OSVČ můžou od července platit nižší nemocenské pojištění

pk | rubrika: Aktuality | 22. 7. 2019
OSVČ můžou od července platit nižší nemocenské pojištění

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které se dobrovolně účastní nemocenského pojištění, můžou počínaje červencem platit méně než doteď. Minimální pojistné se snižuje ze 138 na 126 korun měsíčně.

Jde o důsledek zrušení takzvané karenční doby, tedy opětovného proplácení i prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti. A protože zaměstnancům proplácejí první dny zaměstnavatelé formou náhrady mzdy, stát jako kompenzaci snížil sazbu nemocenského pojištění o 2,3 na 2,1 %. Celková sazba sociálního pojištění, kterou za zaměstnance odvádí zaměstnavatel, tak klesne z 25 na 24,8 procenta.

Snížení se dotkne i OSVČ, pokud si dobrovolně platí nemocenské pojištění. Nic se ale nemění na tom, že nemocenské dávky od státu začnou dostávat až od 15. dne pracovní neschopnosti.

„Pokud OSVČ chtějí i dál platit pouze minimální pojistné, mohou si od července platbu snížit ze 138 Kč na 126 Kč měsíčně. Jinak si ale výši svých měsíčních plateb na nemocenské pojištění upravovat nemusí,“ říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

„Pokud je jejich maximální měsíční vyměřovací základ pro platbu pojistného vyšší než 6000 Kč, bude jim z uhrazené platby pojistného v období od července 2019 pro dávku nemocenského pojištění vypočten vyšší vyměřovací základ než z předchozích plateb. Jestliže si platbu nesníží a jejich maximální měsíční základ činí právě jen 6000 Kč, bude počátkem roku 2020 vyčíslen přeplatek na pojistném na nemocenském pojištění. V případě OSVČ se před vrácením přeplatku na kontě nemocenského pojištění od roku 2019 ponechává částka odpovídající dvojnásobku minimálního pojistného pro případ, že by OSVČ zaplatila pojistné opožděně nebo v nižší výši, než mělo být zaplaceno,“ upřesňuje mluvčí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services