ | rubrika: Komiks | 7. 8. 2011 | 1 komentář
Vzestup a pád
Síla složeného úročení je strašná! Máme na Peníze.cz článek, který říká, že kdyby si v roce raz nebo dva uložil jeden voják stříbrný denár na čtyřprocentní úrok, dneska by byl účetně majitelem deseti milionů zeměkoulí ze samého stříbra.

Ten člověk z článku si ani v roce raz, ani v roce dva žádný denár neuložil. Byl to voják, ten žije ze dne na den, investuje maximálně do vína a peníze nosí nikoli do bankovního, nýbrž do veřejného domu. Zaplaťpámbu! Kdyby se dneska nějaký potomek spořivce z přelomu letopočtu hlásil o těch deset milionů zeměkoulí ze samého stříbra, byla by veliká starost, kde je vzít. Ačkoli – starost nikoli naše, nýbrž banky.

Každopádně – jestli se chystáte vybírat vklady až po tisíci a více letech, vyplatí se ukládat i na mizerný úrok (lepší ostatně stejně neseženete) a klidně menší částky. I potrhaná veveří kůže může za pár tisíciletí představovat pěkné bohatství.

Horory peněz

Kolik se dalo v pravěku koupit za veveří kožku, to už dneska nikdo neví. Dokážeme vám ale spočítat, kolik korun československých byste potřebovali v roce 1970, abyste za ně nakoupili zhruba tolik, co dneska za deset tisíc korun českých. A naopak: kolika českým korunám by dnes odpovídal třeba nástupní plat vysokoškoláka, který v roce 1970 býval někde kolem 1 500 Kčs.

Podrobnější info o kalkulátoru najdete zde, další kalkulačky tady.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky



Ilustrováno MaComiXem prostřednictvím jeho ComicsCreatoru.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zákaz kouření

31. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zákaz kouření

Z ekonomických tezí Miloše Zemana asi nejdéle přežije (teď i díky nám) sentence: „Dobrý vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku.“ Věci veřejné se málem zasloužily... celý článek

Pracovní úraz

24. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Pracovní úraz

Kovářova kobyla a ševcova žena chodí bosy, což zmíněným řemeslníkům rozhodně nedělá dobrou reklamu. Nejsilnějším argumentem pojišťovacího agenta je přece také to, že nabízenou pojistku... celý článek

Smrt fialové krávy

17. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Smrt fialové krávy

Moderní měna? Co vás nemá! Bankovky jsou jen papírky, mince kotoučky podřadného kovu. Kdo opravdu myslí na budoucnost, nakupuje zlato!

Zelené zlato

10. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Zelené zlato

Nu ano – oblíbený investiční tip: když už nevíte co by, investujte do komodit. Postavte si stodolu ze zlatých cihel a do ní nakupte pár žoků kávy, nějaké ty smotky tabáku a bušly pšenice.... celý článek

Život je boj(ler)

3. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Život je boj(ler)

V poslední době Peníze.cz přišly s řadou novinek: obchodní rejstřík, nabídky práce, on-line prodej pojištění automobilů, widgety s kurzy měn, cenami beznínu a nafty či akcií. Je čas... celý článek

Partners Financial Services