Další zlom v českém zdravotnictví: nadstandardy už si můžete pojistit!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 6. 8. 2012 | 7 komentářů
Definice nadstandardní zdravotní péče znamenala v českém zdravotnictví (zatím malou) revoluci. Za prvních osmnáct položek ve vyšší kvalitě si můžete připlácet od začátku roku. Uplynulo sedm měsíců a další zlom je tu: pojišťovny začínají nabízet pojištění nadstandardů.
Další zlom v českém zdravotnictví: nadstandardy už si můžete pojistit!

O tom, že k pojištění nadstandardní péče budou do budoucna pojišťovny upínat své síly i cíle stále víc, nebylo pochyb. Ostatně všechny od přijetí zdravotnické reformy potvrzovaly, že situaci bedlivě sledují a číhají na svou příležitost.

Bylo jen otázkou času, která jako první vyrazí se svou kůží a novým produktem na trh. Odpověď je tady. Od začátku srpna nabízí pojištění nadstandardů Pojišťovna VZP, dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny.

18 nadstandardů, za které si můžete od ledna připlatit

  • Sádry: fixační sádrová dlaha (ruka, předloktí), fixační sádrová dlaha (noha, bérce), fixační sádrová dlaha celé ruky, fixační sádrová dlaha celé nohy, fixace zlomeniny klíčku delbetovými kruhy, cirkulární sádrový obvaz (prsty, ruka, předloktí), cirkulární sádrový obvaz celé ruky, cirkulární sádrový obvaz (noha, bérec), cirkulární sádrový obvaz na noze
  • Očkování: proti tetanu, sezónní chřipce, pneumokokovi, tuberkulóze, rakovině děložního čípku, vzteklině
  • Oční čočky: implantace nitrooční čočky (tvrdá, měkká)

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Ceny nadstandardů se výrazně liší

Ceny za ekonomicky náročnější péči nechává ministerstvo na každé nemocnici – a jsou v nich značné rozdíly. Zatímco za sádrový obvaz ruky dáte ve Fakultní nemocnici na Bulovce 28 až 133 korun, v Šumperku vás vyjde na pětistovku. V Městské nemocnici Plzeň zaplatíte za nadstandardní měkkou nitrooční čočku tři tisíce, ve Vojenské nemocnici v Brně dva tisíce sedm set a v třebíčské nemocnici patnáct set korun. Pokud nechcete zbytečně rozhazovat, měli byste ceny jednotlivých nemocnic sledovat. Přehledné srovnání nabízí server Čekacídoby.cz.

Seznam položek, které jsou k mání v základní i ekonomicky náročnější variantě, zatím není dlouhý. Čítá osmnáct úkonů, které spadají do tří skupin:  dražší očkování, sádry a oční čočky. Přesný výčet najdete v boxu – a jak vidíte, není to zatím žádný velký potenciál pro podnikání.

Od začátku června ale mohou nemocnice nabízet za příplatek také výběr konkrétního operatéra či porodníka. Většina jich tuto možnost zatím nezavedla – funguje už ale například v největší české porodnici – Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. Tady už začíná opravdu jít o peníze, nikoli o drobné. A od příštího roku se situace nejspíš znovu výrazně změní: přibýt by mohly desítky dalších nadstandardů. Mezi nimi pravděpodobně i operace z oblasti gynekologie, ortopedie a urologie.

První pojištění nadstandardů v režii Pojišťovny VZP

Pojišťovna VZP nově nabízí pojištění nadstandardů v rámci staršího produktu PATRON.Určitou nevýhodou je, že si ho nemůžete sjednat samostatně. „Pojištění nadstandardní zdravotní péče lze sjednat pouze společně s pojištěním pro případ hospitalizace a/nebo pojištěním pro případ pracovní neschopnosti,“ vysvětluje mluvčí Pojišťovny VZP Lucie Vojtíšková. Součástí pojištění nadstandardní zdravotní péče je vedle pojištění ekonomicky náročnější varianty léčby, také pojištění příplatku za zvoleného operatéra a pojištění asistenční služby – která zahrnuje klasické služby komerčního zdravotního pojištění, jako je farmaceutická infolinka a konzultace s lékařem po telefonu.

Propojeno: komerční zdravotní pojištění

V rámci komerčního zdravotního pojištění pojišťovny nabízejí takové služby, jako je sjednání vyšetření u specialisty bez dlouhé čekací doby, druhý odborný názor k vaší diagnóze, radu lékaře po telefonu, odvoz do nemocnice a z nemocnice a další asistenční služby, dovoz léků, preventivní prohlídky navíc zdarma a další.

