Zaměstnavatelé můžou odložit sociální pojištění, schválila vláda

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 5. 2020
Zaměstnavatelé můžou odložit sociální pojištění, schválila vláda

Zdroj: Martin Bartusek/Shutterstock

Firmy budou moct od května na tři měsíce odložit platby sociálního pojištění za své zaměstnance. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí dnes schválila vláda. Nyní míří k poslancům, kteří ho projednají ve stavu legislativní nouze.

Vláda tak odmítla úplné odpuštění těchto odvodů. Odklad navíc nebude úplně zadarmo. Kdo ho využije, musí platit snížené penále: procento dlužné částky za čtvrt roku místo běžných zhruba 4,5 procenta.

Odklad bude možný jen u plateb sociálního pojištění za samotné zaměstnavatele. Ti odvádějí 24,8 procenta hrubé mzdy. Část sociálního pojištění, kterou zaměstnavatel strhává zaměstnanci přímo ze mzdy ve výši 6,5 procenta, se musí dál odvádět.

„Odložení odvodů je administrativně jednoduché, rychlé a má potenciál dočasně posílit likviditu zaměstnavatelů o desítky miliard korun,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Kdyby vládní nabídku využily všechny firmy, šlo by měsíčně o 28 miliard korun.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Odklady se mají týkat pojistného za květen, červen a červenec. Platba za květen je splatná do 20. června. Odklad má fungovat jako automat: Kdo ho bude chtít využít, prostě nepošle peníze.

Odložené platby pak musí firmy uhradit – včetně sníženého penále – do 20. října, původně Maláčová počítala s 20. zářím. Pokud tak neučiní, začne jim nabíhat běžný úrok z prodlení.

„V případě, že se zaměstnavatelé rozhodnou využít odklad pojistného se sníženým penále, nebude firma nikde vedená jako dlužník. To je důležité při poskytování dotací nebo jiných forem podpory při současné pandemii,“ doplňuje Maláčová.

Platbu zdravotního pojištění vláda odkládat nechce. Obává se snížení příjmů zdravotnického systému, jemuž v současné krizi rostou náklady.

Vláda tak se zpožděním zvolila „jemnější“ pomoc, než po jaké zaměstnavatelé od začátku koronavirové krize volali. Právě odpuštění sociálního pojištění uváděli mezi opatřeními, která by jim nejvíc pomohla zachovat pracovní místa. Za pravdu jim nakonec dala i Maláčová, pro zrušení plateb ale nenašla podporu ve vládní koalici.

„V této situaci považujeme za absurdní, aby stát od zaměstnavatelů místo pomoci vybíral za odklad pojistného na sociální zabezpečení ještě nějaké penále. Od začátku této krize vládě sdělujeme, že reálnou pomocí podnikatelům a krokem k ochraně pracovních míst je ne odložit, ale úplně prominout pojistné na sociální zabezpečení odváděného samotným zaměstnavatelem, a to minimálně do podzimu 2020,“ říká Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory.

Pětistovka na den

Na kompenzační bonus dosáhnou majitelé malých a rodinných společností s ručením omezeným. Prošel i návrh Pirátů na další rozšíření.

Pětistovku na den dostanou i menší firmy, pěstouni a dobrovolníci

Odpuštění sociálního pojištění pro zaměstnavatele by státní pokladnu vyšlo na desítky miliard korun. Loni zaměstnanci, zaměstnavatelé a živnostníci České správě sociálního zabezpečení na sociálním pojištění poslali 536,72 miliardy korun, což představovalo víc jak třetinu příjmů státního rozpočtu.

Sociální i zdravotní odvody odpustil stát od března do srpna aspoň živnostníkům a dalším podnikatelům, a to do výše minimálních záloh. Částku nad tuto hranici doplatí příští rok.

Vládou schválený návrh počítá také s tím, že zaměstnavatelé budou nově předkládat přehled o výši vyměřovacího základu a o výši pojistného příslušné okresní správě sociálního zabezpečení pouze elektronicky a má také dojít ke zrušení možnosti úhrady pojistného v hotovosti.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

24. 1. 2024 | Petr Kučera, Gabriel Pleska | 1 komentář

Pozor na změnu. OSVČ si musí zvýšit minimální zálohy už teď

Jaké jsou minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění živnostníků a dalších podnikatelů v roce 2024? Do kdy je potřeba zaplatit? Tady je přehled.

Vyúčtování záloh na důchodové pojištění OSVČ už nepřijde poštou

16. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Vyúčtování záloh na důchodové pojištění OSVČ už nepřijde poštou

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) spustila novou online službu nazvanou Stav pohledávek na pojistném, penále a pokutách OSVČ.

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

5. 1. 2024 | Kateřina Hovorková, redakce Peníze.CZ

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady je aktuální přehled pro rok 2024.

Kolik dostanete příště? Spočítejte si čistou mzdu po vládním balíčku

3. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete příště? Spočítejte si čistou mzdu po vládním balíčku

Jestli jste dostali přidáno, gratulujeme. Vaše hrubá mzda stoupne. Kolik nakonec dostanete čistého, ale nezáleží jenom na zaměstnavateli. Výplatu ovlivní i vládní balíček: zvýší odvody... celý článek

Partners Financial Services