Dávky a příspěvky pro vás. Vláda varuje před falešnými SMS

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 7. 3. 2023
Dávky a příspěvky pro vás. Vláda varuje před falešnými SMS

Zdroj: Shutterstock

Úřad vlády dnes varoval před šířením podvodných SMS. Zpráva, která láká na odkaz k „dávkám a příspěvkům na vašem účtu“, se snaží získat od uživatelů získat citlivé údaje.

„Pokud obdržíte podobnou SMS zprávu, je zapotřebí být obezřetný a v žádném případě nezadávat jakékoli osobní údaje, které by mohl podvodník zneužít, na weby, u nichž si nejste jisti jejich původem,“ připomíná Úřad vlády.

Podvod falešná SMS
Zdroj: Ukázka od ČSSZ

Příklad podvodné zprávy.

„Úřad vlády žádné zprávy tohoto typu nerozesílá a důrazně varuje před otevíráním a jakoukoliv další interakcí s odkazy ve zprávách obsažených,“ zdůrazňuje úřad. Oficiální stránky úřadu jsou vlada.cz, zatímco podvodníci používají například formát g-mpsv.pw.

Před opakovaným šířením odkazů na falešné weby, které se vydávají za Českou správu sociálního zajištění (ČSSZ), varuje také ministerstvo práce a sociálních věcí. Lidé by neměli zadávat osobní údaje na weby, u nichž si nejsou stoprocentně jisti, že jsou oficiální. To, zda je vlastníkem domény skutečně úřad, si lze ověřit mimo jiné v databázi doménového registrátora na webu www.nic.cz.

Dávky a příspěvky pro vás aktivní - falešná SMS podvodZdroj: varování od Úřadu vlády ČR

Ukázka podvodné SMS.

„Aktuálně začaly vznikat podvodné stránky, které se tváří jako web ČSSZ. Odkazy na ně lidé dostávají většinou formou SMS. Odkazy vedou následně na podvodné stránky, na nich jsou pak klienti vyzýváni například k využití služby Informace o druhu a výši vyplacených dávek nemocenského pojištění ihned na váš osobní účet. Jedná se o podvod, v jehož důsledku může dojít ke krádeži citlivých přihlašovacích údajů, což může vést i k odcizení peněz na bankovních účtech,“ varuje ČSSZ. 

Podobným phishingovým útokům čelí už od léta také ministerstvo práce a sociálních věcí, které zablokovalo už více než stovku falešných webů. Ty nejčastěji napodobují online žádost o příspěvek na bydlení.

Zdroj: varování od MPSV a ČSSZ

Jeden z falešných webů.

Fotogalerie: Takhle vám vysajou účet

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

24. 1. 2024 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

Pohřebné je sociální dávka, která některým rodinám pomáhá s uhrazením nákladů na pohřeb. Nedostane ho ale každý. Přinášíme aktuální podmínky, které je potřeba pro nárok na pohřebné... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Partners Financial Services