U pojištění výběru operatéra či porodníka si můžete zvolit limit pojistného plnění ve výši patnácti, třiceti nebo pětačtyřiceti tisíc ročně. Volba lékaře přitom může stát až patnáct tisíc korun – pojišťovna by vám tedy takové mohla proplatit i tři ročně. „Pojištění se vztahuje na úhradu příplatku, který je hrazen v souvislosti s volbou lékaře nebo porodníka na výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ dodává mluvčí Pojišťovny VZP.

Pokud jde o ekonomicky náročnější varianty léčby, limit pojistného plnění není nijak omezen. „Dle současné legislativy se jedná o úhradu doplatků za odlehčené fixace, očkování a nitrooční čočky. Pokud ovšem dojde k úpravě zákona a seznam ekonomicky náročnějších variant léčby se rozšíří, pojištění se bude automaticky vztahovat i na všechny tyto další varianty,“ říká mluvčí Pojišťovny VZP Lucie Vojtíšková. Spoluúčast se odvíjí od doby pojištění. „V prvním roce je spoluúčast 50 procent, v druhém roce 30 a v dalších letech trvání pojištění jen 10 procent,“ upřesňuje mluvčí.

Cenu pojištění Patron ovlivňuje řada faktorů. „Rozhodující je věk pojištěného, limit pojistného plnění pro příplatek za zvoleného operatéra, frekvence placení pojistného, zda je klient pojištěnec VZP, slevu lze  také získat při pojištění dvou a více osob,“ vyjmenovává mluvčí Pojišťovny VZP.

A jak to může vypadat v praxi? Zde je modelový příklad (včetně ceny), který jsme si v pojišťovně vyžádali.

Muž, 34 let, si sjedná pojištění pro případ hospitalizace a pojištění nadstandardní zdravotní péče. Denní odškodné si zvolí ve výši 200 Kč za jeden den hospitalizace a roční limit pojistného plnění za zvoleného operatéra ve výši 15 000 Kč. Za pojištění čtvrtletně zaplatí 547 Kč. Pokud si zvolí roční frekvenci placení, cena se ještě sníží na 2035 Kč za rok.

Muž musí podstoupit kompletní výměnu kolenního kloubu, sám si vybere operatéra, dostane nadstandardní kloubní náhradu a v nemocnici stráví 14 dní. Pojišťovna zaplatí až 15 000 Kč za operatéra, přibližně 20 000 Kč za kloubní náhradu a 2800 Kč za čtrnáctidenní hospitalizaci. Celkově pojišťovna pacientovi zaplatí v závislosti na výši příplatku za operatéra a ceně kloubní náhrady okolo 37 800 Kč. Osoba v 55 letech zaplatí čtvrtletně za stejnou skladbu pojištění 600 Kč, ročně 2233 Kč. Pokud je osoba pojištěncem VZP, získává navíc desetiprocentní slevu,“ popisuje mluvčí Pojišťovny VZP Lucie Vojtíšková.

Co ostatní komerční pojišťovny?

Už po prázdninách odkryje karty v oblasti pojištění nadstandardů také Česká pojišťovna. „Naše dceřiná společnost ČP ZDRAVÍ se do této oblasti chystá vstoupit. Po prázdninách uvede na trh produkt řešící určitý segment nadstandardů v těch mezích, které dnes umožňuje platná legislativa,“ prozradil mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

O své místo na slunci se popere také další pojišťovna ze skupiny Vienna Insurance Group, tedy Kooperativa. „Prozatím produkt nabízející pojištění nadstandardů nemáme, ale pracujeme na něm. Komerční zdravotní pojištění pro nás představuje velmi zajímavou oblast a chtěli bychom v tomto systému být významným hráčem. V tomto duchu také již několik let pracujeme nejen na nových produktech, ale snažíme se zorientovat i přímo v oblasti lékařské péče. Proto jsme se v roce 2008 stali vlastníky nemocnice v Mělníku,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Kooperativa podle něj očekává, že do budoucna se zdravotnická zařízení budou předhánět v zavádění nových technologií a postupů, aby získala co nejvíc prostředků z komerčních zdrojů. „Zároveň to může vést k větší specializaci, prostě všichni nebudou moci být špičkou ve všech oborech, čímž dojde k dalšímu zefektivnění zdravotnictví. A v neposlední řadě si pojišťovny pohlídají, jak jsou jejich prostředky vynakládány, jakou zdravotnická zařízení odvádějí práci, a určitě si budou pečlivě vybírat jen ta nejkvalitnější,“ dodává Káňa.

