Nabízejí příspěvek, seberou vám peníze. Úřad varuje před podvody

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 7. 10. 2022 | 1 komentář
Nabízejí příspěvek, seberou vám peníze. Úřad varuje před podvody

Zdroj: Shutterstock

V poslední době vznikly nové falešné internetové stránky, které se tváří jako web ministerstva práce a sociálních věcí. Odkazy na ně lidé často dostávají prostřednictvím SMS nebo e-mailů. Nabízí „formuláře“ k příspěvku na bydlení a uživatele nabádají, aby se přihlásil bankovní identitou.

„Tento typ podvodu považuji za skutečně odporný, protože cílí na lidi, kteří třeba mohou být ve finančních problémech. Mylně mohou získat dojem, že získají finanční pomoc, naopak ale přijdou i o své poslední peníze, které měli na účtu,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Připomíná, že oficiální stránky ministerstva mají jedinou doménu: mpsv.cz. Na nich je k dispozici i oficiální formulář k příspěvku na bydlení. Lidé by tedy neměli zadávat své údaje na podvodných doménách jako jsou třeba mpsv-post.online.

Repro: MPSV

Příklad podvodného webu.

Jeden z nových falešných webů je poměrně věrným napodobením oficiálních stránek a využívá i stejné texty. „Doména je registrována v zahraničí. Děláme všechno pro to, abychom šíření tohoto podvodu zabránili. Desítky webů se nám již podařilo odhalit a obratem zablokovat,“ říká Jurečka.

Falešné MPSVZdroj: Česká spořitelna

Příklad SMS od falešného MPSV. To pravé by vám jistě netykalo.

George varujeZdroj: Česká spořitelna

Další varování, tentokrát od České spořitelny.

Ministerstvo spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost, správcem domén CZ.NIC i policií.

Lidem ale může přijít i SMS nebo e-mail skutečně od úřadu. Ministerstvo totiž pokračuje v přímém oslovování těch, kdo mají nárok na některou z forem pomoci státu. Aktuálně pošle zprávu přibližně 90 tisícům rodičům, kteří podle dostupných dat mají nárok na pravidelný měsíční přídavek na dítě, ale dosud o něj nepožádali.

„Potenciálním příjemcům rozešleme SMS, které přijdou od odesílatele označeného jako MPSV JENDA a budou je informovat o tom, že příjemce zprávy má pravděpodobně nárok na přídavek na dítě. Jedná se o stejného odesílatele, jako v případě jednorázového pětitisícového příspěvku na dítě,“ upřesňuje Karel Trpkoš, náměstek pro informační technologie. Obdobné zprávy přijdou i mailem – podle toho, jakou možnost si lidé zvolili při registraci do aplikace JENDA při žádosti o jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě.

„Rád bych apeloval na všechny, aby před otevřením jakékoliv adresy raději dvakrát zkontrolovali, zda se opravdu pohybují na oficiálních stránkách ministerstva, které nemají žádnou jinou doménu než www.mpsv.cz,“ zdůrazňuje Trpkoš.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services