Přehled o příjmech a výdajích pro sociálku za rok 2015: Rady, kalkulačka, formuláře

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 23. 3. 2016
Podáním daňového přiznání povinnosti podnikatelů a živnostníků nekončí. Ještě musejí podat přehledy o příjmech a výdajích správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Dnes se mrkneme na první z nich. Jak a kdy podat přehled pro sociálku? Máme pro vás formuláře, kalkulačku i užitečné rady.
Přehled o příjmech a výdajích pro sociálku za rok 2015: Rady, kalkulačka, formuláře

Přehled o příjmech a výdajích musí letos okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ; případně Pražské správě sociálního zabezpečení – PSSZ nebo Městské správě sociálního zabezpečení v Brně – MSSZ) odevzdat každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která loni vykonávala výdělečnou činnost. Nezáleží, jestli jste měli podnikání jako hlavní nebo vedlejší činnost. Povinnost pro vás platí i v případě, že jste loni podnikali jen část roku, že jste měli příjmy jen do patnácti tisíc korun (a nemuseli tudíž podávat daňové přiznání), přehled musíte dokonce odevzdávat i tehdy, když jste neměli příjmy vůbec žádné.

Stahujte!

Přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovny

Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2015

Pokyny k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích

Formuláře přehledů pro všechny zdravotní pojišťovny najdete na Peníze.cz v galerii formulářů. Včetně pokynů k vyplnění.

Do kdy sociálce odevzdat přehled

Přehled o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení za loňský rok je třeba podat nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy jste měli podat daňové přiznání za loňský rok, tedy do druhého května. Pokud vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce, na podání přehledu máte (váš poradce má) čas do prvního srpna. Musíte ale sociálce do posledního dubna doručit plnou moc pro daňového poradce.

V případě, že vám finanční úřad z nějakého důvodu lhůtu pro odevzdání daňového přiznání prodloužil, podáváte přehled sociálce nejpozději měsíc po uplynutí stanovené lhůty.

Jestli jste OSVČ, ale roce 2016 daňové přiznání podávat nemusíte (například jste loni měli jen velmi nízké příjmy), přehled pro sociálku podejte nejpozději do prvního srpna.

Jak a kde přehled podat

Přehled o příjmech a výdajích se podává místně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, podle vašeho trvalého bydliště, kontakty najdete v našem rozcestníku. Variant, jak přehled podat máte několik:

  • stáhnete a vytisknete si Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2015, ručně vyplníte a doručíte osobně nebo poštou příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno
  • v počítači vyplníte interaktivní formulář z ePortálu ČSSZ,  vytisknete a doručíte na příslušnou OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno,
  • prostřednictvím interaktivního formuláře z ePortálu ČSSZ tiskopis odešlete přes veřejné rozhraní pro e-Podání (VREP/APEP), jestliže vlastníte uznávaný elektronický podpis,
  • prostřednictvím interaktivního formuláře z ePortálu ČSSZ odešlete přímo do určené datové schránky e-Podání ČSSZ (ID 5ffu6xk), jestliže máte aktivovanou datovou schránku
  • přehled v čitelném formátu je možné doručit i na e-podatelnu nebo do datové schránky příslušné OSSZ, jestliže vlastníte elektronický podpis anebo jste držitelem datové schránky

Výhodou interaktivních formulářů je, že spočítají hodně za vás, stačí zadat vstupní údaje, poslouží jako kalkulačka. Abyste mohli vyplňovat interaktivní formulář na ePortálu ČSSZ, nepotřebujete nutně datovou schránku ani elektronický podpis. Po vyplnění (a automatickém dopočtení údajů) stačí formulář vytisknout (zvolit tlačítko pro „tisk“, čímž dojde k převodu do formátu pdf) a odevzdat nebo zaslat v papírové podobě na okresní správu sociálního zabezpečení.

Když zadáte přihlašovací údaje ke své datovce a přihlásíte se, automaticky se vám předvyplní identifikační údaje z databází sociálky.

Anketa

Kdy podáváte přehledy sociálce a pojišťovnám?

Co usnadní vyplňování přehledu

Než začnete přehled o příjmech a výdajích vyplňovat, nachystejte si k ruce inventuru, kterou vám začátkem roku zaslala sociálka, mimo jiné obsahuje tabulku předepsaného pojistného a zaplacených záloh za loňský rok. „Častou chybou OSVČ při vyplňování přehledu je nesprávné uvedení úhrnu zaplacených záloh na důchodovém pojištění v řádku 39, dále OSVČ velmi často chybují při vyplňování počtu měsíců výkonu činnosti, jestliže ji nevykonávaly po celý rok, a také při rozdělování měsíců na hlavní a vedlejší, kdy za chybu je považován vyšší počet měsíců vedlejší činnosti, než eviduje OSSZ (řádek 27 v návaznosti na řádek 18). Třetí častou chybou je nesprávně provedený odečet celých měsíců, po které byly OSVČ pobírány dávky peněžité pomoci v mateřství nebo dávky za dočasnou pracovní neschopnost – jde o řádek 28,“ upozorňuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. Kompletní pokyny k vyplnění přehledu, řádek po řádku, můžete stahovat v naší galerii formulářů.

Do kdy zaplatit nedoplatky na sociálním pojištění

Když se v přehledu pro sociálku dopočtete k závěru, že jste za sociální pojištění měli v roce 2015 zaplatit víc, než jste skutečně zaplatili, musíte nedoplatek uhradit do osmi dnů po dni, ve kterém byl (nebo měl být) podaný přehled.

Za den platby se považuje den připsání pojistného na účet příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, nebo den, kdy bylo pojistné zaplaceno v hotovosti (do deseti tisíc korun) na pokladně. Když nedoplatek včas nevyrovnáte, začne nabíhat penále ve výši 0,05 procenta dlužné částky za každý den prodlení.

Na dosah ruky

Na Peníze.cz snadno najdete odborníka ve svém okolí. Zadejte město, adresu nebo konkrétní jméno a vyberte si daňového poradce nebo auditora.

Daňoví poradci na Peníze.cz

Přiznáváme se v roce 2016

Daňové přiznání za rok 2015 přehledně

Přivádí vás pohled na růžový formulář do nejistoty, bolí vás hlava a polykáte růžové pilule? Chcete mít jasno a jistotu? Projděte si náš daňový miniseriál:

Chyba! Kdy podat opravný přehled

Když zjistíte, že váš vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění byl ve skutečnosti vyšší, než jste uvedli v odevzdaném přehledu, musíte to sociálce nejpozději do osmi dnů, kdy jste se o nesrovnalosti dozvěděli, oznámit – tedy podat opravný přehled (jde o stejný formulář, pouze nahoře zaškrtnete, že je opravný). V něm kromě jiného uvedete důvod jeho podání (opravné nebo dodatečné daňové přiznání, chyba při stanovení daňového základu, zjištěná chyba v účetnictví, kontrola z finančního úřadu a podobně), novou výši daňového základu a novou výši vyměřovacího základu. Změnu můžete doložit kopii daňového přiznání. Vzniklý nedoplatek na pojistném je nutné zaplatit do osmi dnů ode dne, kdy byl nebo měl být podaný opravný přehled. Zálohy v nově vypočtené výši plaťte od měsíce, ve kterém jste opravný přehled podali nebo měli podat.

Když se naopak dodatečně ukáže, že váš vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění byl nižší, než jste uvedli v přehledu, na podání opravného přehledu máte tři měsíce po měsíci, v němž se o změně daňového základu nebo nové výši příjmů a výdajů ze samostatné výdělečné činnosti dozvěděli. Opravný přehled se pak považuje za žádost o vrácení přeplatku.

Jestliže přehled neopravujete na základě dodatečně zjištěných skutečností (tedy kvůli opravnému daňovému přiznání nebo kontrole finančního úřadu), ale pouze opravujete chybně vyplněný přehled, nebudete podávat opravný přehled, ale pouze opravu předmětu řádného.

Vyzkoušejte naši daňovou kalkulačku ?– spočítá, kolik budete za loňský rok na sociálním pojištění doplácet, nebo kolik vám naopak vrátí.

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z příjmů za rok 2015: Návod, jak podat daňové přiznání a zaplatit daň

10. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Daň z příjmů za rok 2015: Návod, jak podat daňové přiznání a zaplatit daň

Jak a kde podat přiznání k dani z příjmů za rok 2015? Jak a kde daň zaplatit? Jaké sankce hrozí, když se opozdíte? Kdo přiznání podává povinně elektronicky – a jak na to? Odpovědi na... celý článek

Daňové přiznání za rok 2015: Jak na dani z příjmů zaplatit co nejmíň

8. 3. 2016 | Petra Dlouhá

Daňové přiznání za rok 2015: Jak na dani z příjmů zaplatit co nejmíň

Peníze.cz pokračují v sérii článků o přiznávání daně z příjmů v roce 2016. Dnes se mrkneme, jak si můžete snížit základ daně a co všechno lze od daně z příjmů odečítat.

Daňové přiznání za rok 2015: Jak uplatnit výdaje. Pravidla a limity výdajových paušálů

7. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Daňové přiznání za rok 2015: Jak uplatnit výdaje. Pravidla a limity výdajových paušálů

V prvním díle seriálu o dani z příjmů fyzických osob jsme se zabývali tím, kdo letos musí podat daňové přiznání. Dnes pokročíme dál: zaměříme na podnikatele, kteří chtějí uplatnit výdaje... celý článek

Daň z příjmů: Kdo musí v roce 2016 podat daňové přiznání

2. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Daň z příjmů: Kdo musí v roce 2016 podat daňové přiznání

Březen, měsíc růžového formuláře, je tu. Peníze.cz přinesou seriál článků, který poradí, jak se s přiznáváním daně z příjmů za rok 2015 vypořádat. V prvním dílu se podíváme, kdo letos... celý článek

Investice a daně I: Akcie a fondy

22. 2. 2016 | Jan Traxler | 41 komentářů

Investice a daně I: Akcie a fondy

Výnosy z investic je potřeba řádně zdanit. Některé jsou ale od daně osvobozeny. Jak správně zdanit příjem z prodeje akcií, podílových listů či jiných cenných papírů?

Partners Financial Services