Anketa

Jak vám slouží zdraví?

Od nového roku chce začít nabízet pojištění nadstandardů také minimálně jedna zdravotní pojišťovna. Nepůjde samozřejmě o produkt „z její vlastní kuchyně“, komerční zdravotní pojištění je zdravotním pojišťovnám zapovězené. Půjde o podobný model jako u Pojišťovny VZP, jejíž produkt bude primárně nabízet její „matka“, největší zdravotní pojišťovna v zemi. „Jednáme se svým komerčním partnerem Victoria Volksbanken pojišťovnou o vytvoření tohoto typu pojištění od příštího roku. Vycházíme z předpokladu, že již bude existovat širší nabídka možných nadstandardů,“ uvádí mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. Vůči nabídce Pojišťovny VZP se při tom dost zásadně vymezuje: „V žádném případě nepůjdeme cestou, že by toto pojištění bylo svázáno s podmínkou sjednat si k němu další z nabízených pojistek.“

Mezi pojišťovnami, které nabízejí komerční zdravotní pojištění, vyčkávací taktiku prozatím volí Allianz – současný seznam nadstandardů pro ni není atraktivní. „Máme v plánu poskytovat komerční zdravotní připojištění, ale současný rozsah nadstandardů a jejich definice neumožňuje zavést pojištění, které by mělo smysl pro významnou část lidí. Určitě se ale do budoucna chceme zapojit,“ říká mluvčí Allianz Dagmar Koutská.

Velké ambice si na poli komerčního zdravotního pojištění dělá UNIQA. „První vlnu nadstandardů považujeme za předvoj, symbolický první krůček, který velké možnosti pro komerční sektor zatím nepřinesl. Jakmile však veřejnost pochopí, že nadstandardy budou běžnou součástí většiny medicínských služeb v ČR, očekáváme výrazné zesílení poptávky po službách komerčních pojišťoven v tomto oboru,“ sdělila nám už před časem mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Generali, která je dalším významným hráčem na poli soukromého zdravotního pojištění, odpovědi na otázky k pojištění nadstandardů nedorazily. Zájem o pojištění nadstandardů prozatím nemá ČSOB Pojišťovna a neuvažuje o něm ani AXA

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2012 21:59, eďa

To je zajímavý dotaz, ale... Lidí je jako sraček, takže jim jde byznys, o to, co nejvíc lidí podojit a dodojit, dokud tu ještě jsou a přes dokonalý byznys -zdravotní péči. Celý život plať a my ti pak poradíme, koho zasponzoruješ, než chcípneš a za poplatek samozřejmě.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2012 9:47, Jouda z Kadaně

To očekávám také. To by ale vyvracelo základní argument, kterým se zavaděči nadstandardového systému ve zdravotnictví oháněli - totiž že se tím nikdo nediskriminuje, nadstandardy si totiž může každý připojistit. Jenže v tomto případě by tomu tak nebylo. Na druhou stranu by to byl docela dobrý argument pro podání na ústavní soud a zrušení tohoto systému.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

5. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 10 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

Zdravotnictví máme bezplatné, ale jen posud. Platí se za návštěvu lékaře, den v nemocnici, za recept, za léky samotné. Někdo bohužel sahá po peněžence tak často, že by ho to – spolu... celý článek

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

16. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

Od začátku ledna si můžete připlácet za první nadstandardy. Ruku v ruce s nimi brzy půjde nabídka nového soukromého pojištění. Pojišťovny už si brousí zuby. Může jít o miliardy. Přečtěte... celý článek

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

20. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Nadstandardy ve zdravotnictví začnou platit od ledna. A konečně se ví, jak budou vypadat. Pokud v rámci bujarého silvestrovského veselí uklouznete na ledu a zlomíte si ruku, budete... celý článek

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

10. 8. 2011 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

Nebaví vás nekonečné hodiny v čekárně u lékaře? Občas pomohou produkty z nabídky některých pojišťoven. Samozřejmě to není zadarmo, a především: počet dveří, které se tak dají otevřít,... celý článek

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Partners Financial Services