Životní minimum a přídavky na děti stoupnou

Petr Kučera, Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 22. 9. 2022
Životní minimum a přídavky na děti stoupnou

Zdroj: Shutterstock

Životní a existenční minimum se od 1. ledna 2023 opět zvýší. Stoupne také výše přídavků na děti. Na tiskové konferenci – shodou okolností těsně před komunálními a senátními volbami – to oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Na zvýšení se podle něj už shodla vládní koalice. Přesnější částku, jak stoupnou životní a existenční minimum nebo přídavky na děti, ale Jurečka zatím nezná ani orientačně. Konkrétní návrh připraví ministerstvo až později. 

„Návrh na zvýšení životního a existenční minima připravíme teprve na základě dat, jak se bude ještě vyvíjet inflace v dalších měsících,“ říká Jurečka. Předpokládá, že zvýšení pokryje růst inflace od poslední změny životního minima. „Zatím nejsem schopen říct přesnější číslo, bude to ale nad pět procent,“ dodává.

Současně by se měly zvýšit i přídavky na děti, tedy jednotlivé částky podle věku dítěte. Ani u nich zatím Jurečka neřekl alespoň přibližné číslo. Na přídavky by současně mělo dosáhnout víc lidí (nebo na ně neztratit nárok) díky tomu, že stoupne životní minimum: přídavky totiž dostávají domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. 

Životní a existenční minimum naposledy stouply od letošního 1. července, a to o 8,8 procenta. Životní minimum pro jednotlice je teď 4620 Kč (od dubna do června bylo 4250 Kč), další hodnoty najdete v tabulce. Existenční minimum se zvýšilo na 2980 Kč z dřívějších 2740 Kč.

Životní minimum představuje sumu, která by měla stačit na jídlo a základní osobní potřeby. Existenční minimum pak ukazuje hranici příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Ani jedna z těchto částek nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení. Ty řeší příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory a doplatek na bydlení ze systému pomoci v hmotné nouzi.

Životní a existenční minimum od července 2022

 Životní minimum od července
Jednotlivec4 620 Kč
První osoba v domácnosti4 250 Kč
Druhá a další dospělá osoba v domácnosti3 840 Kč
Dítě do 6 let2 360 Kč
Dítě od 6 do 15 let2 900 Kč
Dítě od 15 do 26 let (nezaopatřené)3 320 Kč
 Existenční minimum od července
Osoba2 980 Kč
Zdroj: MPSV, vláda

Od životního minima se mimo jiné odvíjí hranice příjmů, od níž vzniká nárok na dávky v hmotné nouzi a některé další státní příspěvky. Jsou to:

Díky zvýšení životního minima zůstane víc peněz i lidem v exekuci nebo osobním bankrotu. Stoupne totiž nezabavitelné minimum, na kterou nesmí sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy.

O případném zvýšení rodičovského příspěvku od roku 2023 se Jurečka zatím nezmínil. 

Chcete se včas dozvědět, až ministerstvo připraví konkrétní čísla? A další novinky z osobních financí? Přidejte si nás na FacebookInstagram nebo Twitter a neuniknou vám další aktuality!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek