Specialista, nebo hokynář?

Martin Zika | 11. 12. 2002 | 27 komentářů
Specialista, nebo hokynář?
"Pokud se chystáte jen spořit, tak říkám ano. Pokud však jednou budete chtít úvěr, vyberte si raději jinou spořitelnu." Tento citát se v různých obměnách asi nejčastěji vyskytuje v názorech našich čtenářů na Raiffeisen stavební spořitelnu. Proč?

Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit) patří k oněm čtyřem ústavům, které v závěru letošního roku změnily své obchodní podmínky. Psali jsme o tom zde a obecně lze říct, že se tato změna týkala především úpravy úrokových sazeb. Úročení úvěrů je tedy o něco příznivější, ale zároveň poklesly i úroky z vkladů. "Specialista" nabízí čtyři tarify stavebního spoření, dva jsou spořící a dva úvěrové.

Úvěry s obstrukcemi?

Profily stavebních spořitelen
Konec roku se blíží a mnoho z vás se chystá uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Rozhodli jsme se pomoci vám s výběrem spořitelny, proto jsme připravili profily všech, které působí na českém trhu. V minulých dílech jsme představili ČMSS, SSČS a VSS KB, dnes vám předkládáme profil Raiffeisen stavební spořitelny.

Obnova a Domov, tak se ony úvěrové produkty nazývají, přičemž hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v délce spoření a délce splácení úvěru. Pokud tedy klient zvolí Obnovu, získá úvěr rychleji, ovšem také ho musí rychleji splatit (nejpozději do 7 let). Úrokové sazby jsou u obou tarifů stejné, vklady jsou úročeny 2 procenty, úrok z úvěru pak činí 4,9 procenta. Tyto podmínky patří k těm lepším na trhu, nicméně, jak jsme již v našem seriálu o stavebních spořitelnách psali, nejpříznivější nabídku momentálně poskytuje Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory, koupit), která vklady úročí 2 procenty a úvěry poskytuje za 4,75 procenta. A pokud si přečtete názory našich čtenářů na Raiffeisen stavební spořitelnu, zjistíte, že se v nich poměrně často opakuje nespokojenost s přístupem ústavu k vyřizování úvěru. Zjednodušeně řečeno, čtenáři si stěžují na nepříjemné obstrukce spojené s tímto procesem.

Mladší mají výhodu

Dva spořící tarify, které spořitelna nabízí, se jmenují Jistota a Budoucnost. Sazby jsou opět u obou stejné. Znamená to, že ať si klient zvolí jeden či druhý, úvěr mu bude úročen 4,9 procenty. Úroky z vkladů jsou ve výši 2 procent, pokud však nedojde k čerpání úvěru, klient získá po pěti letech dodatečné úrokové zvýhodnění 1 procento. Vklady mu tak mohou být úročeny až 3 procenty. Nejlepší "spořicí" podmínky momentálně nabízí Hypo stavební spořitelna (profil, názory, koupit). V tarifu Nadstandard spoření úročí vklady 2 %, ovšem pokud klient nečerpá úvěr, je mu při splnění všech podmínek přičteno 100 % úrokové sazby, což celkově znamená čtyřprocentní zúročení. V čem tedy spočívá rozdíl mezi tarify? Budoucnost je určená pro lidi do 25 let. Těm bude účet veden po celou dobu bezplatně a navíc zaplatí nižší poplatek ze uzavření smlouvy.

POPLATKY
Uzavření smlouvy 1 % CČ (tarif Budoucnost 0,75 % CČ)
Úhrada za vedení účtu

200,- Kč (tarif Budoucnost zdarma)

Roční výpis z účtu

50,- Kč (osobně), zdarma (poštou)

Změna varianty

zdarma (z tarifu Budoucnost doplatek do 1% CČ)

Nejnižší úrok na trhu

Překlenovací úvěry jsou rozděleny do tří skupin podle akontace. Složí-li klient na účet 20 procent cílové částky, může získat úrok 7,4 procenta. Jestliže vloží 30 procent cílové částky, získá úvěr za 6,9 procenta a při 40 procentech bude platit 6,4 procenta. Pokud se ovšem tzv. nezajištěná částka (cílová částka mínus finanční prostředky na účtu) úvěru vyšplhá nad 300 tisíc korun, lze získat další slevy na úrocích. Nejlepší sazbu získá klient, jehož cílová částka bude 500 tisíc (a výš) při akontaci 200 tisíc korun (nezajištěná částka pak bude 300 tisíc korun). Za těchto podmínek bude úvěr úročen 4,9 procenty, což je v současné době nejnižší sazba na trhu.
V naší soutěži Best web 2002 skončila "žlutá" stavební spořitelna na posledním místě, když dvěma z mála kladně hodnocených prvků tohoto webu byly shledány online služby a informační stránka (například údaje o úrokových sazbách u jednotlivých tarifů jsme však na serveru nenašli).
Operátoři na zelené lince si dvakrát jistí nebyli. Například při vysvětlování jak získat nejvýhodnější sazbu překlenovacího úvěru jsme dostali dvě odlišné informace, až po opětovné žádosti o ověření (a po minutovém odmlčení se operátora) nám byl sdělen správný údaj.
Zajímavé jsou rovněž ekonomické výsledky Raiffeisen stavební spořitelny. V roce 2001 jí patřilo 11 procent trhu (4. místo), ovšem změna v počtu uzavřených smluv oproti roku 2000 byla záporná (-1,6 procenta = 5. místo) a čistý zisk ústavu dosáhl přes 20 milionů, což je za rok 2001 mezi stavebními spořitelnami nejméně.
Žlutý specialista na stavební spoření provedl ke konci tohoto roku několik změn. Nechme se překvapit, jak je ohodnotí klienti.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Pobočky

*

Informační a poradenská centra

*

Akcionáři

Raiffeisenbausparkasse GmbH Wien (75 %), Raiffeisenbank Praha,a.s. (25 %)

Počet smluv k 31.12.2001

478 300

Počet smluv k 31.10.2002

537 609

* požádali jsme RSS o odpověď 10.12. odpoledne, zatím jsme nedostali odpověď

Více si o Raiffeisen stavební spořitelně můžete přečíst v názorech našich čtenářů. Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu na stavební spoření můžete online uzavřít zde!

Zdá se vám nabídka čtyř tarifních produktů Raiffeisen stavební spořitelny zajímavá? Žádali jste někdy "specialistu" o úvěr? Proběhlo všechno dobře, nebo jste měli problémy s vyřízením? Podělte se s námi o své zkušenosti a názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2002 21:10

To, že bych budoval komunismus si opravdu nepamatuju. A na rozdíl od mnoha současných "podnikatelů" a politiků jsem kapitalismus za nadávku nikdy nepovažoval. To jsi na špatné adrese. Ono to není tak, jak si myslí někteří emigranti, že jsme tu koncem roku 1989 spadli s prvomájovými mávátky ze stromu a díky jejich návratu jsme se naučili jíst příborem a používat toaletní papír. Nic ve zlém, tvůj případ to snad nebude. Všechny stavební spořitelny nezastupuji, jen ty, které pokládám za smysluplné zastupovat. Provize jsou opravdu všude dost podobné, vyčnívá asi jen ta jedna, která je tím proslulá, ale tu z dobrých důvodů nezastupuji.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2002 21:11, prskavec

Hough. Jedno oko nezůstalo suché. Znám dost lidí, kteří spadají do zde propíraných kategorií a řekl bych, že to vůbec není tak jednoduché. Vždy je nejdůležitější osoba poradce či dealera. Znám takového dealera, který dokáže nejen dobře prodat svůj produkt, ale nelze-li klientovi pomoci jen tímto produktem, velmi profesionálně odhadne čím ho doplnit nebo nahradit a klienta předá kolegovi odjinud. Je to vždycky o kvalitě práce a ne o tom, v jakém dresu hraje. Je mi jedno, jestli ten člověk dřív prodával vysávače nebo kosmetiku, nebo jestli šrouboval ve fabrice. Zajímá mě, co dokáže teď v tom, co teď dělá. Někdo dělá celý život to samé a pořád blbě. Někdo dělá něco jen rok a zůstane za ním dobrá práce. Předsudky bych v tomto případě raději nechal stranou.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tajemství modré pyramidy

4. 12. 2002 | Martin Zika

Tajemství modré pyramidy

Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky je společně s Wüstenrot stavební spořitelnou jediným ústavem, který se nesvezl na "vlně" zlevňování úvěrů ze stavebního spoření v závěru... celý článek

Co se skrývá pod buřinkou

27. 11. 2002 | Martin Zika

Co se skrývá pod buřinkou

Další se seriálu profilů stavebních spořitelen je věnován druhému největšímu ústavu na českém trhu, Stavební spořitelně České spořitelny.

Liška na tapetě

25. 11. 2002 | Martin Zika | 3 komentáře

Liška na tapetě

"S liškou bych úvěr vyřizoval ještě teď, a to už mám postaveno", ale taky "Liška je spolehlivá a flexibilní, maximálně vychází klientům vstříc". To jsou jen dva výňatky z diskuze, kterou... celý článek

Nejlepší stavební spořitelna

31. 5. 2002 | Dušan Hradil

Nejlepší stavební spořitelna

Včera skončila druhá etapa naší soutěže Best Web 2002, neboli hodnocení webových stránek finančních institucí, tentokráte stavebních spořitelen. Chcete vědět, kdo má nejlepší web a... celý článek

Žlutý panáček a jeho internetový domeček

3. 5. 2002 | Leoš Bárta

Žlutý panáček a jeho internetový domeček

Raiffeisen stavební spořitelna zastává na českém trhu 3. místo ve svém oboru. Dnes podrobíme přísnému hodnocení její internetovou prezentaci. Odpovídá její úroveň dnešním internetovým... celý článek

Partners Financial Services